A nehéz érzelmek kezelése


"Akkor Isten azt mondta: "Alkossuk meg az embert a mi képmásunkra ..."". (1Mózes 1:26). 


“Ahhoz, hogy ez működjön, a maszkot az ajtón kívül kell hagynia."

Ezeket a szavakat a tanácsadóm mondta nekem a második találkozásunkkor. Az első találkozáskor egy határokról szóló könyvet adott a kezembe, ami nagyon nyersen közölte velem, hogy problémám van.

Most, amikor azt mondta, hogy hagyjam az álarcomat kint, minden erőmmel azon voltam, hogy ne színleljek gyomorfájást, és ne térjek vissza soha.

Azt mondta, hogy a tanácsadáson nem tarthatom fenn a vidám, jókedvű arcomat. Az a fejlődés útjában állna. Ehelyett arra hívott ki, hogy őszintén fejezzem ki az érzelmeimet ... őszintén magamnak és Istennek.

De én azt hittem, hogy keresztényként a frusztráció, a harag, a csalódottság és a szomorúság kimutatása helytelen. Azt gondoltam, ha hiszek Istenben, akkor nem szabadna kifejeznem ezeket a rossz érzelmeket, mert azok csak azok: rosszak.

Ekkor a tanácsadóm kedvesen újra megállított, és azt mondta: "Ezek nem rossz érzelmek. Ezek nehéz érzelmek. Kényelmetlen velük együtt élni. De Isten adta őket. Ő nem fél az érzelmeinktől. Azt akarja, hogy őszinték legyünk az érzéseinkkel kapcsolatban".


Látjátok, Isten képmására lettünk teremtve:

"Akkor Isten azt mondta: "Alkossuk meg az embert a mi képmásunkra ..."". (1Mózes 1:26).


Képmásként az a célunk, hogy dicsőítsük Istent, és Ő nagyon sok érzelmet adott nekünk, hogy érezzük, miközben ezt a hivatást gyakoroljuk. Az érzelmeink teljes skálája áldás. Még a kemény érzelmeknek is van céljuk: A szomorúság például segíthet nekünk értékelni az örömöt. A harag és a frusztráció segíthet nekünk abban, hogy reagáljunk az igazságtalanságra, és értékeljük a békét és a stabilitást. A kemény érzelmeink pedig arra késztetnek bennünket, hogy Istentől függjünk.


Jézus is megtapasztalt néhány kemény érzelmet:

A templomban a kereskedőkkel szembeni csalódottság (Máté 21:12-13).

Szomorúság, amikor barátja, Lázár meghalt (János 11:35).

A magányt, amikor a kereszten volt (Máté 27:46).

Bár az érzelmeink, ha nem kezeljük és dolgozzuk fel őket megfelelően, bűnre vezethetnek bennünket, Jézus érzelmei a népe iránti igaz szeretetéből fakadtak. Haragjában nem követett el bűnt. Gyászában nem vétkezett.

Ez az "aha!" pillanat, annak felismerése, hogy minden érzelem Isten adta, felszabadító volt számomra. És talán te is egy kicsit szabadabbnak érzed magad?

Lehet, hogy így van:

Mérges vagy a gyermekedre, aki nem szedte össze a játékait.

Frusztrált vagy egy barátod miatt, aki folyton lemondja a programokat.

Dühös vagy a házastársadra, amiért a munkahelyi helyzetet kezeli.

És ezek rendben lévő érzések. Csak nem akarunk mindig ilyenek maradni. Meg akarjuk érteni, hogy miért érezzük azt, amit érzünk, meg akarjuk bánni, ha az érzelmeink bűnbe vezettek minket, és a Szentlélek segítségét akarjuk kérni, hogy kegyelemmel kezeljük a nehéz érzelmeinket.

Egyre kényelmesebben hagyom el az álarcomat nemcsak a tanácsadói irodám ajtaján kívül, hanem akkor is, amikor a barátaimmal vagy a gyülekezeti kiscsoportommal találkozom. Még mindig nem vagyok a legjobb a nehéz érzelmek kifejezésében ... de ez nem a tökéletességről szól. Hanem a fejlődésről.


Istenem, köszönöm az érzelmek ajándékát. Köszönöm a kegyelmedet azokon a napokon, amikor nem sikerül mindent jól csinálnom. Munkálkodjon bennem a Te Szentlelked, hogy napról napra jobban tudjam feldolgozni és kifejezni az érzelmeimet. Jézus nevében, Ámen.








Forrás:

Handling Your Hard Emotions
by Kendra LeGrand
April 4, 2024 Daily Devotion
Fotó : canva.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések