Virágvasárnap

Olvasd el: a Máté 21:1-11 ; Márk 11: 1-11 ; Lukács 19: 28-44 ; János 12: 12-19

Sohasem tudtam, mi áll a virágvasárnap mögött. Emlékszem, hogy gyerekkoromban részt vettem évente egyszer egy istentiszteleten, ahol pálmaágakat tartottunk és kiabáltuk, hogy..."Hozsánna!" 
Őszintén szólva... Azt gondoltam, hogy ez furcsa. Nem tudtam, hogy mi a kontextus mögötte, de most, hogy már tudom, látom, milyen fontos, hogy megálljunk, ezen a napon.

A virágvasárnap Jézus diadalmas bevonulását jelenti Jeruzsálembe. Szerintem érdekes, hogy "diadalmas" bevonulást mondunk, mert számomra ez egy olyan bevonulást jelent, amely győztes véget ér. Jézus úgy vonul be Jeruzsálembe, hogy nagyon jól tudja, hogy hamarosan keresztre feszítik. Belép abba a hétbe, amely a legszörnyűbb fájdalommal jár, amit ember valaha is átélt. Igen, az Ő végső vége diadalmas, de az odáig vezető út rémálomszerű. Jézus azt mondja két tanítványának, hogy fussanak előtte egy Betfage nevű faluba (ami az Olajfák hegye közelében van) és azt mondja nekik, hogy keressenek egy szamarat és egy kiscsikót, amelyek ki vannak kötve. A tulajdonos, az állatok tulajdonosa beleegyezik, mert a tanítványok azt mondják, hogy "az Úrnak szüksége van rá". Nem hiszem, hogy bíznék egy idegenben, aki el akarná venni a drága állatomat, de ez azt mutatja, hogy Isten terve győzedelmeskedik, és Ő felhasználja azokat, akik hajlandóak rá.

Jézus a jeruzsálemi szamáron vonul be, ahol emberek fogadják (akik ekkor, már hallottak az Ő elképesztő csodáiról, amiket tett, beleértve Lázár feltámasztását is), akik ruhadarabokat és pálmaágakat az útra dobják, miközben "Hozsánna a Dávid Fiának!" kiáltozzák. "Hozsánna a magasságban!". Ez az egész jelenet beteljesíti a Zakariás 9:9-ben leírt próféciát, amely így szól: "Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.".

A farizeusok és a vallási vezetők látják, hogyan dicsőítik Jézust, és nagyon feldúltak. Egy összeesküvést terveznek, hogy hogyan lehetne Jézust megöletni. Jézus és az Ő tanítványai egy közeli városba, Betániába mennek vissza éjszakára.


Gondold át:

  • A Máté 21:10-11-ben ez áll: "Amint beért Jeruzsálembe, felbolydult az egész város, és ezt kérdezgették: Kicsoda ez? 11A sokaság ezt mondta: Ő Jézus, a galileai Názáretből való próféta." Még mielőtt az emberek tudták volna, hogy Jézus a Messiás, az Ő jelenléte tett velük valamit, ahogyan ma is tesz velünk. Felébreszt minket. Egyedül az Ő neve képes valamit tenni a bensőnkben. Az Ő jelenléte mindent megváltoztathat. Jézus felrázza az egész várost azzal, hogy egyszerűen csak Ő maga, mert mindannyian, akár tudjuk, akár nem, arra teremtettünk, hogy imádjuk Őt, és nem lehet nem hatni ránk, ha a Megváltónk közelében vagyunk.
  • Jézusra gondolok, amint azon a szamárháton ül és megy az úton, és az emberek kiáltásaival és dicséreteivel találkozik... amiket teljesen megérdemel. Ő a Király, megérdemel minden egyes dicséretet, ami bennünk van. Többet érdemel, mint pálmaágakat és köpenyeket. Mégis, Jézus a halála felé tart, és ezt Ő is tudja. Jézusban nincs büszkeség, Ő nem ül ott a mellkasát kidüllesztve és mondja, "igen, megérdemlem ezt a dicséretet". Ehelyett azt olvassuk Lukácsnál , hogy Jézus sír, amikor Jeruzsálem városa a látóterébe kerül, mert az emberekből hiányzik a béke, ami ott van előttük, emberi formában... Maga Jézus. Annak ellenére, hogy ezek az emberek azt hitték, hogy Ő egy király, és az, aki segíteni fog nekik, nem úgy tekintettek rá, mint minden istenek Istenére. Jézus azért sír, mert "és így szólt: Bárcsak felismerted volna ezen a napon te is a békességre vezető utat! De most már el van rejtve a szemed elől." (Lukács 19:42). Annyira hálás vagyok, hogy a Béke nincs elrejtve a szemünk elől. Én annyira hálás vagyok, hogy megismerhetjük Jézust Urunknak és Megváltónknak, és megnyugodhatunk az Ő ígéreteiben.

Építsd be: 
Szánj egy kis időt arra, hogy leülsz Jézus jelenlétében. Gondolj arra, hogy mit tett Ő az egész történelemben és a saját életedben. Hagyd, hogy megtapasztald az áhítatot, amely a Megváltódra való tekintetből fakad. Hagyd, hogy megmozduljon a szíved. Szánj egy kis időt arra, hogy leírod, ami eszedbe jut.

Hallgasd meg:
Golgota Budapest : Hozsánna https://www.youtube.com/watch?v=z6y3x9g_OEs
forrás: Holy Week Study The Unraveling with Kelli Bachara 



Megjegyzések

  1. Köszönöm az inspirációt és a hasznos tippeket legutóbbi bejegyzésében. Látogasd meg az Aviator játékos blogunkat és szólj hozzá a témákhoz.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések