Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban; Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked."

(Máté evangéliuma 6.fejezet,6.vers)

Bizony elég büszke voltam magamra, miután befejeztem egy nagyobb feladatot a munkahelyemen. Annak ellenére, hogy munkám nagy része a színfalak mögött zajlott, reméltem, hogy valaki felfigyel majd rá. A következő napokban rendszeresen figyeltem a levelezési fiókomat és az sms-eimet,  hátha kapok egy "gratulálok, fantasztikus voltál!" jellegű üzenetet. De hiába vártam, nem érkezett ilyen levél.

Egészen addig nem nagyon foglalkoztatott a figyelem hiánya, míg egy munkatársam egy kisebb feladat végrehajtása után, - ami egyébként az én nagy projektem része volt,- el nem kezdte kapni a dicsérő kör-emaileket.

A válaszok között természetesen az én köszönő üzenetem is ott volt, de be kell hogy valljam, a szívem egy kicsit megkeseredett, hogy az én nevemet meg sem említették.

Az elismerés hiánya jobban fájt, mint kellett volna. A következő hetekben a fájdalmam fokozatosan nőtt minden egyes alkalommal, amikor nem méltatták munkámat. Például amikor a szerte-széjjel heverő, piszkos cipőket szedtem össze a padlóról, máskor meg elmosogattam, amikor nem is az én dolgom lett volna, vagy amikor vacsorát főztem egy hosszú nap után. 
A keserűség egyre csak nőtt bennem.

Egy csendes péntek délután aztán sírva roskadtam le, és a könnyeim között rájöttem, hogy valamit nagyon rosszul csináltam. Az elmúlt hónapok alatt a szívem egyre inkább deformálódott a környezetem dicsérete hiányában.

Jézus beszélt erről a Máté evangéliumának 6. fejezetében. Ő kifejezetten megcélozta jó cselekedeteink mozgatórugóját, az első vers így szól: "Vigyázzatok: a kegyességeteket (jó cselekedeteiteket)  ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy lássanak titeket, mert így nem kaptok jutalmat mennyei Atyátoktól." Jézus nagyon jól ismert bennünket. Még a jó tetteink is indulhatnak rossz motivációból, amelyeknek aztán nagyon rossz következményei lehetnek.

Jézus napjaiban a vallási vezetők hatalmas csindarattával tettek jót, hogy elnyerjék a nép tiszteletét és csodálatát. Jézus ezeket az embereket képmutatóknak hívta, és rámutatott, hogy még az olyan jó cselekedetek is mint a szegényekről való gondoskodás, vagy az imádkozás is mennyire értéktelenek lehetnek, ha rossz motivációban gyökereznek.

Jézus a szigorú figyelmeztetés mellett, tanáccsal látta el ezeket az embereket, -és bennünket is-, hogy miként tegyünk jót.

Titokban.

A 6. vers így szól:  "Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban; Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked."

Jézus nem arra tanít, hogy sohase imádkozzunk hangosan, hanem az elismerés iránti vágyunkat akarja megtörni. Jézus szerint, megkapjuk majd Isten elismerését, ha más emberek radarján kívül maradunk, és nem nagy felhajtással igyekszünk végezni a dolgunkat.

Miközben a már említett nagy projektemen dolgoztam, az Istennel töltött csendes időm szinte nem is létezett. Arra azért figyeltem, hogy néhány Biblia verset elolvassak lefekvés előtt, vagy néhány imát elrebegjek nap közben, de be kell vallanom, hogy elhanyagoltam az Istennel töltött időmet. Felcseréltem az Ő halk és szelíd szavát és elismerését az emberek hangos dicshimnuszáért. 

Arra volt szükségem, hogy időt töltsek Istennel, hogy lecsendesítsem  vágyamat a világ pozitív visszajelzéséért és hogy meghalljam ismét Isten csendes hangját.

Mert egyetlen szó Istentől ezerszer többet ér bármilyen emberi dicséret áradatnál.

Legközelebb, ha csalódottságot éreznék amikor átnéznek rajtam, vagy "Miért nem én...?" gondolatok kerítenének hatalmukba, akkor mindenképp ezt a vészcsengő figyelmeztetéseként fogom kezelni. Ez egy emlékeztető lesz számomra, hogy több időt töltsek Istennel csendes magányomban.

Mert csak Tőle kapom meg azt az elismerést amire szívem valóban vágyik.

Mennyei Atyám, köszönöm, hogy látod, mire van igazán szükségem. Az emberi elismerés sohasem elégíthet ki. Segíts, hogy csak egy szegényes pótlékként tekintsek az ilyenfajta visszajelzésekre, mert a Te  jóváhagyásod és dicséreted az ami valódi örömet és értelmet ad életemnek. Jézus Nevében, Ámen

Átgondolásra:
Miért fontosabb számunkra, hogy az emberek elismerjék a munkánkat, ahelyett hogy Isten jóváhagyására vágynánk?

Mit tudnál tenni ezen a héten titokban, hogy megszabadulj az emberi elismerés függésétől?

Biblia vers, amit érdemes megjegyezni ezzel a témával kapcsolatban:
Mert akik test szerint élnek, a gondolataik arra állnak rá amit a testük kíván, akik pedig Lélekkel összhangban élnek, gondolataik a Lélek kívánságával összhangban lesznek. (Róma 8:5, NIV fordítás)

(Forrás:Provers31Ministries, Daily devotions. November 4, 2013. When Nobody Notices Your Work, Glynnis Whitwer)




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések