Isten jelenléte a nehéz időkben

Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg.

Ézsaiás 43:2

Amikor lányom kórházi ágya mellett ültem, azon gondolkodtam, hogy visszatér-e valaha az életünk a megszokott kerékvágásba? A szeptikus sokk után csak lélegeztető géppel tudott levegőhöz jutni, a gyermekorvos pedig felkészített bennünket a legrosszabbra: lehet, hogy nem fogja megélni a reggelt. Nem tudtam elképzelni az életet a pörgős kis ötévesünk nélkül. Rengeteg érzelem és kérdés feszült bennem, a kórteremben viszont tapinthatóan érezni lehetett Isten jelenlétét.

A következő két hetet a kórházban töltöttük, ahol ő lassan felépült, lekerült a lélegeztető gépről, azonban egy újabb nehézség várt rá: életveszélyes vérröggel kellett megküzdenie. Abban az időszakban olyan apróságok, mint késve érkezés egy időpontra, az autókulcs bezárása az gépkocsiba, vagy a véget nem érő teendők listája miatti kimerültség eltörpültek a krízissel szemben, amivel szembe kellett néznünk. A próbák leterhelő, nehéz, vagy elhúzódó időszakát Ézsaiás próféta olyan metaforákkal írta le mint például „mély vizek”, „nehézségek folyama” vagy a „megpróbáltatás tüze.” Ilyenkor úgy érezzük, hogy a talaj remeg a talpunk alatt.

A mai Igénk igazsága az Ézsaiás könyvéből arra a tényre emlékeztet bennünket, hogy Isten nem mindig távolítja el a nehézségeket az életünkből, azonban Ő vigaszt adó jelenlétével mindig körbevesz bennünket. Legyél akár mély vagy sekély vízben a próbáid során, megpihenhetsz abban az igazságban, hogy Isten alkotott, formált és váltott meg téged. Neveden szólít, ígérve jelenlétét neked, azért, mert Ő a te Istened. Azt mondja neked, hogy értékes, szeretett gyermeke vagy, tehát nincs mitől tartanod. Senki sem ragadhat ki az Ő kezéből téged.

Magyar nyelvre fordított vigasztal szó héberül nacham. Jelentése: „sajnálni, megvigasztalni, bűnbánatot tartani, megbánni, vigasztalni és vigasztaltattni.” Isten ezzel a szóval szólította meg Izráel népét, akik krízis helyzetet éltek meg, a városaik lángokban álltak, őket pedig elhurcolták egy idegen országba, Babilonba. Azonban az Úr nem hagyta magukra őket, viszont megengedte számukra a fogság nevelő voltát. Rá kellett jönniük, hogy bálványaik, vagy az emberekbe vetett bizalmuk nem fog rajtuk segíteni. Előbb-utóbb a küzdelmekben rájöttek, hogy szükségük van az Úrra és az Ő szabadítására. Ézsaiás üzenete emlékeztette őket annak a Személynek a jellemére, aki egyedül képes megmenteni őket.
Isten jelen volt az izraeliták küzdelmeiben, és Ő jelen van a mi küzdelmeinkben is.

Soha se feledjük el, - még akkor sem, amikor életünk a feje tetején áll -, hogy bízzunk Istenben és ragadjuk meg az Ő vigasztaló jelenlétét. Későbbi versekben (az Ézsaiás könyvének 43. fejezetének 24-25. verseiben) azt olvashatjuk, hogy Isten nem azért segített a népen, mert ők annyira jók voltak, hanem azért volt jelen az Ő vigasztalásával, mert Isten egy hűséges, kegyelmes Isten.

Ézsaiás könyvének 43. fejezetében a következő, Istentől származó, vigaszt adó ígéreteket olvashatsz:

- Veled lesz a nehéz időkben (43:1)

- Értékes, kedves vagy, és szeret téged (43:4)

- Minden bűnödet eltörli, és soha többé nem fog azokra emlékezni (43:25)

A vigasztalás ezen szavait megoszthatjuk másokkal is, akik fájdalmat élnek meg. Amikor lányunk a kórházban volt, gyülekezetünkből egy testvér írt nekünk egy levelet, amelyet csak könnyekkel a szememben tudtam elolvasni. A gyülekezetünk tagja volt, de nem ismertük őt közelebbről. A gyülekezeti alkalom során hallott helyzetünkről, amikor a Szentlélek késztetésére úgy döntött, hogy egy napot szabadságként kivesz a munkahelyén és böjtölni, imádkozni fog lányunk gyógyulásáért. Tudva azt, hogy rajtunk kívül más is hordozza kicsi lányunkat Isten trónusa előtt imában, megerősítette a hitünket és vigasztalta családunkat. Ez mellett a házicsoportunktól kapott ebédek, üdvözlő kártyák lányunk óvodai csoportjától és a kórházi idő múlását elviselhetővé tevő, beküldött társas játékok, könyvek pedig gyakorlatias módon támogatták családunkat.

Függetlenül attól, hogy mit éltünk meg az elmúlt héten, hónapban vagy évben, mindig van esélyünk a megerősödésre, megújulásra Isten vigasztalásán keresztül, és a megélt tapasztalataink által másokat is erősíthetünk, hogy ugyanígy tegyenek. Ha éppen nehézséget élsz meg, esetleg már épp kifelé tartasz belőle, vagy éppen a tűz hevében égsz, vagy sodródsz felé, kapaszkodj a következő igazságba: Az Úr szeret téged, és Ő közelebb van hozzád mint gondolnád.

Imádkozzunk:

Uram! Te pontosan tudod mit élek meg éppen. Vigasztalj engem kérlek, hogy én is vigasztalhassak másokat a Te dicsőségedre. Segíts abban, hogy tudjam mikor beszéljek és mikor hallgassak. Köszönöm, hogy szeretsz engem, megbocsátasz nekem és biztosítasz arról, hogy nem fogok elsüllyedni a nehézségek folyójában. Jézus nevében, Ámen.





Forrás: Girlfriends in God Daily Devotions, January 5th, Melissa Spoeltsra, God's Presence in Troubled Times
Used with Permission
Copyrighted by Girlfriends inGod
Fotó: pinterest.com

Megjegyzések

  1. Köszönöm jó Atyám, hogy Te mindig tudod, hogy min megyek át, milyen helyzetben vagyok és azt is, hogy mi vár rám. Hálás a szívem, hogy soha nem hagysz magamra! Áldott légy jó Uram e nagy kegyelemért! Ámen

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy száll az imám, meghallgatsz és megsegítesz! Hálával áldozom. Ámen!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések