A boldogság fogalmának újrahatározása

"Őáltala kaptuk hitben a szabad utat ahhoz a kegyelemhez, amelyben vagyunk, és örülünk (angol ford. szerint) abban a reménységben is, hogy részesülünk az Isten dicsőségében.  De nem csak ebben örülünk, (angol ford. szerint) hanem a megpróbáltatásokban is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet; a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által."
 (Római levél 5:2-4)

Néhány ember sohasem lesz boldog.

És ezt nem cinikusan mondom, mert akikről én beszélek, azok az emberek is egyetértenének velem. Ők maguk erősítenék meg kijelentésemet azáltal, hogy például a házasságukat reménytelennek látják, a munkahelyi konfliktusukra szerintük nincs megoldás, és elkeseredetten jelentenék ki, hogy sohasem fognak megszabadulni a förtelmes "huszon-pár" plusz kilójuktól.  Az élet számukra nem jelent mást, mint egy fárasztóan ismétlődő, újra és újra megélt rutin feladatok összességét.

Te is így érzed? Számodra a boldogság nem más, mint egy elreppenő pillangó, amely karnyújtásnyira van tőled, már-már azt gondolod, hogy majdnem elérted...aztán mégis tovaszáll? Vagy talán úgy gondolod, hogy a házasságod rendben van, a munkád is elfogadható, mégis hiányzik valami az életedből? Talán arra gondolsz, hogy a valódi, igazi boldogság  nincs jelen az életedben?

Nem tagadom, az élet nem egyszerű. Néhányunknak kimondottan sok nehézséggel kell szembenéznie. Úgy tűnik, mintha a boldogtalanság állandóan a földi élet kísérője lenne. Ha azonban máshogy fogalmazzuk meg magunkban a boldogság jelentését, máris más megvilágításból fogjuk látni és megélni a dolgokat.
Barátnőm, Elisabeth Elliot azt ajánlja, hogy a boldogságra úgy tekintsünk, mint feladatra és megtiszteltetésre, mint áldozatra és hűségre, mint elkötelezettségre és szolgálatra. Mert a boldogság gyorsan elszállhat, azonban a valódi öröm a kitartásban való reménység túlcsordulása, mely a hűséges önfeláldozásban és az elkötelezett szolgálatban gyökerezik.


Ura az Örömnek,  kérlek segíts, hogy az öröm fogalmát új megközelítésben szemlélhessem. Te magad ígértél örömet a megpróbáltatások közepette, így kérlek segíts megtapasztalnom az Örömödet a mai napon a kitartó, hűséges szolgálatomban és a feladataim teljesítése közben. Te adj mosolyt az arcomra, és a Te békéd töltse be a szívemet. Mert számomra ez fogja elhozni a valódi boldogságot az életemben.

(Joni and Friends, Daily devotionals, Redefine Happiness, http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések