Embereink és projektjeink előtérbe helyezése

„…és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is.”

Filippi 2,4

Letelepedtem a verandára a jeges teámmal és a laptopommal, remélve, hogy kellemesebbé tehetem az előttem álló feladatot: a jogosítványom online megújítását. Éppen ekkor kezdett el rezegni a telefonom, egy barátom szeretett volna velem beszélni.
Döntést kellett hoznom. Abbahagyom-e a munkámat, hogy felvegyem a telefont? Mivel tudtam, hogy a beszélgetés hosszúra nyúlhat, úgy döntöttem, hogy visszahívom, amikor befejeztem a munkámat.
Mindannyiunk életében vannak kötelezettségek és emberek, akiknek szükségük van a figyelmünkre - ez egy olyan egyensúlyozás, amely soha nem fog megszűnni. Hogyan tudunk tehát eligazodni abban, hogy egyszerre fordítsunk időt a munkánkra és az emberekre?
A Filippibeliekhez írt levél tele van tanácsokkal arra vonatkozóan, hogy Jézust alázatosan bemutatva harmóniában éljünk másokkal. A levél írója, Pál apostol arra buzdít: „…és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is.” (Filippi 2,4) Ez egy egyszerű mondat, mégis jelentős igazság.
A vers nem azt mondja, hogy csak mások érdekeire kell figyelnünk, elhanyagolva a saját szükségleteinket. Azt sem mondja, hogy csak magunkra figyeljünk, és ne vegyük figyelembe a körülöttünk élők igényeit.
Pál a görög skopeó szót használta, ami azt jelenti, hogy „szemmel tartjuk, megfontoljuk, szemléljük, vagy alaposan megvizsgáljuk, és aztán cselekszünk”. Amikor a feladatainkról, tevékenységeinkről és mindennapi kötelességeinkről van szó, jól tesszük, ha szemmel tartjuk őket, hogy biztosan elvégezzük őket. Ugyanakkor tudatosan megfigyelhetjük az életünkben lévő kapcsolatokat is, tudva, hogy van, amikor másoknak szükségük van ránk, és van, amikor nekünk van szükségünk rájuk.
Gondoljon a bifokális szemüveg viselésére: Néha messzire nézel, hogy mi történik a távolban, máskor viszont arra koncentrálsz, ami éppen előtted van. Hasonlóképpen, mi is váltogathatjuk a fókuszunkat az emberek és a projektjeink között.
Hogy néz ez ki?
Lehet, hogy a telefonunkat „ne zavarj” üzemmódba állítjuk, amikor a munkahelyünkön vagyunk, és csak a családtagoktól fogadunk üzeneteket, másoknak pedig csak később válaszolunk.
Talán megtanítjuk a gyerekeinknek, hogy ha fontos online megbeszélésünk van, akkor az ajtót bezárjuk, és csak vészhelyzetben kopogtassanak.
A másik oldalról viszont, amikor meghalljuk, hogy özvegy szomszédunknak segítségre van szüksége a kertje gyomlálásában, talán felhagyunk a délutáni bevásárlással kapcsolatos terveinkkel, és inkább segítünk neki.
Isten felhatalmaz bennünket arra, hogy jól szeressük az embereket anélkül, hogy elhanyagolnánk azokat a feladatokat, amelyekre elhívott minket. Szeressünk mélyen másokat és végezzük szorgalmasan a munkánkat, bízva abban, hogy Isten segít nekünk kreatívan megtalálni az egyensúlyt mindkettőhöz.


Uram, kérlek, adj nekem bölcsességet és energiát, hogy jól szeressem az embereket körülöttem, és hogy kiválóan végezzem a munkámat, és közben minden dicsőséget Neked adjak. Jézus nevében, Ámen.


https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2024/08/27/prioritizing-our-people-and-our-projects
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/1548769/

Megjegyzések

  1. Köszönöm Istenem a mai tanácsot... elgondolkodtató: hol a határ? Mikor én és mikor mások?! Te tudod egyedül jó Uram, hogy mikor-merre kell mennem, mikor mit kell tennem. Szentlelked erejével segíts felismernem az utat, az utamat, a feladataimat, nagy kegyelmedből, egyedül Jézus érdeméért! Ámen

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések