2012 szeptember 30. KAPCSOLATAIM ELFOGADÁSA

MILYEN GYAKRAN KELL MEGBOCSÁTANOM?


Egyszer Péter megkérdezte: "Uram, hányszor vétkezhet ellenem az én atyámfia úgy, hogy én megbocsássak neki? még hétszer is?" (Mt. 18:21) A rabbik azt tanították, hogy háromszor kell megbocsátani, ezért Péter rendkívül nagylelkűnek érezte magát, azt kérdezve, hogy még hétszer is? Pétert valószínűleg teljesen megdöbbentette Jézus válasza: "Nem azt mondom neked, hogy hétszer, hanem még hetvenszer hétszer is." (22.vers) Jézus ezzel nem a megbocsátás felső határát szabta meg 490-ben, Inkább ezt mondta: "Folyamatosan: annyiszor, ahányszor szükséges."
Ezután Jézus egy példázatot mondott a megbocsátásról:

Ezért a mennyek királysága olyan királyhoz hasonló, aki el akarta számoltatni rabszolgáit. Mikor a számonkérést elkezdte, hozzávittek valakit, aki tízezer talentummal volt adósa (kb. tízmillió dollár). Mivel nem volt miből megadni, megparancsolta a király, hogy adják el őt, a feleségét, a gyerekeit és mindenét, amije van, s abból fizessék meg tartozását. Leborult hát a rabszolga, a földet csókolta előtte, s úgy kérte: -Légy hosszútűrő velem s mindent meg fogok adni neked.
Az úr szánalomra gerjedt a rabszolga iránt és elbocsátotta őt, tartozását is elengedte. Ahogy az a rabszolga elment, rátalált egyik rabszolgatársára, aki tíz dénárral tartozott  (kb. kétezer dollár). Megragadta, fojtogatta, s azt mondta neki: -Add meg, amivel tartozol!
Leborult hát a rabszolgatársa, s úgy esengett neki: - Légy hosszútűrő velem, s mindent megadok neked!
De az nem volt rá hajlandó, hanem elment s tömlöcbe vettette, amíg tartozását lerója. Mikor rabszolgatársai a történetet látták, rendkívül elszomorodtak, elmentek és felvilágosították a királyt afelől, ami történt. Ekkor ura magához hívatta, és ezt mondta neki: - Gonosz rabszolga! Én a te tartozásodat az után, hogy rimánkodtál nekem, mind elengedtem. Hát nem kellett volna-e neked is könyörülnöd rabszolgatársadon, mint ahogy én könyörültem rajtad? - Ekkor megharagudott az ura, s a kínzóknak adta őt át arra az időre, míg tartozását mind meg nem fizeti neki.
Mennyei Atyám is így fog tenni veletek, ha mindenikőtök szívből meg nem bocsát testvérének. (Mt. 18:23-35, Csia Lajos ford.)

Ez komoly. Hallottad, mit mondott Jézus? Más szavakkal: ha én nem vagyok hajlandó megbocsátani barátnőmnek, férjemnek, gyermekeimnek, kollégáimnak, barátnőmnek, a kínok áldozata leszek - ami állandó belső kínokat jelent. A keserűség gyökere szó szerint élve megemészt engem. Elítélt leszek a saját magam által készített koncentrációs táborban. Swindall a következőképpen jellemzi a megbocsátásra képtelen lelkület következményeit: "A keresztyénre börtön és kifejezhetetlen szenvedés szakad mindaddig, amíg teljesen és maradék nélkül meg nem ocsát másoknak, még akkor is ha azok cselekedtek helytelenül."
Felfogod Isten megbocsátásának mélységét? Megbocsátotta tízmillió dolláros adósságodat. Ő nekem is megbocsátott. Túl sokat kér, amikor azt várja el, hogy én is bocsássam meg barátnőm kétezer dolláros adósságát, vagy amikor azt kéri, hogy bocsássunk meg férjünknek, a gyülekezetben lévő nőknek, szobatársunknak?
A megbocsátás az a kulcs, mely kinyitja a megbántódás ajtaját, és lehullanak a gyűlölet bilincsei. A megbocsátás töri össze a keserűség láncait és az önzés béklyóját.
Jézus, miközben haldoklott a kereszten, így szólt: "Bocsáss meg nekik!" - a római katonáknak, a vallási vezetőknek, a tanítványoknak, akik a sötétben elmenekültek, sőt neked és nekem is, akik olyan sokszor megtagadtuk. "Bocsáss meg nekik, mert nem tudják mit tesznek."
Philip Yancey író a megbocsátást természetellenes cselekedetnek nevezi. Igaza van. Valóban természetellenesnek érezzük. Ugyanakkor a megbocsátás nem egy érzés, hanem a szív választásának titka.  
(Linda Dillow)






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések