A böjt célja

"Amikor pedig böjtöltök, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat."

Máté 6:16

Hallottad már a hittan tanárokat ezt mondani: Jézus nem azt mondja, hogy böjtöljünk-e, hanem azt, hogy mikor böjtöljünk. A keresztény ember számára a böjt nem egy lehetőség. Ez egy lelki fegyelem, amit Urunk elvár tőlünk, hogy gyakoroljuk. Úgy tűnik, Jézus mindig fizikai dolgokkal vesz rá bennünket arra, hogy lelki dolgokat tegyünk.
A böjt feltárja a bennünk lévő dolgokat. Megmutatja, miből vagyunk, mit értékelünk és mit kedvelünk. Amikor tartózkodunk az ételtől (vagy más "böjtöt" tartunk, amelyben megtagadjuk magunktól a fizikai kielégülést), megmutatkozik az anyag, amiből vagyunk. Látni fogjuk, szembesülni fogunk vele, és foglalkoznunk kell vele. Amikor eljön a délután, és annyira vágysz egy hamburgerre, hogy már az ízét is érzed, meg kell állnod és el kell gondolkodnod: engedni fogok, vagy hagyom, hogy ezek a késztetések az Úrhoz vezessenek imádkozni?
Ez irritáló. Stresszes. Gyakran a hamburger nyer. Isten megjegyzi: "Hiszen pörölve és veszekedve böjtöltök... Nem úgy böjtöltök, ahogyan ma illenék, nem úgy, hogy meghalljam hangotokat a magasságban." (Ézsaiás 58:4) Az étel alapvető létünkhöz tartozik (nem csoda, hogy ingerültek vagyunk), és amikor eltávolodunk az ételtől, ez egy módja annak, hogy lekerüljünk létünk igazi alapjaihoz - magához Istenhez.
A böjt egy módja annak, hogy emlékeztessük magunkat arra, mennyire fontos Isten. Ez egy módja annak, hogy próbára tegyük Isten iránti szeretetünket, nem annyira azért, hogy megmutassuk Istennek, hogy szeretjük őt, hanem hogy bebizonyítsuk magunknak szeretetünk mértékét. Szakíts ki egy napot ezen a héten, és mondj nemet az ételre, és mondj igent a lélekkel teli, erőteljes imádkozásra és a Megváltóddal való mélyebb bensőséges kapcsolatra.


Uram, amikor böjtölök ebben a hónapban (nem ha), kérlek, fedd fel magad nekem egy újfajta módon. Köszönöm, hogy nem csak kenyérrel, hanem az Élet Kenyerével is élek.

Fasting’s Purpose, Joni Eareckson Tada
More Precious Than Silver
1998, Zondervan
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kez-katolikus-keresztenyseg-biblia-5875392/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések