Kétség diéta: 6. nap: Megfelelni

„ Mert mi nem merjük magunkat azokhoz számítani vagy hasonlítani, akik magukat ajánlgatják. De azok sem cselekszenek okosan, akik magukat önmagukhoz mérik és magukat önmagukhoz hasonlítják.”
(2 Kor 10:12)

Szoktad-e hasonlítgatni magadat másokhoz sikertelenül? Talán azt gondolod, nem vagy elég okos, tehetséges, kellemes megjelenésű, vagy éppen elég lelki?

Annyira könnyű azt gondolni, hogyha több mindenünk lenne, vagy többet tudnánk, nyugodtak lennénk. A Biblia egy olyan nő történetével nyit, akinek mindene megvolt, de ez mégsem volt elég neki. (1Móz 2)
Isten Évát gyermekének teremtette, a teremtés koronájának. Mindent megadott neki, amire egy nő vágyhat: intimitás, szépség, biztonság, jelentőség, cél. Sátán mégis előhozta benne a bizonytalanságot, és Éva levette szemeit mindarról, amit kapott és arra fókuszált, amije nem volt.


Pont, mint én. Hallottam én is a kígyó beszédét, hogy lehetnék ennél is több. Egyik nap, amikor olvastam ezt a történetet, feltűnt, hogy a kérdéseivel és javaslataival a kétség magvait akarta szándékosan elültetni Éva szívében. Azt akarta, hogy ne bízzon Istenben, és saját magában.


Az ellenség szavai arra csábították Évát, hogy több akarjon lenni, és többre vágyjon Isten figyelmen kívül hagyásával. Sátán meggyőzte Évát, hogy nem teljes az élete, és a tiltott gyümölcs Istenhez hasonlóvá teheti.
Nevetséges összehasonlítás, de a legtöbb összehasonlítás az. Mégis nem ezt tesszük állandóan? Bárcsak olyan lennék, mint ő… bárcsak olyan házam, férjem, vagy munkám lenne, mint neki… bárcsak olyan jó gyerekeim lennének, mint neki… bárcsak… akkor fontosnak érezném magam, elégedettnek, nyugodtnak.
A mai igénkben, Pál felhívja a figyelmet azokra, „akik magukat önmagukhoz mérik és magukat önmagukhoz hasonlítják” 

( 2Kor10:12) Azzal, hogy összehasonlítgatjuk magunkat másokkal, rá fogunk jönni, hogy sosem leszünk elegek. Megpróbálhatjuk, hogy többet és többet teszünk, de soha nem lesz elég.

Bárcsak Éva arra nézett volna, hogy ő ki, és mije van Isten gyermekeként. De a sátán azt akarja, hogy a hibáinkra, és az alkalmatlanságunkra nézzünk, és aztán kimerüljünk abban, hogy ezeket az érzéseinket rejtegetjük. Nem kell részt vennünk a cselszövésében! Helyette ismerjük fel a hazugságait, mondjunk nemet a kísértésekre és fókuszáljunk Isten elfogadó szeretetére. Ezek után képesek leszünk megköszönni gondoskodását, ígéreteit, mert ezek emlékeztetnek arra, hogy kik is vagyunk Őbenne.


Elfogad…


Efézus 1:3-8 kiválasztott és gyermekévé fogadott.
Kolossé 1:13-14 megváltott és megbocsátotta bűneimet.
Kolossé 2:9-10 Teljes vagyok Krisztusban.

 
Megtart…

 
Róma 8:28 Isten mindent javamra fordít.
Róma 8:31-39 Semmi sem választhat el Isten szeretetétől.
Filippi 1:6 Bizonyos vagyok abban, hogy ha Isten elkezdte bennem a jó munkát, be is fejezi azt.

 
Fontosnak tart…


Efézus 2:10 Isten alkotása vagyok
Efézus 3:12 Bátran és bizalommal fordulhatok hozzá.
Filippi 4:13 Mindenre van erőm a Krisztusban.


Uram, köszönöm, hogy kiválasztottál. Megszentelsz és hőn szeretsz engem. Amikor kísértést érzek, hogy a Te jóváhagyásod nélkül keressem a biztonságom, segíts felismernem a sátán hazugságait, nemet mondanom neki, és sziklaszilárdan állnom a hitben. Emlékeztess mindig, hogy ezt a magabiztosságot Krisztuson keresztül nyerhetem el. Ezt a készséget nem magamnak köszönhetem, hanem ez is Tőle jön. Jézus nevében kértem, ámen.

Azért, mint az Istennek választottai, szentek és szeretettek,
öltözzétek fel a könyörületességet, a jóságot, az alázatosságot, szelídséget, hosszútűrést.
(Kolossé 3:12)

Álljatok ellen neki, legyetek erősek a 
hitben, tudva, hogy a ti atyátokfiain szerte a világon ugyanazok a szenvedések telnek be.”


( 1 Péter 5:9)
Ilyen bizodalmunk pedig Krisztus által van Isten iránt. Nem mintha magunktól képesek volnánk valamit kigondolni. Ellenkezőleg, a mi alkalmas voltunk az Istentől van.
( 2 Kor 3:4-5)

(Forrás: The 7 Day Doubt Diet, http://reneeswope.com/aconfidentheart/, used with permission)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések