Nincs túl kicsi ajándék

Észrevett ott egy szegény özvegyasszonyt is, aki két fillért dobott abba, és így szólt: "Bizony, mondom néktek, hogy ez a szegény özvegyasszony mindenkinél többet dobott a perselybe. Azok ugyanis mind a feleslegükből dobtak az áldozati ajándékokhoz, ő azonban szegénységéből mindazt beledobta, amije volt, az egész vagyonát."

Lukács 21:2-4

Nemrég a szolgálatunk kerekesszékeket szállított afrikai otthonokba és intézményekbe, többek között a Ghánai Sérült Fiúk Társaságának. Ezek az afrikaiak nagyrészt gyermekbénulás miatt rokkantak meg. Kerekesszék nélkül a kezüket használva kell vonszolniuk magukat a földön.

Cipőt vagy papucsot viselnek a kezükön. Hétvégéiket koldulással töltik az utcán. Hétköznapokon aztán eljönnek a Társasághoz, és megtanulják, hogyan kell használni a varrógépet, hogy munkát tudjanak keresni. A Társaság csak néhány salakos kunyhó rozsdás, hullámos bádogtetővel... nincs folyóvíz... néhány csupasz villanykörte. De látnod kellett volna a fiúk mosolyát, amikor három kerekesszéket adtunk (akkoriban csak ennyink volt). A varrógépeknél végzett munkájuk közepette megálltak, hogy énekeljenek és tapsoljanak nekünk azzal a csodálatos afrikai harmóniával.

Megnéztem azt a néhány széket, amit elvittünk nekik. A szükségelt viszont sokkal nagyobb volt. Valóban változást értünk el? Volt-e értelme az ajándéknak? Talán csak egy gesztus volt, ami csak tovább frusztrálta őket. Talán olyan kicsi volt, hogy gúnyolódásnak tünhetett.

De aztán eszembe jutottak egy afrikai lelkész szavai, akivel korábban találkoztam. "Az Úrnak adott ajándék soha nem lehet túl kicsi" - mondta. Ezt a leckét tanultam meg Ghánában, és ezt a leckét nekünk itthon is meg kellene tanulnunk. Semmi sem méltatlan az Úrhoz, ha az ő nevében adjuk - különösen, ha ez minden, amink van, mint például a mai igeszakaszban az özvegyasszony által adott két fillér. Nincs olyan cselekedet, amely jelentéktelen lenne, nincs olyan erőfeszítés, amely túl kicsi lenne.

Ma adhatsz valami bátorító ajándékot, valami tettet, egy kis imát. Ne feledjétek, egyetlen ajándék sem túl kicsi.

Te, aki az özvegyasszonynak is Istene vagy, mutasd meg nekem, milyen apró kedvességet tudok ma adni másoknak - egy szót, egy imát, egy mosolyt. Ne engedd, hogy visszatartsam azt a mérete miatt.


No Gift Too Small: Joni Eareckson Tada
More Precious Than Silver
1998, Zondervan
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-kezek-szeretet-no-360624/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések