Ő azt mondta nekik: Ne hívjatok engem Naominak (ami azt jelenti:boldog), hívjatok inkább Márának (ami azt jelenti:keserű), mert nagyon megkeserített engem a Mindenható.

(Rúth könyve 1.fejezet, 20.vers)

Nagyon szeretem Rúth és Naomi történetét. Rúth neve "barátnőt" jelent, és példája által nagyon sokat tanulhatunk miként legyünk jó barátok. Naomi élete is sok tanítást hordoz, de nem feltétlenül csak pozitív dolgokat.
Tíz év leforgása alatt Naomi elvesztette férjét és két fiát. Megpróbáltatásaiért Istent okolta, és bizonyos értelemben igaza is volt. Isten mindenható, és életünk minden területe irányítása alatt áll.

Azonban Isten nem akarta megkeseríteni Naomit. Az "Ő keze nem volt Naomi ellen,"- mint ahogy állította. Naomi annyira elszomorodott a történtek miatt, hogy még nevét és megváltoztatta Mara-ra, ami keserűt jelent. Isten életünk nehézségeit megjobbításunkra szeretné felhasználni, nem pedig arra, hogy megkeseredjünk.

Jézus tanítványaihoz intézett utolsó szavaiban kapcsolatát velük a szőlőtő és a szőlővessző kapcsolatához hasonlította. Így szólt: "Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlősgazda Azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi; és amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen." (János 15:1,2)

Amikor veszteséget élünk meg, akkor úgy tűnik, mintha Isten hatalmas metszőollója életünk azon részét nyesné le, amely nélkül lehetetlen léteznünk. De ezen eseményekkel Ő azt szeretné, hogy lehetőségeink szerint a lehető legtöbb gyümölcsöt teremjük, és ne a keserűségünkbe ragadjunk. Bruce Wilkerson, a "Szőlővesszők titkai" című könyvében írja: " Isten nem egyszerűen elvesz tőlünk valamit. Ő fáradhatatlanul azon munkálkodik, hogy helyet készítsen az erőnek, gyümölcstermő képességnek, és lelki hatalomnak az életedben. Az a célja, hogy téged mind inkább a "tökéletes Krisztushoz hasonlóvá tegyen."

  Így folytatja tovább: "Nem minden nehézség a nyesegetést szolgálja életedben. A szíved megszakad, mert a gyermeked kipróbálta a drogot és tisztátalan életet él? Isten nem késztette a fiadat ezen cselekedetekre, hogy ezáltal formáljon téged. Azzal szembesültél, hogy cukorbeteg vagy esetleg rákos lettél? Isten nem azért alakította így életedet, hogy meglássa, miként reagálsz minderre. Ennek ellenére, minden nehézség lehetőséget ad számára, hogy munkálkodjon az életedben. Ha megkéred, hogy a körülményeidben legyen jelen, akkor ígérete szerint minden a javadat fogja szolgálni a végső jó elérése érdekében. (Róma 8:28)

Amikor tekintetünket önmagunk helyett a Mindenható Istenre tereljük, akkor majd elkezdjük nehézségeinket Isten tökéletes és megjobbítani szándékozó szemüvegén keresztül látni. És ha Ő lenyesett egy vágyunkat, azt csak azért tette, mert tervében egy sokkal hatalmasabb dolog van, amely több és jobb gyümölcsöt fog teremni életünkben.

Istenem, kérlek bocsáss meg, hogy megengedtem, hogy a keserűség leuralja az életemet, mert az események nem akaratom szerint alakultak. Azért imádkozom, hogy minden csalódásomat a javamra fordítsd.  Kérlek mutasd meg nekem, hogy miként válhatnék a küzdelmeim által kedvessé és nem keserűvé. Tudom, hogy felkínálod számomra a választás lehetőségét. Kérlek segíts, hogy helyesen dönthessek. Jézus nevében, Ámen.

Elcsendesedéskor:
Olvasd el Rúth könyvét, és fedezd fel, miként változtatta Isten Naomi keserűségét boldogsággá. Négy fejezetről van szó csupán, és bizonyosan áldást fog jelenteni számodra!



(Forrás:November 11, 2013. Better or Bitter? You Get to Choose, Sharon Jaynes)

Copyrighted by Girlfriends in God, Inc. 2013

Used with permission

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések