Megújult reménység 2. rész

Várva vártam az Urat, és ő lehajolt hozzám, meghallotta kiáltásomat. Kiemelt a pusztulás verméből, a sárból és iszapból. Sziklára állította lábamat, biztossá tette lépteimet. Új éneket adott a számba, Istenünknek dicséretét. Sokan látják ezt, félik az Urat, és bíznak benne.
(Zsoltár 40:2-4)

Nehéz időket mindannyiunknak meg kell élnünk, és a sötétség előbb-utóbb mindannyiunkat megtalál. Életünk bizonyos pontján bizonyos mélységet valamennyien megtapasztalunk. Lehet, hogy saját magunk ástuk ki ezt a vermet magunknak, és az is lehet, hogy az ellenség tervezte meg számunkra. Hogyan lelhetünk reménységre a sötétség közepette?

Első lépés: Határozd meg a célját a veremnek

Második lépés: Döntsd el, hogy miként reagálsz erre a mélységre

Több lehetőség közül is választhatunk, hogy miként kezeljük a fájdalmat és a sötétséget az életben. Megkeseredhetünk, Istent vagy egy másik embert okolhatunk a fájdalomért, vagy feladhatjuk a küzdelmet, és fetrenghetünk a verem sarában és mocskában.  Én egy műmosolyt ragasztok az arcomra, és összeszorított foggal tagadom, hogy a verem egyáltalán létezne. Nekünk azonban Istenben kellene bíznunk, tudva azt, hogy Ő meg fog szabadítani bennünket. Vagy a gödörből vagy a gödörben ad számunkra szabadulást. Nekünk egy dolgunk van, mégpedig az, hogy elfogadjuk az Ő szabadítási tervét, és ne a saját utunkat akarjuk mindenképpen megvalósítani. Pál apostol profi módon tudta a győzelem és az igazság magját minden nehéz körülményből kipréselni.
Ezért tehát, hogy el ne bizakodjam, tövis adatott a testembe: a Sátán angyala, hogy gyötörjön, hogy el ne bizakodjam. Emiatt háromszor kértem az Urat, hogy távozzék az el tőlem. De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." 
 (2Korinthusiakhoz 12: 7-9)

Pál nem vétkezett azzal, hogy kérte Istentől, hogy a szenvedését vegye el. Lehet, hogy Pál nem értette Isten mit és miért tett az életében, de úgy határozott, hogy elfogadja azt, mert ismerte Isten szeretetét. Annak ellenére bízott Istenben, hogy nem értette, és valószínűleg nem is esett jól neki mindez.

Harmadik lépés: Ragadd meg a nehézségben rejlő erőt

De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem.
(2 Korithusi levél 12:9)

Isten Pálnak a reménység üzenetét közvetítette. Fontos, hogy figyeljünk az igeidőre ebben a versben. "De ő ezt mondta nekem" így is fordítható: "Ő (Isten) egyszer-és-mindenkorra ezt mondta nekem." Ez egy örök érvényű ígéret. 

Hallottam egy történetet egy üzletemberről, aki a hónapok óta üresen álló raktárhelyiségét akarta eladni. Mivel a vandálok megrongálták az ajtókat, betörték az ablakokat, és szétszórták a szemetet, az épületnek költséges  felújításra volt szüksége. Amikor a tulajdonos megmutatta a lehetséges vevőnek az ingatlant, gyorsan biztosította őt arról, hogy bármilyen felújítást szívesen elvégeztet az épületen. A vevő így válaszolt " Nincs szükség felújításra. Miután megvettem ezt a helyiséget, akkor egy teljesen újat fogok ide építeni. Nem az épületet akarom, csupán a területre van szükségem."

Isten kegyelme a vereséget győzelemmé, a tragédiát diadallá, a gyengeséget erővé alakítja azáltal, hogy a körülmények ellenére igazi erővel ruház fel bennünket. Krisztus nélkül talán arra van erőnk, hogy elegendő bátorsággal és emberi erővel átvészeljük a nehézséget. Isten azonban nem csak ahhoz ad erőt hogy megússzuk a próbát, Ő azt szeretné hogy gyarapodjunk minden egyes próba által. Pál úgy határozott, hogy a fájdalom nem lehúzza, hanem felemeli őt, - a döntése által pedig Isten ereje felszabadult és győzedelmeskedett Pál életében.

Negyedik lépés: Találj örömet a mélységben
 
"Az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem."
(2 Korinthusi 12:9)

Az öröm az nem egy földi kincs. Az öröm a mi szerető mennyei Atyánk ajándéka. Isten azért alkotott bennünket, hogy az Ő örömének a csatornái lehessünk. A meggyőződésem, hogy a legkeményebb próbákat Isten azokra szabja ki, akikről tudja, hogy helyesen fognak reagálni arra a mélységre. Ismerőseim közül a legboldogabb emberek azok, akik a legtöbbet szenvedtek, mert megtanulták, hogy miként éljenek tisztán hit által, Isten ígéreteiben kapaszkodva, ahelyett, hogy Istent a fájdalomért számon kérték volna, vagy a  magyarázatokat követelték volna Tőle.

Jézus a mélységek ellenére is örömteli élettel szeretne megajándékozni bennünket. Sokszor az a problémánk, hogy nem igazán tudjuk, hogy mit jelent az igazi öröm. Az öröm az egy mélyen gyökerező biztonság érzet, hogy Isten az irányító - függetlenül a körülményektől, az érzéseinktől, vagy bármi mástól! A belső hozzáállásunknak nem kell a külső körülményektől függniük. Még a mélységben is rátalálhatunk az igazi örömre.

A nácik a Második Világháborúban bebörtönözték Dr. Viktor Frankl-t zsidó származása miatt. Felesége, gyermekei és szülei meghaltak a Holokauszt alatt. Amint a Gestapo emberei leszaggatták ruháit, letépték az eljegyzési gyűrűt az ujjáról, Viktor így szólt magában: "Elvehetitek családomat, minden tulajdonomat, egy dolgot azonban nem tudtok elvenni tőlem - mégpedig a szabadságomat, hogy miként reagálok az engem érő dolgokra."

Minél régebb óta járok Krisztussal, annál mélyebben kezdem megérteni a "választás" jelentőségét, különösen akkor ha arról van szó, hogy miként találhatunk győzelmet a sötétség felett. Nem tudom, hogy éppen milyen próbában vagy a mai napon, de Isten lát téged. Meg van a lehetőséged, hogy az örömet és a reménységet válaszd, mert Isten veled van.

Atyám, köszönöm, hogy az erőm és az örömöm vagy azokban az időkben, amikor gyenge vagyok és a kétségbeesés gödrébe ragadtam. Hitben jövök Hozzád, bocsánatodat kérve a büszkeségemért, mely elvakított és nem engedte, hogy Benned reményt találhassak. Kérlek, segíts, hogy megláthassam munkálkodó kezedet az életemben, még akkor is, ha ez nehezen megragadható. Kérlek add meg nekem az erőt, hogy hitben és ne látásban járhassak. Jézus nevében, ámen


Most te következel:

Tanuld meg a 40. Zsoltár 2-4. versét

Amikor a sötétség körbevesz, emlékezz ezekre az ígéretekre, és támaszkodj Isten kegyelmére.

Azért imádkozom, hogy a fenti gondolatok az élet nehézségeiben reménysugárt jelentsenek neked. Sokunknak kell próbákat megélnie a mindennapokban. Ha te is éppen ilyen időszakban vagy, szeretnénk, ha elfogadnád, hogy nem vagy egyedül. Lehet, hogy Isten azt szeretné, hogy a környezetedben tudj segítséget nyújtani valakinek, aki éppen nehézségen megy keresztül. Ne feledd, imádkozunk érted, és melletted vagyunk a magaslatokon és a mélységekben is, mert barátnők vagyunk Istenben. Az Úr áldjon meg Téged!


(Forrás: Fresh Hope, Part 2 January 30th, 2014, Mary Southerland
Copyrighted by Girlfriends in God, Inc. 2013
Used with permission
www.girlfriendsingod.com )

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések