Nincs győzelem az összehasonlításban

"...állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát. Nézzünk fel Jézusra..."

Zsidók 12:1b-2a

Az első alkalom, amikor emlékszem, hogy összehasonlítottam magam valaki mással, hatodik osztályban volt. A legelső történelem dolgozatomra 10/100-at kaptam. Amikor egy „barátom” odahajolt hozzám, és meglátta a rossz jegyemet, közölte velem, hogy egy idióta vagyok. Abban a pillanatban fejest ugrottam az összehasonlítás csapdájába.
Egy ideig ezek a gúnyos gondolatok visszhangoztak középiskolás agyamban: Ő okos. Te buta vagy. Ő jobb. Te rosszabb vagy.
Az összehasonlítás játékát játszottam, és vesztettem. Bárcsak azt mondhatnám, hogy itt véget is ért. De sajnos ez csak a kezdete volt az utazásomnak.
Ha öt másodpercnél hosszabb ideig élted az életed, biztos vagyok benne, hogy te is játszottál már ilyen játékot. Néha azon kapod magad, hogy felsőbbrendűnek érzed magad, máskor pedig azon, hogy irigykedsz. Akárhogy is, az összehasonlításban nincs győzelem.
Akkor mit tegyünk?
A Zsidókhoz írt levél szerzője ezt írja: "Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát. Nézzünk fel Jézusra..." (Zsidók 11,1-2a)
Ez egy futópálya képét juttatja eszembe. A világon minden embernek van egy egyéni pályája, amelyet Isten tervezett számára. Minden embernek van egy saját útja és egy saját versenye, amit futnia kell. A tiéd különleges és egyedi.
Isten pontosan olyannak teremtett, amilyen vagy, hogy lefuthasd a versenyt, amit Ő csak neked állított össze. Ezért nem kell összehasonlítanod a versenyedet, a sebességedet, a célodat, a tehetségedet, a kinézetedet vagy a családodat máséval. Ehelyett inkább Jézusra szegezd a szemed, és fussd azt a versenyt, amit Ő tartogat számodra.
A Zsidókhoz írt levél szerzője elmondja, hogyan futhatunk a legsikeresebben: úgy, hogy eldobjuk magunktól azokat a dolgokat, amelyek hátráltatnak bennünket. Az összehasonlítás hatalmas akadály, dobjuk hát el - és térjünk vissza ahhoz, hogy könnyebben és hatékonyabban fussuk a versenyünket.
Hogyan csináljuk ezt? Kétféleképpen:
  1. Ünnepeljük azt, amit Isten adott másoknak. Még ha nincs is kedved hozzá, még ha meg is kapják azt, amit te szeretnél, és még ha a győzelmük számodra veszteségnek is tűnik... hozd meg a tudatos döntést, hogy ünnepled azokat az embereket, akik sikeresek körülötted.
  2. Használd ki, amit Isten adott neked. Ahelyett, hogy hagynád a sikered arra csábítson, hogy felsőbbrendűnek érezd magad másokkal szemben, inkább használd azt, amid van, és segíts a körülötted élő embereknek.
Miközben ezt a két dolgot teszed, szegezd tekintetedet Jézusra. Emlékezz arra, hogy mit tett érted, és örülj a versenynek, amelyet Ő állított eléd. Nincs is jobb módja annak, hogy kitörj az összehasonlítási játékból!


Drága Atyám, köszönjük, hogy egyedivé teremtettél minket, mindannyiunkat céllal és tervvel. Segíts, hogy ne hasonlítgassuk magunkat egymáshoz, hanem úgy fussuk a versenyünket, hogy szemünket Rád szegezzük. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2024/08/26/no-win-in-comparison
pexels-mateusz-dach-99805-332835.jpg

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések