Beteljesületlen vágyakozással

„Jézus így válaszolt: „Akik ebből a vízből isznak, azok újra megszomjaznak, de aki abból a vízből iszik, amelyet tőlem kap, az soha többé nem szomjazik meg. Sőt, az a víz, amelyet én adok neki, forrássá válik benne, s olyan víz ömlik majd belőle, amely örök életet ad.” János 4:13-14

Képzeld el ezt: Jézus épp most fejezett be egy hosszú utat a forró sivatagban. Megérkezik egy ismeretlen városba, és leül egy kút mellé. Egy asszony közeledik, egyedül, hogy vizet merítsen. Jézus inni kér tőle. Ahogy gyakran teszi, egy hétköznapi tapasztalatot vesz elő, és egy mélyebb igazságot tár fel belőle.

Ahogyan a testünk fizikai érzésekkel, például szomjúsággal kommunikálja szükségleteinket, úgy a vágyaink is figyelmeztetnek minket a spirituális és érzelmi szükségleteinkre. A félelem arra hivatott, hogy a biztonság felé tereljen bennünket. A magány arra hivatott, hogy kapcsolatra késztessen minket.

A nőnek, akivel Jézus a János 4-ben találkozott, sok "lelki szükséglete" volt. Nulla barátja volt, öt házasságon ment keresztül, és a jelenlegi "barátja" nem akart elköteleződni mellette (János 4:17-18).

Mint ez a nő, te és én is ismerjük a kielégítetlen vágyakozással való együttélés fájdalmát. Talán már régebb óta egyedülálló vagy, mint szeretnéd, és attól félsz, hogy egyedül maradsz (ez volt az én történetem!). Talán mindig is szerettél volna gyereket, és úgy érzed, hogy kifutsz az időből - én is jártam már így. Vagy talán belefáradtál már abba, hogy Istentől testi gyógyulást kérj, vagy feladtad álmaid karrierjét.

De bármennyire is próbálsz nem tudomást venni a vágyról, az nem fog elmúlni. Ez nem véletlen. Isten társaságra, céltudatosságra és bőséges életre tervezett minket. Vágyaink megmutatják lelkünk felépítését.

És mégis, a megtört, bűnös világban való élet egyik realitása, hogy reményeink és álmaink nem garantáltan valósulnak meg - vagy nem akkor, amikor mi akarjuk. Jézus tudja, hogy a kielégítetlen vágyakozás gyakran olyan feszültség, amellyel együtt kell élni, és nem mindig olyan probléma, amelyet meg kell oldani. Testi vágyainkat emeli ki azzal, hogy azt mondja, „Akik ebből a vízből isznak, azok újra megszomjaznak..” (János 4;13)

Azt is tudja, hogy vannak lelki "szomjúságaink". Ő egy életet megváltoztató, radikális megoldást kínál nekünk: élő vizet, az öröm forrását, amely kielégíti lelkünk legmélyebb vágyait.

„..de aki abból a vízből iszik, amelyet tőlem kap, az soha többé nem szomjazik meg. Sőt, az a víz, amelyet én adok neki, forrássá válik benne, s olyan víz ömlik majd belőle, amely örök életet ad.”

A János 7:37-39-ben Jézus a Szentlelket "élő víznek" nevezte. Egyszerűen fogalmazva, Isten önmagát adja nekünk. A saját társaságát, az Ő békéjét, az Ő elfogadását, az Ő állhatatos szeretetét. Igen, az Ő ajándékai jók. De végtelen vágyaink csak magával a végtelen Istennel való kapcsolat által elégíthetők ki.

Ha a beteljesületlen vágyak feszültségében élsz, remélem, Isten teljesíti szíved vágyait. De még jobb, ha történetednek ez a fejezete megingathatatlan hitet kovácsol abban az Istenben, aki a kútnál vár rád. Még a legnagyobb csalódásod is váljon a Megváltóddal való kapcsolat legmélyebb pontjává.


Istenem, Te ismered reményeimet, álmaimat és csalódásaimat. Mély szükségleteim vannak, amelyeket csak Te tudsz kielégíteni. Kérlek, bocsásd meg, hogy a Te ajándékaidba vetettem bizalmamat, ahelyett, hogy Benned, az Adományozóban bíztam volna. Segíts, hogy tudjam, hogy Te látsz engem. Jézus nevében, Ámen.


Living With Unmet Longing / by Rachel Miller / Proverbs31 ministries // kép: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések