Egy biztos hitben élni

"Bizony, mondom néktek, hogy aki azt mondja ennek a hegynek: Emelkedjél fel, és vesd magadat tengerbe! - és nem kételkedik szívében, hanem hiszi, hogy amit mond, az megtörténik -, annak meg is adatik az."

Márk 11:23

Olvasva Jézus ezen szavait, a szívemben hiszek bennük, de az elmém azt mondja: "Nos, persze, elmozdíthatnánk azt a hegyet... vagy használhatnánk a Google Mapset, és egyszerűen körbeautózhatnánk. Az valószínűleg biztonságosabb megoldás. Keressünk egy értelmesebb útvonalat".
Aztán megnyitom a térképet a telefonomon, és a háttérbe szorítom Isten dübörgő erejét, ami képes és hajlandó felkapni egy hegyet, és a tengerbe dobni, egyszerűen azért, mert szeret engem, és mert kérem.
Amikor a lelki vereség spiráljába kerülök, azt a rossz dolgok csak táplálják és táplálják, amikre számítok. Talán néha te is ilyen helyzetben találod magad. Ha például elbocsátások vannak a munkahelyünkön, az nehéz és elkeserítő. De ahelyett, hogy hinnénk abban, hogy Istennek tervei vannak velünk, és reményteljes jövőt szán nekünk (Jeremiás 29:11) egy jobb lehetőség által, mi belenyugszunk a félelem és a negativitás csapdájába, és a földi mennyországból alig tapaztalunk valamit.
Amikor egy ilyen körforgásban ragadok, Jézus Igazságába kapaszkodom. Jézus a szeretet. "A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik." (1 Korinthus 13:4-8a)
A szeretet soha el nem múlik.
Jézus soha el nem múlik.
Ha Krisztus Lelke - a dicsőség reménysége, a legnagyobb titok - bennünk lakozik, találd ki, ki fog elbukni? Mi nem fogunk elbukni. Még ha hibázunk is, ha elesünk, ha fájdalmat és kudarcokat élünk át emberi mivoltunkban, akkor is részesei vagyunk Jézus örök győzelmének, aki legyőzte helyettünk a bűnt, a halált és az ellenséget.
A Máté 14:22-33-ban Jézus arra kérte Pétert, hogy járjon a vízen. Péter látta Jézust csodákat tenni. Valójában állandóan Jézussal volt, kenyeret tört vele - jó barátok voltak. Talán hallottad már, hogy Péter azért süllyedt el, mert levette a szemét Jézusról. Én mindig is úgy hittem, hogy ez igaz. De a Szentírás valójában nem ezt mondja; azt mondja, hogy amikor Péter "az erős szélre figyelt", süllyedni kezdett (Máté 14:30).
Amikor Péter megérezte a szelet és a hullámokat, a tengerrel kapcsolatos életre szóló tapasztalata egyetlen pillanat alatt lerombolta a Jézusba vetett hitét. A vízbe fulladástól való félelem nagyobb volt, mint a Jézus iránti szeretet, amelyet a szájával vallott. Péter hinni akart. Otthagyta a munkáját, és Jézus folyamatosan a lehetetlent tette meg az orra előtt.
Mégis elsüllyedt.
Akkor mennyi esélyünk van nekünk? Valljuk, hogy hiszünk a "vízen járásban", de Péterhez hasonlóan nekünk sincs tapasztalatunk ezzel kapcsolatban. Teljesen tisztában vagyunk a veszélyekkel, ha a viharos tenger közepén kiszállunk egy csónakból. De még én is, aki utálom a háborgó vizet és hajlamos vagyok a tengeribetegségre, dönthetek úgy, hogy bátran kimászom a csónakból, és kilépek az örvénylő tengerre. Nem fogok lenézni. Egyenesen Jézus karjaiba tartok, aki feltámasztja az embereket a halálból, és a vizet borrá változtatja.
Ezt pedig úgy folytatom: Hiszem és várom, hogy nagy dolgokat fog tenni.
Jézus meghív minket a vízre; de a probléma az, hogy folyton eszünkbe jut, mennyire emberek vagyunk. Erre a kegyelem a válasz, és nincs más hátra, mint hinni. Lépjünk ki a vízre. Ne nézzünk lefelé. Ne jöjjünk észérvekkel. A gravitáció itt nem érvényesül.
A fizika nem szab határt az Emberfiának.


Jézusom, túl sokáig voltam a lelki vereség körforgásában. Egyeztesd össze a szívem és a fejem hitét. Add meg nekem a bizalmat, hogy bátran éljek a Te szeretetedben, tudva, hogy Te itt és most nagy dolgokat teszel. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2021/11/30/living-a-confident-faith
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/eghajlat-megfazas-tenger-termeszet-4553021/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések