Amikor nem találunk rá a megfelelő szóra...

"A fejük fölött levő boltozaton fölül egy zafírfényű trónus alakja látszott, a trónus alakja fölött pedig emberhez hasonló alak látszott. Ezüstösen csillogónak láttam: derekától fölfelé úgy látszott, mintha tűz fogná körül, derekától lefelé pedig úgy láttam, mintha fényözön venné körül. A körülötte levő fényözön olyannak látszott, mint a szivárvány, amely a felhőkön szokott lenni esős napon. Ilyen volt az ÚR dicsőségének a látványa."
(Ezékiel 1:26-28a)



Miként jellemeznéd Istent, az Atyát? Valószínűleg óvatosan keresgéled a szavakat, de hamarosan csődöt mondasz, mert Ő senkihez és semmihez sem fogható.

Még a próféták is, látomásuk leírásakor, a megfelelő hasonlatok után kutattak.

A.W Tozer így fogalmaz: "Amikor a Lélek értelmünket meghaladó dolgot szeretne velünk megismertetni, akkor a számunkra már ismert fogalmakkal igyekszik azt körbeírni..." 


Még Ezékiel is, amikor lázasan keresgélte a megfelelő kifejezéseket hogy leírhassa a látomásában megjelenő Istent, csődöt mondott, és megszokott, közismert szavakkal kellett beérnie. Ezért beszél valamiről, ami egy trónhoz volt hasonló, vagy Valakiről, Akit a tűzhöz hasonlította. Olvasd el az egész fejezetet, és csodálkozva fogod tapasztalni, hogy minél közelebb került Ezékiel Istenhez, annál inkább elbizonytalanodott szóhasználatában...


Amikor Ezékiel, Dániel, vagy a Jelenések könyvét olvasod, ne zavarjanak meg az Istenről szóló rejtélyes vagy titokzatos leírások, vagy az utolsó napokról szóló ijesztő beszámolók. Ezek az emberi nyelv próbálkozásai, hogy megmagyarázzák a megmagyarázhatatlant. Ahelyett, hogy elkerülnéd ezeket a könyveket, örvendezz, hogy a te Istened dicsőséges Isten, és a dicsőségéből és méltóságából soha sem fog veszíteni.



Hatalmas és Mindenható Atyám! Látom, hogy a Te dicsőséged és méltóságod egyszerű szavakkal körbeírhatatlan. Mégis úgy érzem, hogy meg kell próbálnom leírni nagyságodat és kiválóságodat. Kérlek taníts meg megállnom ott, amin túl az értelmemmel már nem léphetek, mert a megfelelő szavak már elhagynak engem, és segíts, hogy ekkor a hitemmel ragadhassalak meg Téged.

(Forrás:Joni and Friends Daily Devotionals, At Loss of Words, http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések