2012. november 12. Hit Isten szavában

A Zsidókhoz írt levél hithősei mindannyian Isten szavára alapozták életüket, és "hitben" léptek. Nézzünk meg egyet közelebbről. Noé igazán nem sokban különbözött tőled vagy tőlem. Azt gondolom, sok olyan nap volt az ő életében is, amikor fordítva szerette volna irányítani azt a bizonyos vonatot!

Hit által kapott kijelentést Noé azokról a dolgokról, amelyek még nem voltak láthatók, és Isten félve és tisztelve készítette el a bárkát háza népe megmentésére. E hite által ítélte el a világot, és a hitből való igazság örökösévé lett.
(Zsid. 11:7)

Sok tudós úgy véli, hogy az özönvíz előtt soha nem esett az eső. Noé a sivatag közepén lakott, ennek ellenére úgy döntött, hogy 110 évet áldoz az életéből, és megépíti a nagy hajót, mert elhitte Istennek, hogy özönvízzel árasztja el a földet. Itt lehet igazán arról beszélni, hogy valaki bízott Istenben, bár nem látott semmit! Noé esetében  mivel járt a hitből való élet?

* Dolgozott, izzadt több mint 100 éven keresztül, anélkül hogy az özönvíz bármi előjelét tapasztalhatta volna.
* Hallgatta szomszédai gúnyolódását: "Te bolond Noé, még mindig a hajódon dolgozol?"
* Szenvedett a magánytól, mivel ő volt az egyetlen igaz ember az egész városban több mint egy évszázadon keresztül.

Hosszú ideig nem láthatta a dolgok kimenetelét.
Biztos vagyok benne, hogy érzései gyakran okoztak problémákat, mint ahogy ez velünk is megtörténik. Sokan úgy rendeztük be az életünket, hogy érzéseink alapján élünk, hogy benyomásaink és érzelmeink irányítanak. Keresztyénként ugyan visszautasítjuk a "ha jól esik, csináld" elméletet, mely annyira jellemző társadalmunkra, de a mi lelkünket, gondolkodásunkat is kezdi megfertőzni. A világ tanítása elérte nálunk, hogy azt higgyük, amit látunk.

A probléma: Az érzéseink alapján élünk. Érzéseink és a láthatók alapján élünk.
Mit eredményez?   Egy aggódó szívet

A megoldás: Hit által élünk. Isten iránti bizalomban kell élnünk azokra nézve, amiket nem látunk.
Mit eredményez? Egy csendes szívet.


Tekintetemet Jézusra emelem, vagy a problémára figyelek? A gondolataim az Isten igéje által közölt tények vagy a körülményeim köré csoportosulnak? Ezek azok a kérdések, melyeket fel kell tennünk magunknak, ha megelégedettek szeretnénk lenni.
A hit Istenre néz, az érzések pedig arra, ami körülöttünk történik. A hit abban bízik aki Isten, és abban, amit megígért.
Noé így élt. Isten szavára alapozta életét, annak ellenére, hogy teljesen értelmetlennek tűnt bárkát építeni a sivatag közepén. Egy évszázad múlt el, mielőtt hite valóságát megláthatta. Istennek tetszett Noé hite, és az "igazság örökösének" nevezte el. Isten kiválasztotta őt a Biblia sok-sok hőse közül, mint egy olyan ember példáját, aki engedelmeskedett neki, és hit által élt.

Noé nem csak értelmével fogadta el Isten szavát. Gyakorlattá tette életében, és elkezdte a deszkákat összeszögelni. Minden egyes szöggel megerősítette: "Hiszek benned Istenem." Az igazi hit mindig cselekvő. Oswald Chambers úgy jellemzi a hitet, mint "bőséges bizalom Istenben."
Noé esetében ez egyértelműen megvalósult, mivel száz éven keresztül kellett vernie a szögeket.
A hitben járás nehéz, mert azt kérik tőlünk, hogy abban higgyünk, ami nem látható. Ez azt jelenti, hogy gyakran járatlan úton kell haladnunk.
(Linda Dillow)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések