Nyisd meg a szívedet és az otthonodat a mélyebb kapcsolatokért

"Legyetek egymás iránt vendégszeretők zúgolódás nélkül."

1 Péter 4:9

Kislánykoromban minden nyáron egy hetet a nagymamámmal töltöttem New Yorkban. Imádtam!
Ebből az időből leginkább arra emlékszem, hogy minden délután, pontban délután 3-kor átjött a barátnője, Isabelle. Együtt kávéztak és süteményt ettek. Képzeljék csak el! Barátok minden délután együtt, kávét isznak, süteményt esznek és kapcsolatot építenek.
Isten elképzelése, hogy közösségben éljünk másokkal. Ő egy kapcsolatteremtő Isten, aki az Ő képmására tervezett minket. Arra teremtett minket, hogy Istennel és másokkal is kapcsolatot teremtsünk. Szükségünk van barátokra, akikkel együtt élvezhetjük az életet.
A legújabb kutatások szerint azonban magányosabbak vagyunk, mint valaha.
Hogyan fedezhetjük fel újra a mély kapcsolat örömét ebben a digitalizált világban?
Az egyik legjobb módszer, amit ismerek, a vendégfogadás. És itt a lényeg: nem kell, hogy az otthonod tökéletes legyen ahhoz, hogy másokat vendégül láss. Őszintén szólva, ez egy nagy lecke volt számomra.
Évekkel ezelőtt, amikor a férjemmel a Közel-Keleten éltünk, a kulturális elvárás az volt, hogy teát vagy kávét szolgáljunk fel bárkinek, aki az ajtónk előtt megjelent. Volt azonban egy kisgyermekünk, így a játékok, könyvek és egyéb kellékek gyakran szanaszét hevertek a padlón.
Amikor valaki kopogtatott az ajtómon, éreztem a szorongást az ajtónyitás vagy a gyors takarítás között. De lassan megtanultam, hogy a vendégeimet nem érdekli a rendetlenség. Azt akarták érezni, hogy szívesen látják őket. Erről szól a vendégszeretet.
Péter apostol arra utasította a korai egyházat, hogy „legyetek egymás iránt vendégszeretők zúgolódás nélkül.” (1Péter 4:9). Ezek a hívek naponta találkoztak imádkozni és közösen étkeztek. Bár a „naponta” számunkra talán irreális lehet, a lényeg az, hogy egymás otthonában töltöttek időt.
Hiszem, hogy vissza kell térnünk a vendégszeretetnek ehhez a gyakorlatához. Ha kényelmetlenül érzed magad ettől, gondolj arra, hogy egyszerűen csak befogadsz másokat. Íme néhány ötlet, amit mostanában kipróbáltam:
  1. Ahelyett, hogy egy kávézóban találkoznál valakivel, hívd meg magadhoz egy kávéra vagy teára. Gyakran előfordul, hogy az otthonod nyugalmában hitelesebb beszélgetéseket és koncentrált imádkozást tudsz majd folytatni.
  2. Szervezz egy „harapnivaló és beszélgetés” estét néhány barátnőd számára. Ahelyett, hogy órákat töltenél egy ínyenc vacsora elkészítésével, elég egy kis snack. Gondolj ki néhány nagyszerű kérdést, hogy beinduljon a beszélgetés. Így a barátnőid jöhetnek és kapcsolódhatnak.
  3. Izzítsd be a grillsütőt, és hívd meg szomszédait egy „Grill és ismerkedés” eseményre. Jézus azt mondta nekünk, hogy szeressük felebarátainkat, mégis annyira elfoglaltak vagyunk, hogy már nem is ismerjük szomszédainkat.
Barátnőm, miért nem próbálod ki az alábbi ötletek egyikét? Fogadj be másokat az otthonodba, és nézd meg, hogy nem mélyíti-e ez el a kapcsolataidat? Fogadok, hogy a te magányod enyhülni fog, és az övék is.


Uram, Istenem, a Te Igéd azt tanítja, hogy zúgolódás nélkül vendégszeretetet kell nyújtanunk egymásnak. Bocsásd meg nekem azokat az alkalmakat, amikor morgolódtam. Teremts bennem befogadó lelkületet, hogy képes legyek mélyebb kapcsolatokat ápolni magányos világunkban. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2024/09/16/open-your-heart-and-your-home-to-build-deeper-connections
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kave-csesze-nok-arctalan-6954156/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések