2012. NOVEMBER 01. BŰN-E AZ AGGODALOM?

Az ige hatékony gyógymódot kínál. Biztosak lehetünk benne, hogy van kiút, mer Jézus megparancsolta, hogy ne aggodalmaskodjunk. Világosan szól erről a hegyi beszédben. Különösen a Mt. 6:25-34-ben mondta Jézus, hogy hagyjuk abba az aggódást.


25"Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? 26Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk? 27Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is? 28Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mezei liliomokat, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, 29de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. 30Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti az Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?" 31"Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? 32Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. 33De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek. 34Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja."


Jézus ötször mondja ebben a szakaszban, hogy ne aggódjunk. Gondolod, hogy ennyiből már meg tudjuk érteni erre vonatkozó akaratát?
Ezekben a versekben Jézus az aggodalmat, a nyugtalanságot a hittel kapcsolatos probléma jeleként nevezi meg. Megtiltja az aggodalmaskodást, és azt parancsolja, hogy a hit asszonyai legyünk (30.vers) Az aggodalom helyett Istenre kell figyelnünk és az ő igazságára. A 34. vers megadja az aggodalom nélküli élet titkát. A Living Bible fordítása egészen világossá teszi: "Tehát ne aggódjatok a holnap miatt. Isten gondot visel a holnapotokról is. Egyszerre csak egy napot éljetek." Természetesen imádkoznunk kell a holnapért, fel kell készülnünk rá, és meg kell terveznünk, viszont nem szabad azon aggódnunk vajon mi fog történni. Ha a holnap terhét hozzáadjuk a tegnapéhoz, és úgy cipeljük ma, akkor ez  a súly a legerősebb embert is megingatja. A teljes jövőt az Úrra kell bíznunk, és csak a mai napot kell megélnünk. Ha a mai nap huszonnégy óráján keresztül Istennel jársz, az éppen elég.
Lemmeth Wuest Wrod Studies in the Greek New Testament-ben  (A görög Újszövetség szótanulmánya) a következőt írta: "Isten megparancsolta nekünk, hogy hagyjuk abba örökös aggódásunkat minden egyes dologgal kapcsolatban. Bűnt követünk el, amikor aggódunk. Imáinkra sem kapunk választ aggódás közben, mert nem bízunk." Fulton J Sheen püspök még erősebben fogalmaz: "Minden aggodalom ateizmus, mert Istenben bízni döntés kérdése"
Amikor asszonyokat kérdezek, hogy szerintük az aggodalom bűn-e, vagy meglepődve néznek rám, vagy hitetlenkedve. Egyik nő ezt mondta: "Hát szerintem az anyasághoz hozzátartozik az aggódás."
Könnyű becsapni magunkat, ha úgy vélekedünk, hogy csupán nyugtalanít valami, és így átsiklunk azon a szörnyű valóságon, hogy az aggodalom bűn. Amikor aggódom, nem bízom Istenben, nem hiszek benne, hogy ő képes rendezni gyermekem problémáját, házasságomat, egészségemet, munkámat vagy magányomat. Oswald Chambers az aggodalmat hitetlenségnek nevezi: "Nemcsak hogy rossza az aggodalom, hanem hitetlenség, mert az gondoljuk, hogy Isten nem képes életünk azon részleteit megoldani." (Linda Dillow)


Megjegyzések

  1. Isten nagyon szeret de sokszor aggodalommal tölt el amit úgy gondolom, nekem kell megoldanom.Így mire észhez térek és kiimádkozom mindazt ami elcsüggeszt rá kellett jönnöm, és ezt cselekedetekbe átvinni ami nehezebb az életemben,hogy bízzam az Urra minden terhemet majd Ő úgymond átveszi és csak tisztán és szabadon követhetem teljes szívemből.
    Szívből kívánom nektek is ezt a jóillatú érzést.

    VálaszTörlés
  2. Ez így van. Szerintem, nekünk nőknek, azt kell leginkább megtanulnunk, hogy aggodalmunkat miként tudjuk átadni Istennek. De milyen jó, hogy van megoldás! Ő alkotott meg bennünket, ismeri lelkünk rezdülését is, hozzá futhatunk aggódásainkkal, mert neki gondja van ránk! Felszabadító érzés ezt megtapasztalni! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések