2012. szeptember 14. KÖRÜLMÉNYEIM ELFOGADÁSA

EZEKRŐL GONDOLKOZZATOK


Pál a 8. versben visszatér a mi részünkre: "Egyébként, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!" (Fil. 4:8)

Ha ki kellene választanom a legkedvesebb verseimet a Bibliából, ez biztosan az első tíz között lenne. A bölcsesség ezen szavai bekeretezve föl vannak akasztva nappalinkban, ahol állandóan emlékeztetnek engem, hogy a pozitív dolgokra gondoljak a negatívak helyett. Ugye nehéz fegyelmezni gondolatainkat? Pedig éppen ez az , amit Isten kér tőlünk.
A Példabeszédek 23:7 mondja: "Amint a szívében gondolkozik, olyan ő." Ralph Waldo Emerson író, filozófus ezt így fogalmazza meg: "Vigyázz, hogy min gondolkozol, mert biztos, hogy olyan leszel." Milyen meggyőző! Azzá leszünk, amire gondolunk. Gondolataink -nem körülményeink- határozzák meg, hogy elégedettek vagyunk-e. Gondolatvilágunk -nem barátaink, férjünk, gyermekeink, munkahelyünk vagy bármi más - határozza meg megelégedettségünket!
Ellenőrzés alatt kell tartanunk gondolatainkat. Azt parancsolja az ige, hogy "változzatok meg értelmetek megújulásával" (Róm 12:2) Úgy tudjuk megújítani értelmünket, ha foglyul ejtjük a negatív gondolatokat, és a pozitívokra figyelünk.

GYAKORLAT TESZI A MESTERT
A 9. versben Pál összekapcsolta a mi részünket és Isten részét. "Amit tanultatok és átvettetek, hallottatok és láttatok is tőlem, azt tegyétek, és veletek lesz a békesség Istene!" (Fil 4:9) Pál arra szólít fel, hogy gyakoroljuk "ezeket a dolgokat". Miket?

- Azt a döntést, hogy aggodalmainkat átadjuk Istennek.
- Azt a döntést, hogy megnevezzük imakéréseinket.
- Azt a döntést, hogy hálásak vagyunk.
- Azt a döntést, hogy pozitív dolgokra gondolunk.

Gyakorolnunk kell, hogy az aggódást felváltjuk imával, a negatív dolgokat pozitívokkal -és az Isten békessége velünk lesz! Már másodjára látjuk ebben a szakaszban, hogy az engedelmességre irányuló döntésünket Isten békessége követi. Ezen az úton járt Pál is, míg megtanulta az engedelmességet.
(Linda Dillow)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések