7 napos kétség diéta: 1 nap: Ne dobd el az önbizalmad!


„Ne veszítsétek el tehát bizalmatokat, amelynek nagy jutalma van. Mert állhatatosságra van szükségetek, hogy az Isten akaratát cselekedjétek, és így beteljesüljön rajtatok az ígéret.”

 (Zsidók 10: 35-36)

Egyik este a konyhában takarítottam és kidobtam egy kis radírszerű valamit, amit a pulton találtam. Hirtelen rájöttem, hogy az a TV távirányítónk bekapcsoló gombja volt. Amint épp a kukát túrtam, megbántam, hogy milyen könnyen kihajítottam. Aztán, amint érte nyúltam, hogy kiszedjem, Isten megértette velem, hogy milyen könnyedén dobom el az önbizalmamat is úgy, hogy észre sem veszem.

Ez általában elég finoman történik meg. Néha azon agyalok, hogy mit szeretnék tenni, vagy Isten mit szeretne rajtam keresztül véghezvinni, és hirtelen egy bizonytalanságérzet tör rám és sugdos a szívembe: ezt nem tudod megcsinálni… nem vagy elég jó.

Túl sokszor történt már az meg, hogy elhajítottam az önbecsülésem. Nagyon hosszú ideig senkinek sem beszéltem önbizalomhiányomról, mert attól féltem, hogy ha megosztom valakivel az okokat, amiért nem bízok magamban, megismerik gyarlóságaimat, és egyet is értenek majd velem. Őszintén, azt gondoltam, hogy egyedül én küszködök ezzel. 

Nem mindig neveztem ezt a „problémát” kételynek, és lehet, hogy te sem. Néha aggódásnak. Aggódtam, hogy valakinek csalódást okozok. Aggódtam, hogy elkövetek egy hibát és megkritizálnak érte. Aggódtam, hogy belevágok valamibe, és képtelen leszek befejezni. 

Így visszanézve, látom, hogy a gondolkodásmódom vezetett mindehhez. Kisgyermekként azt gondoltam, felesleges vagyok. Ezen érzés miatt nem mertem felülni a hullámvasútra, mert attól tartottam, hogy Apa nem fog rám odalent várni. Nem tartottam magam elég okosnak, és ezért sok nagyszerű lehetőséget kihagytam a suliban, mert féltem a bukástól. Fiatalasszonyként a férjem hűségét vontam kétségbe, holott nem adott rá okot. Fiatal házasokként sok vitánk abból származott, hogy nem bíztam benne.

Mi a helyzet veled? Egyetértesz-e valaha ezekkel a rosszat sugalló gondolatokkal, és félredobod-e az önbizalmad, amit birtokolnod kellene Isten gyermekeként? Belefáradtál már abba, hogy állandóan megkérdőjelezd a képességeidet és azt, hogy megvan-e benned mindaz, amire Isten hív?

Az 1. lépés ahhoz, hogy magabiztos szívvel éljünk az, hogy felismerjük azt, hogy mennyi energiát fektetünk saját kételyeinkbe, felvenni a harcot ez ellen, és magunkévá tenni azt a bizonyosságot, ami a mienk Jézus Krisztusban. Ezt fogjuk tenni az elkövetkezendő 7 napban, ahogy megtanuljuk, hogyan kell élni Isten ígéreteinek biztonságában. 

Most kérjük Istent, hogy mutassa meg nekünk, mikor veszítjük el önbecsülésünket, és kérjük, hogy segítsen megszabadítani minket ennek a terhétől!

Uram, szeretnék egy magabiztos szívű nő lenni Krisztusban. Kérlek, segíts felismernem, amikor kísértve vagyok, és adj erőt ahhoz, hogy ellenálljak a kísértő gondolatoknak. Hiszem, ha megmaradok a Te igazságodban, megkapom a jutalmam ígéreteid szerint. Nem szeretnék az a nő lenni, aki elesik, hanem az, aki hisz, és kegyelmet nyer. Amikor az a gondolat tör rám, hogy képtelen vagyok valamit megtenni, arra akarok emlékezni, hogy minden lehetséges annak, aki hisz. Jézus nevében, Ámen.


Olvasd el a következő Biblia verseket:
 
Zsidókhoz írt levél 10:35-36,39  
Márk evangéliuma 9:23

 (Forrás:Renee Swope, A Confident Heart, The 7 Day Doubt-Free Diet, Used with permission)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések