Csak azért, mert igazam van, még nem jelenti azt, hogy igaz is lennék...

De az a panaszom ellened, hogy nincs meg már benned az első szeretet. Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és tedd az előbbiekhez hasonló cselekedeteidet, különben elmegyek hozzád, és kimozdítom gyertyatartódat a helyéből, ha meg nem térsz.
(Jelenések könyve 2:4b-5)


Még rengeteg kilótól kell megszabadulnom, és a gardrobe szekrényeim sem úgy állnak, mint szeretném, de az idei újévi fogadalmaim nem a külső jegyeket érintik. Ehelyett egy, a lelkemet érintő dolog került most a figyelmem középpontjába. Isten egy egyszerű imával tölti be lelkemet, mely így hangzik: "Uram, tégy engem teljesen igazzá, hogy ne legyen bennem semmi önigazultság."

Az igaz szó jelentése a Webster szótár szerint így hangzik: "összhangban cselekedni a szent vagy erkölcsi törvénnyel, bűntudattól és bűntől szabadnak lenni."

Igaznak lenni és igaznak látszódni mégsem ugyanazt jelenti.

Mert a külsőleg látható "igaz jegyeimért" én küzdöttem meg.

Nagyon jól ismerem a játékszabályokat, és jól be tudok illeszkedni a gyülekezetembe. Lehet, hogy te is, hozzám hasonlóan keményen megdolgozol azért hogy minden "rendben" legyen. Szeretem, ha elfogad a környezetem, így eggyel kevesebb tennivalóm van a listámon.

Mert vágyom az elfogadásra. És a hátba veregetés mindenképpen jól esik az énemnek.

De legbelül - a csendes perceimben - be kell ismernem magamnak, hogy fáradt vagyok. És legyőzött. És teljesen le vagyok zsibbadva. Ezek az érzések emlékeztetnek arra, hogy ahelyett, hogy Krisztusban kerestem volna az igazságomat, önerőmből próbáltam azt kiérdemelni.

Időnként aztán az önigazultságom felszínre jön, és megmutatkozik valódi rútsága a másokat megítélő gondolatokban és hozzáállásban. Ilyenkor mindig lenézem a küszködőket, megdicsérve magamat, nyugtázva, hogy "milyen jól bírom is én a terheket." Vagy türelmetlenül felcsattanok, ha valaki hátráltat tevékenységemben, mert nehezen tudom elviselni a nálam lassúbbakat.

Aztán teljesen új megvilágításban olvasom a Jelenések könyvének második fejezetét. Ebben a részben, Jézus felsorolja az efézusi gyülekezet jó cselekedeteit. Megdicséri őket a kemény munkájukért, a kitartásukért, a bűn gyűlöletükért, azért, hogy megtartották az igaz tanítást a gyülekezetben, és az állhatatosságukért. Egy csodálatos lista igaz voltuk szemléltetésére.

Azonban Jézus a következő vádat is felhozza ellenük: "De az a panaszom ellened, hogy nincs meg már benned az első szeretet. Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és tedd az előbbiekhez hasonló cselekedeteidet, különben elmegyek hozzád, és kimozdítom gyertyatartódat a helyéből, ha meg nem térsz."
(Jelenések könyve 2:4b-5)

Ezek a versek rávilágítanak a probléma gyökerére, és rá kell döbbennem, hogy az Efézusiakhoz hasonlóan, én is ugyanezzel a problémával küzdök. Ők is keményen dolgoztak, de a szeretet nélkül ön-igazulttá váltak, és Isten ezt nem nézte jó szemmel.

Lehet, hogy elvesztettem az első szeretetemet? Lehet, hogy ez okozta az ön-igazult gondolataimat? Szívünk megóvása érdekében Isten azt szeretné, ha az első szeretetünket megújítanánk felé. Ő arra késztet bennünket, hogy újra és újra visszatérjünk Hozzá, hogy ismét felfedezhessük a újdonságát, a frissességét, és az örömét a Vele való kapcsolatunknak, mert ekkor szeretetünk nemcsak Felé fog megújulni és mélyülni, hanem embertársaink felé is.
Az egészben az a csodálatos, hogy Isten nem csak elénk tárja igényét, hogy gyakoroljuk szeretetünket, hanem egy csodálatos példával szolgál felénk. Mert az Ő szeretete "széles, hosszú, magas és mély" (Efézusi levél 3:18). Ez a szeretet felülmúlja a gondolatainkat, és mindenképpen felülmúlja az önerőnkből elvégzett cselekedeteinket is.


Ha az igaz voltunkat csupán jó cselekedeteinkkel szeretnénk kiérdemelni, akkor hamar rá kell döbbennünk, hogy milyen szánalmas és erőtlen is a próbálkozásunk. Első szeretetünk felfrissítését Jézus követése által nyerhetjük el, mert Ő a mi igazságunk: "Az ő munkája az, hogy ti a Krisztus Jézusban vagytok. Őt tette nekünk Isten bölcsességgé, igazsággá, megszentelődéssé és megváltássá"
(I.Korinthus 1:30)

Tehát, ha megújítjuk első szeretetünket, akkor igazak lehetünk. Valódi igazságosság még odaadóbb szeretetre késztet bennünket Isten és embertársaink iránt. Ez egy gyönyörű kör, melynek célja az hogy átformáljon bennünket.
Uram, kérlek tégy engem igazzá teljesen, hogy egy cseppnyi ön-igazultság se legyen bennem. Jézus nevében, Ámen.

Fontos igevers a mai napra:
Aki igazságra és hűségre törekszik, életet, igazságot és megbecsülést talál.
(Példabeszédek könyve 21:21)
 
Keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.
(Máté 6:33)

(Forrás: © 2014 by Amy Carroll. All rights reserved.
- http://proverbs31.org/devotions/devo/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések