A hit nagyítója

„A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.”

Zsidók 11:1

Jézust a hitem "nagyítójának" is tekintem, ami némi magyarázatra szorul. Büszke tulajdonosa vagyok az Oxford English Dictionarynek, amely az angol nyelv minden szavát tartalmazza
Egy könyvklubhoz csatlakozva különleges, egykötetes kiadáshoz jutottam hozzá mindössze 39,95 dollárért. Ez tartalmazza a szótár teljes szövegét, azzal az egyetlen hátrányával, hogy a betűkészlet olyan kicsire zsugorodott, hogy senki a világon nem tudja segítség nélkül elolvasni.
Ezután vettem egy nagyszerű nagyítót - olyat, amilyet az ékszerészek használnak, akkora, mint egy tányér, és egy forgó karra van szerelve. Ezzel, és egy másik, kézben tartott nagyító segítségével alkalmanként bármilyen angol szó jelentésárnyalataiba bele tudok nézni.
Sokat tanultam a nagyítóról szótár segítségével is. Amikor a nagyítót egy szóra állítom, az apró betűk a középpontban, vagyis a fókuszpontban élesen és tisztán látszanak, míg a széleken fokozatosan torzulnak.
Pontos párhuzamként Jézus lett hitem középpontja, és egyre inkább megtanulom, hogy a bizalmam nagyítóját Jézusra összpontosítsam.
Lelki utamon és írói pályafutásom során is sokáig elidőztem a margón és megválaszolhatatlan kérdéseken töprengtem a fájdalom problémájáról, az ima rejtélyeiről, a gondviselés és a szabad akarat viszonyáról és más hasonló kérdésekről. Amikor ezt teszem, minden homályossá válik. Ha azonban Jézusra nézek, helyreáll a látásom.
Bevallom, hogy sok szokásos keresztény tanítás zavar engem. Mi a helyzet a pokollal? Mi van azokkal, akik úgy halnak meg, hogy soha nem hallottak Jézusról? Szent Ambrus püspök, Szent Ágoston mentora válaszához nyúlok vissza, akit a halálos ágyán megkérdeztek arról, hogy fél-e attól, hogy Istennel szembenéz az ítéletkor.
"Jó mesterünk van - válaszolta Ambrus mosolyogva. Jézust megismerve megtanulok bízni Istenben a kételyeimmel és küzdelmeimmel együtt. Ha ez kitérően is hangzik, én azt mondom, hogy ez pontosan tükrözi Jézus központi szerepét az Újszövetségben. Vele kezdjük, mint középponttal, és hagyjuk, hogy tekintetünk óvatosan vándoroljon a margóra.”


Ha Jézusra nézek, betekintést nyerek abba, hogy Isten mit gondol arról, ami itt lent történik. Jézus úgy fejezi ki Isten lényegét, hogy nem tudjuk félreérteni.


https://www.ourdailydevotional.net/devotional/magnifying-glass-of-faith-hebrews-11-1-devotional-by-philip-yancey
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-kez-pohar-uveg-3074542/


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések