Így néz ki a béke valójában

"Az ÚR erőt ad népének, az ÚR megáldja népét békességgel."

Zsoltárok 29:11

Emlékszem egy karácsonyi időszakra, amikor a férjemmel egy helyi bevásárlóközpontban bátorkodtunk az utolsó pillanatban beszerezni pár ajándékot. Felkészültünk a nagy tömegre, a hosszú sorokra, a hangos dalokra, amelyek a bolt hangszóróiból szóltak, és az ingerült sofőrökre, akik az utolsó parkolóhelyért harcoltak. Amikor egy órával később beléptünk otthonunk ajtaján, vettem egy mély lélegzetet, és arra gondoltam: Végre béke.
A mi kultúránkban hajlamosak vagyunk úgy gondolni a békére, mint annak hiányára, ami zavar minket. A harsogó zenét kikapcsoljuk. A tömeg megfogyatkozik. Életünk üteme lelassul. De amikor a férjemmel aznap este a templomba mentünk, bölcs lelkipásztorunk arról beszélt, hogy Isten valójában mit ért az alatt, amikor azt mondja, hogy békességet ad nekünk.
A bibliai béke szó, a "shalom", amit elég nehéz lefordítani a mi nyelvünkre, lényegében teljességet és jólétet jelent. Tim Keller teológus azt mondja, hogy a shalom az abszolút teljességet jelenti – a beteljesült, harmonikus, örömteli, virágzó életet - testi, lelki, társadalmi, pszichológiai, kultúrális értelemben. Ez pedig abból fakad, hogy az ember minden kapcsolata rendbe jön - Istennel, önmagával és másokkal.
Amikor ezt olvasom, az tűnik fel leginkább, hogy milyen gyakran megelégszem kevesebbel, mint a shalom. Megelégszem egy felszínes békével. Ha őszinte akarok lenni, még a shalom gondolatától is ideges vagyok. Olyan nő vagyok, aki tudja, hogyan kell keményen dolgozni és mindenért küzdeni. Hozzászoktam, hogy a hitemet csatatérnek érzem. Ha az élet nyugodt és a dolgok jól mennek, akkor elkezdek azon gondolkodni, hogy nemsokára valami rossz fog történni.
Hajlamos vagyok az evangéliumnak arra a részére összpontosítani, ami a kereszt. Néha azonban közben elfelejtem, hogy a kereszt célja részben az, hogy elhozza nekünk a "shalom"-féle békét.
"Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg." (Ézsaiás 53:5b)
A Biblia a teremtéssel kezdődik, Ádámmal és Évával a kertben, a teljes béke helyén. A mennyben ér véget, amely szintén a teljes béke helye. Úgy tűnik, hogy Istennek az a vágya, hogy az Ő népét gyarapodni lássa, bármi áron.
Soha nem fogjuk megtapasztalni a shalom teljes nyugalmát ebben a világban. De van valami vigasztaló abban, hogy Isten mindig azon dolgozik, hogy megértsük ezt a minden értelmet meghaladó békét, amíg örökre Otthon nem leszünk.
"Az ÚR erőt ad népének, az ÚR megáldja népét békességgel." (Zsoltárok 29:11)
Nehézségeken és szenvedésen megyünk keresztül ebben az életben. De a béke az a hely, amelyet Isten nekünk szánt.
Ha épp olyan időszakban vagyunk, amikor az életünk boldog, akkor ez azt jelenti, hogy félelem és vádolás nélkül elfogadjuk az ajándékokat, amelyeket Isten ad nekünk. Minden pillanatot megünnepelünk és kiélvezünk. Hagyjuk, hogy a most érzett öröm egy kis előzetese legyen annak, amit egy napon örökre meg fogunk tapasztalni.
Ha pedig olyan időszakban vagyunk, amikor az élet nehéz és stresszes, akkor ez azt jelenti, hogy hagyjuk, hogy a shalom legyen a reménységünk. Ahogy lelkipásztorunk mondta: "Isten békét teremt a darabjainkból". Nem számít, mennyire összetörtnek érezzük magunkat most, bízhatunk abban, hogy egy nap egészek leszünk, és minden rendben lesz.
Igen, sokáig azt hittem, hogy a béke valaminek a hiánya. Most már tudom, hogy ez Valaki jelenléte. Egy Istené, aki szeret minket. Egy Istené, aki értünk van. Egy Istené, aki mindent újjáteremt, beleértve engem és téged is.


Drága Istenem, Te nem csak békét adsz nekem; Te vagy az én békém. Köszönöm, hogy amit Te adsz, az sokkal mélyebb és nagyobb, mint amit én gondolok. Kérlek, add meg nekem a shalomot, hogy bármilyenek is legyenek a körülményeim, tudjam, hogy minden rendben lesz, és teljes leszek egyszer.
Jézus nevében, Ámen.

https://girlfriendsingod.com/this-is-what-peace-really-looks-like/
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/ho-termeszet-no-fak-6615590/

Megjegyzések

  1. Drága Uram! Te vagy a béke fejedelme, csak Te adhatsz békét nekünk! Nálad béke van! Kérlek Uram adj ebből a békéből nekünk is, addig is míg a Földön van feladatunk! És kérlek segíts megmaradni a Te utadon, ami elvezet az Örök békességbe, ahol szemtől-szembe lehetünk! Ámen

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések