Tekintsetek föl a magasba...

Tekintsetek föl a magasba, és nézzétek: ki teremtette az ott levőket? Előhívja seregüket szám szerint, néven szólítja mindnyájukat. Olyan hatalmas és erőteljes, hogy egy sem mert hiányozni. Miért mondod ezt, Jákób, miért beszélsz így, Izráel: Rejtve van sorsom az Úr előtt, nem kerül ügyem Isten elé. Hát nem tudod, vagy nem hallottad, hogy örökkévaló Isten az Úr? Ő a földkerekség teremtője, nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi.
(Ézsaiás 40:26-29) 
Amikor az Újszövetség keresztényei olvasták az Ószövetségi írásokat pergamenten, vagy amikor a korai egyházatyák, például Wycliffe, az újonnan összeállított Bibliát, mit gondolhattak, amikor felemelték a szemeiket az ég felé? Egészen biztosan lenyűgözte őket az őszi csillagképek látványa. Mint ahogy a mai vers is tanácsolja, valószínűleg elnémultak, amikor arra gondoltak, hogy Isten miként adott nevet az összes, számukra látható csillagnak. Megdöbbenhettek a csillagok sokaságán, --- és a teleszkópot akkor még fel sem találták!


Manapság sokkal inkább lenyűgöző és megdöbbentő a látvány. Galileo teleszkópjának a helyét átvették a nagy erejű, számítógép vezérlésű, távcsöves szerkezetek amelyek segítségével galaxisok milliárdjait csodálhatjuk meg. Oly megszámlálhatatlan mennyiségben, melyről Galileo nem is álmodott, Wycliffe el sem tudott képzelni. Isten mégis mindegyikre rátekintett, megvizsgálta megkülönböztető jegyét, és egy arra illő névvel látta el. Billiárdszor billiárd csillag kapott így egy személyes nevet.

Ha Istennek ennyire fontos volt a csillagok neve, miért panaszkodunk és gondoljuk azt, hogy a problémáink rejtve vannak előtte, és nem foglalkozik helyzetünkkel? Sokkal értékesebb vagy számára mint egy nóva, vagy egy szuper-nóva. Ő örökös társsá tett téged a Teremtővel és a csillagok Név-adójával.
 
A villámlás és a mennydörgés
úgy távozik, ahogy megérkezett,
De a csillagok és a nyugalom
mindig állandó...
                      -George MacDonald

 Nagyobb fény uralja a nappalt, és kevesebb az éjszakát. Nem számít, hogy a Nap vagy a Hold van fenn-e az égen, mi mindig a szemed előtt maradunk...




(Forrás:Joni and Friends Daily Devotionals, Look to the Heavens, http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések