2012 október 12. Sohasem elég

VAN ISTENNEK MÉRCÉJE?



Eddig négy dolgot állapítottunk meg:
-  Minden Istené
-  Szívünk hozzáállása a kérdés
-  Isten az első, az anyagiak a második helyen vannak.
-  A vagyonunkat használni kell, nem pedig szeretni.

Azonban még nem válaszoltuk meg a következő kérdést: Mi Isten mércéje a hívő ember számára?
Richard Swenson, aki orvos, gyűjthetne vagyont, de feleségével úgy döntöttek, hogy sokkal kevesebbet költenek, mint tehetnék, hogy bőven adhassanak Isten országára. Swensonék szó szerint veszik János apostol kijelentését: "Aki pedig világi javakkal rendelkezik, és elnézi, hogy testvére szükséget szenved, és bezárja előtte a szívét, abban hogyan lehetne az Isten szeretete?" (1Jn 3:17) Ez a következőket jelenti: Nem tettek félre maguknak pénzt (kivéve nyugdíjat és a gyerekek tanítási költségeit). Használt kocsikat vesznek, és csak ritkán vásárolnak új  ruhát. Életmódjuk sok keresztényt zavarba ejtene. Ez Isten mércéje minden hívő számára?
Nincs egyszerű válasz erre a kérdésre. Isten nem ad részletes útmutatást, csak irányvonalakat. Ezért az a kérdés, hogy ötszázezer, egymillió vagy tízmillió forintot költsünk egy év alatt, nehezen megválaszolható. Isten  mindenkit különböző módon vezet. De nem fog vezetni, ha nem is jövünk hozzá kérdésünkkel.
Sokan úgy gondolkoznak, hogy amint bevételük növekszik, életszínvonaluk és vagyontárgyaik értéke is arányosan növekedjen. Ez lehet Isten akarata, de az ellenkezője is igaz lehet. Ilyen kérdéseket kell feltennünk Istennek: Mennyi pénzt adjak misszióra és a gyülekezetnek?
Én megkérdeztem, hogy az ez évi plusz bevételünket háztartozásunk csökkentésére használjuk, vagy adjuk mindet Isten országa terjesztésére? Ha nem az egészet adjuk oda, akkor harminc, negyven százalékot vagy többet adjunk? Számomra könnyű így gondolkozni: Csak ötvenöt éves korunkban vettünk magunknak házat. Értelmesnek tűnik, hogy minden pénzt, amit tudunk, a ház kifizetésére fordítsunk. Mégsem gondolom, hogy a dolog ilyen egyszerű. Isten azt akarja, hogy elé jöjjünk, letegyük "gazdagságunkat", és ezt mondjuk: "Istenem, ez a tiéd. Mutasd meg, mit szeretnél, hogy tegyek vele."
(Linda Dillow)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések