2012. október 1. KAPCSOLATAIM ELFOGADÁSA

A MEGBOCSÁTÁST KELL VÁLASZTANOM

Legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban. (Ef. 4:32)

Clara Bartonnal, az amerikai Vöröskereszt alapítójával kapcsolatos az a történet, mely segített megértenem, hogyan engedhetem el Jana, (egy barátnőm, aki mélyen megbántott) adósságát. Egyik nap Clarát emlékeztették egy kegyetlen cselekedetre, melyet valaki évekkel korábban követett el vele szemben. Ő azonban úgy csinált, mintha soha nem is hallott volna az egészről!
"Nem emlékszel?" - kérdezte egyik barátnője.
"Nem - válaszolta Clara - , világosan emlékszem, hogy elfelejtettem."
Tudatosan úgy döntött, hogy elfelejt egy gonosz cselekedetet. Egy tudatos döntést hozott, hogy továbbra is megbocsát, amikor emlékeztetik rá. Azzal a válasszal, hogy "Világosan emlékszem, hogy elfelejtettem", Clara Barton lényegében a következőt mondta: "Emlékszem, hogy a felejtést választottam, és még mindig azt választom, hogy elfelejtem."
Jana írt nekem, és kért, hogy bocsássak meg. Két napi belső küzdelem után Istenhez mentem, és azt mondtam neki, hogy le akarom verni a "megbocsátás cölöpjét", amint azt Clara Barton is tette. "Istenem, úgy döntök, hogy megbocsátom Janának a fájdalmat, melyeket nekem okozott. Nem érzem, hogy megbocsátotok, de akaratomban úgy döntök, hogy megbocsátok neki." Ezután odamentem Janához, és ezt mondtam: "Igen, megbocsátok neked."
Összhangban volt az érzelmeimmel? Nem. De Istentől jövő békességet éreztem, hogy azt tettem, ami helyes volt.
Azt tapasztalom, hogy továbbra is úgy kell döntenem, hogy megbocsátok.
Hónapokkal később, hogy megbocsátottam Janának a tőle kapott sebeket, rájöttem, hogy többen is tudtak a köztünk lévő feszültségről, pedig azt gondoltam, hogy ez a dolog kettőnk között maradt. Ezen a ponton egy új sebet kapott a szívem. Ismét Istenhez mentem, és ezt mondtam: "Uram, én úgy döntöttem, hogy megbocsátok Janának azért, amiről tudtam. Most látom, hogy cselekedetének még több bántó következménye lett. Úgy döntök, hogy ezért is megbocsátok."
Egy személyek közötti konfliktus utórezgései gyakran még hetekig, hónapokig, sőt évekig éreztetik hatásukat. Egyszer is elég nehéz megbocsátani, de folyamatosan megbocsátani, amikor újabb sebeket kapunk? És mégis, ezt kéri tőlem Jézus - és tőled is.




Életünk egyik legfontosabb döntésévé válhat, ha annak ellenére el tudunk köteleződni a szeretet mellett, hogy a szívünkben fájdalmat érzünk.
Gary Chapman

Megjegyzések

  1. megzabálom!! nagyon jó és az idézet átgondolandó.bár meg tudnám tenni mindenkivel!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések