Anyai emlékek

 

”Fölkelnek előtte fiai, és boldognak mondják…”

Példabeszédek‬ ‭31‬:‭28‬


Ebben a hónapban van édesanyám születésnapja, és írtam neki egy levelet:

Anya, szeretem azt az elképesztő és csodálatos módot, ahogyan a nővéreimet és engem felneveltél. Emlékszem, amikor kikapcsoltad a sütőt, leoldottad a kötényedet, és szóltál nekünk, hogy sétáljunk veled, és nézzük meg a naplementét. Az ég rózsaszín és lila ragyogó foltjai örökre megmaradnak az emlékezetemben. Szeretem, ahogyan éjszakai baglyokká tettél minket. Biztos vagyok benne, hogy ez azokból az estékből ered, amikor a hátsó verandán veled és apával együtt néztük a holdfelkeltét, miközben mindketten a negyvenes évekből származó dalokat énekeltetek.

Mennyire szerettem a tengerparton kempingezni, és emlékszem, ahogyan rám adtad azt a hatalmas mentőmellényt, és beledobtál a vízbe. Nem akartam elmondani, mennyire féltem a hatalmas hullámoktól. Belekapaszkodtál a szíjaimba, és ez elég volt ahhoz, hogy elűzzem a rettegést. Köszönöm, hogy segítettél szembenézni a félelemmel. Anya, emlékszel, amikor apa felsegített az új nyergembe Thunderen, azon a nagy lovon? A legelőre galoppoztam, üvöltve és kiabálva. De tudtam, hogy a körmödet rágtad, hogy vajon sikerül-e rajta maradni. Szeretlek, mert hagytad, hogy bátor legyek.

És köszi, anya, hogy sokat játszottál velem. Kínosnak tűnhetett, hogy te, egy felnőtt nő, tölgyfakéreg forgácsot dobálsz és ugrálsz. De belül büszke voltam rád. Köszönöm, hogy megtanítottál értékelni az idősebb embereket. Köszönöm, hogy megmutattad Istent. És az asztali illemet. Hogy több, mint egy éven át szinte minden nap meglátogattál a kórházban, miután kitörtem a nyakamat. Micsoda anya.


Ki tanította meg neked az élet fontos leckéit? Írj egy levelet, amelyben felsorolsz néhányat a féltve őrzött emlékeid közül és olyan dolgokat is, amelyeket megtanultál. Ha ez a személy még él, küldd el neki a levelet. Ha nem, tartsd meg magadnak, hogy emlékeztessen arra, milyen áldott voltál.

Uram, köszönöm, hogy olyan embereket helyeztél az életembe, akik megtanítottak élni. Segíts, hogy továbbadhassam a leckéket.




Joni Eareckson Tada: Mother Memories

More Precious Than Silver

Zondervan,1998

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/tenger-fekete-feher-strand-emberek-1224832/





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések