PÁL LEVELE A FILIPPIBELIEKNEK

"Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok, Így kell gondolkoznom mindnyájatokról, mert szívemben hordozlak titeket"
(Filippi 1:3,7)


Ha az írás stílusait szemléljük, Pál mindenképpen sokoldalú szerző volt. Amikor a Galatákhoz írta levelét, akkor haragvó hangvétellel, semmit sem kertelvén  figyelmeztette őket a helyes irányról való letérésükre.  A Rómaiakhoz írva egy teológus professzorként fogalmazta meg levelét. A Thesszalonikaiakhoz címzett levelében fiatalok vezetőjeként közelítette meg a hallgatóságát.


A Filippibelieknek írt levele azonban hangvételében teljesen különbözik a többi Páli levéltől, mert szó sincs benne teológiai levezetésről, vagy arról, hogy egy probléma megoldó kézikönyvet szeretne adni hallgatóságának. Ez az írás egy köszönő levél és épp ezért, Pál nem óvatoskodik, hanem végtelen folyamban beszél örömteli emlékekeiről és bátorítja a gyülekezetet. Mindenképpen jó kedvében írta ezt a levelet.



Mindezek fényében érdekes, hogy Pál ezt a köszönő levelét egy sötét, bűzös börtön cellából írta. Így tudta leírni, hogy semmi miatt sem aggódik, és hogy "megtanulta, miként lehet elégedett,"  a bőrét felhorzsoló bilincsek teszik levelét még értékesebbé.


Lehet, hogy nem igazi börtönben vagy mint az apostol, azonban boldogtalan helyzeted megláncolhat. A körülményeid ellenére, meg tudod fogalmazni a te saját köszönő leveledet Istennek? Ha nehéz szavakba önteni gondolataidat, csak lapozd fel a Filippibelieknek íródott könyvet, és használd azt egy mintalevélként.


Uram, szeretném megköszönni mindazt a jó és tökéletes ajándékot, melyekkel megáldottad életemet. A barátokat, a családtagokat...egy mennyből jövő ígéretedet, vagy a kegyelmedet, mely örömmel és békével ruház fel, és az olyan példaképeket mint Pál apostol, akinek életére tekintve mindig fellelkesedem.

(Forrás:Joni and Friends Daily Devotionals http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések