Tudom, hogy mindent megtehetsz, és nincs olyan szándékod, amelyet meg ne valósíthatnál

 (Jób könyve 42:2)

Az elmúlt évben hozzám közel álló embereknek komoly küzdelmeik voltak - elvesztett otthonokkal, tönkrement vállalkozásokkal, üres kamrapolcokkal, és az autók kiszáradt benzin tartályaival kellett szembenézniük. Családtagjaim és barátaim közül volt aki házassági problémákkal küzdött, néhányuk gyermekét börtön büntetésre ítélték, másoknak egy újabb évet kellett eltölteniük állás nélkül, volt olyan család, ahol az autó tönkrement, és volt akinek a gyülekezete széthullott.

Ezekben a próbákban, időnként nehéz hittel megragadni, hogy Isten meg tud szabadítani a fájdalomtól, az elveszett dolgokat pótolni tudja, és mindent helyre tud állítani. Ő valóban bele tudja illeszteni a reményteljes jövőbe a széthulló életünk darabjait?

Ha csak a körülményeinkre tekintünk, akkor méltán azt gondolhatnánk, hogy Isten a nehéz élethelyzetünket nem tudja esetleg nem is fogja jóra fordítani. Az igazság azonban az, hogy Isten meg tudja is meg is fogja változtatni a körülményeinket.

Lehet, hogy jelen pillanatban Isten még látszólag nem lépett közbe az életedbe, és nincs még megragadható jele az Ő munkálkodásának, de az Ő hatalma, hogy reményteljes jövőt adjon nekünk, sohasem inog meg. Az Ő szava, a Biblia biztosít erről bennünket. Éppen ezért fontos, hogy ne nyugodjunk bele,  ha hitünk meginog Isten tekintélyében. Mit tegyünk akkor, ha ez mégis megtörténne? 

Ilyenkor engem Jób könyvének a 42. fejezetéből az 1,és a 2. vers átgondolása mindig megerősít: "Felelt Jób, és ezt mondta az Úrnak: Tudom, hogy mindent megtehetsz, és nincs olyan szándékod, amelyet meg ne valósíthatnál."

Isten hűségére való emlékezés mindig megerősíthet bennünket amikor minden más  széthullik körülöttünk. Ha arra figyelünk, hogy Isten mi mindent megtett másokért, akkor meg tudjuk hittel ragadni, hogy Ő kész a mi életünkben is munkálkodni. Szemléljük hát Isten helyreállító tervét néhány ember életében a Bibliában...

Amikor Jób családja, otthona, jószága és egészsége elveszett, Isten már arra készült, hogy a kétszeresét adja vissza mindannak, ami elpusztult, elloptak vagy megsérült. (Jób 1. , és 2. fejezete, és a 42. fejezet 10. verse)

Miközben József rabszolga volt, és börtönben ült, Isten előkészítette számára, hogy Egyiptom második embere legyen (I.Mózes 39: 19-21, és 41:41)


Amikor Rúth hajléktalan és gyermektelen özvegy volt, Isten már készítette Boáz szívét, hogy otthont adjon neki megszeresse és feleségül vegye Rúthot. Isten már azt is előre látta, hogy Rúth majd Jézus ük-ük nagymamája lesz. (Rúth könyve 1:4-5, 4:13-17)


Dávid házasságtörésekor Isten már elkezdte lerakni az alapjait annak, hogy Dávidot hogyan tudná bűnbánatra és megtérésre hívni. (2. Sámuel 2:4, 51. Zsoltár)


Péter hitehagyásakor, amikor megtagadta Krisztust, Isten már előre tudta, hogy Péter majd az Ő eszköze lesz a növekvő keresztény gyülekezetben, és ezreknek fog majd Krisztusról bizonyságot  tenni. (Márk 14:66-72, Apostolok cselekedetei 2:38-41)


Miközben Mária a haldokló Jézust szemlélte a kereszten, Isten tudta, hogy Jézus feltámad majd a halálból, és a mennyei trónusra fog majd ülni. (János evangéliuma 19:25-30, Jelenések könyve 3:21)


Minden egyes félelmetes és szörnyű élet helyzetből  Isten reményteljes jövőt formált.

Isten meg tudja fordítani, helyre tudja állítani,  meg tudja újítani és újjá tudja éleszteni nehéz körülményedet. 

Ne feledd, Ő már a nehézségeid közepette elkezdte helyreállító munkáját. Bízz Benne. Ő bármilyen élethelyzetet és körülményt a javadra és az Ő dicsőségére tud fordítani.

Drága Uram, köszönöm minden generációban megmutatkozó hűségedet, és köszönöm azokat a leírásokat melyben a félelmetes múltat reményteljes jövővé alakítottad. Ezt kérem az én életemben is. Jézus nevében, Ámen.

Az elcsendesedéskor:

A mai napon szánj időt arra, hogy átgondold azokat a nehéz élet helyzeteidet, amikor Isten hűséges volt hozzád. Írd le ezeket, és adj hálát értük.

Igék a mai napra:

Ne féljetek! Vajon Isten vagyok én?Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt, (I.Mózes 50:19b-20a)

Uram, Istenem! Sok csodás tervet vittél véghez értünk, nincs hozzád fogható. Szeretném hirdetni és elmondani, de több annál, amit fel tudnék sorolni. (40. Zsoltár 6.verse)

(Forrás: November 5, 2013 What Can God Do with Difficult Circumstances? Samantha Evilsizer)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések