2012. SZEPTEMBER 15. ÖNMAGAM ELFOGADÁSA

ISTEN TEREMTETTE A SZEMÉLYISÉGEDET

Figyeljük meg közelebbről  a 139. zsoltárt. Így kezdődik: "Uram, te megvizsgálsz, és ismersz engem" (1.vers) Más szavakkal, Isten ismerete vizsgálta meg és irányította Dávid életének minden területét. Isten személyesen ismerte Dávid minden útját (3.vers), még mielőtt teremtette. Bámulatos! Dávid szerint Isten olyan tökéletesen ismeri, mintha átkutatta volna életének minden részletét. Isten ismerte Dávid cselekedeteit, de ami még meglepőbb, ismerte minden gondolatát!

Isten ugyanígy ismeri a te életedet is. Nehéz felfogni, ugye? Az egész világ mindenható teremtője személyes, bensőséges érdeklődést tanúsított irántad, mielőtt még saját édesanyád tudott volna rólad.

A zsoltáros tovább megy, és példákat ad arra, milyen egyedi módon ismerte őt Isten: "Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében" (13. vers). A  héber nyelvben a "vese, vagyis legbenső részünk" a vágyakra, óhajokra utal, vagyis személyiségünkre. Még mielőtt Dávid megszületett volna, Isten kiformálta személyiségét. Hasonlóképpen, amikor Isten megalkotott téged, nemcsak testedet teremtette meg, hanem érzelmi világodat - személyiségedet is.

Dávidot úgy lenyűgözi ez az igazság, hogy magasztalás tör fel belőle: "Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy, csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt" (14. vers)

Megköszönted-e már valaha a Teremtőnek, hogy olyan szerető gondoskodással alkotott téged? Magasztaltad-e őt személyiséged megteremtéséért? Elmondhatod Dáviddal: "Magasztallak téged, mert félelmetesen és csodálatosan alkottál engem"? Vagy inkább a következő leírás jellemző rád?

Carol nem hálás személyiségéért Istenek. Sőt, úgy érzi, Isten hibát vétett, amikor őt alkotta. Miért? Carol egy befelé forduló, a "színfalak mögött" élő hölgy. Szégyenlősségének tudatában van, és ezért amennyire teheti, távol is marad minden összejöveteltől és ünnepségtől. Néha még istentiszteletre sem megy, mert nem bírja elviselni, amikor a lelkipásztor azt kéri a gyülekezettől, hogy váltsanak pár szót a mellettük ülőkkel. Carol olyan szeretne lenni, mint barátnője, Sally, aki kirobbanó egyéniség. Sally ragyogóan feltalálja magát bármilyen társaságban. Mivel Carol folyamatosan összehasonlítja magát Sallyval, nem tudja kamatoztatni saját egyéni értékeit. Nincs elképzelése, hogy Isten miért teremtette őt, még a fáradságot sem vette, hogy megkérdezze. Túlságosan el van foglalva azzal, ami hiányzik az életéből, ahelyett hogy felismerné, amit Isten neki adott.

Te kire hasonlítasz, Sallyre vagy Carolra? Állj meg egy pillanatra, és köszönd meg Istennek egyedi személyiségedet!
(Linda Dillow)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések