Amikor a félreértéstől való félelem felborítja a békénket

Mária pedig ezt mondta: "Magasztalja lelkem az Urat,...." Lukács 1:46


 Könnyeim homályán keresztül tanulmányoztam az üzenetet, és zavarba jöttem a benne lévő szavaktól.

Évekig szolgáltam egy kedves női körben, és sajnos a csoport egy újabb tagja félreértett valamit, amit mondtam, és panaszt tett. A félreértés okozta szorongás azonnal felborította a békémet, amikor rájöttem, hogy pontatlanul vádoltak meg.


Utólag belegondolva fel kellett volna ismernem a félreértés lehetőségét, mégsem gondoltam arra, hogy a szavaim esetleg kritikusnak tűnhetnek.


Elbátortalanodva felhívtam egy megbízható barátomat, aki imádkozott velem, és végighallgatta, ahogy a szívem könnyek között kiárad. Ezután mindent megtettem, hogy megoldjam a félreértést, és mindenki továbblépett. Mégis egy nyugtalan feszültség erősen ott maradt a lelkemben.

Tudod, az egyik legnagyobb félelmem az, hogy félreértenek. Egész életemben arra vágytam, hogy mások a legjobbat feltételezzék rólam, ne a legrosszabbat. És fájdalmasan tisztában vagyok vele, hogy én is sokszor téves feltételezéseket teszek. 


Ez a félreértés évekkel ezelőtt történt, és bárcsak azt mondhatnám, hogy jelenleg kigyógyultam a félreértéstől való félelmemből. De túlságosan gyakran még mindig küzdök a szabadságért ebben a küzdelemben... még mindig újra és újra Jézus lábai elé teszem ezt a félelmet.

Mostanában Jézus édesanyjára, Máriára gondoltam, és arra, hogy mit érezhetett, amikor Gábriel angyal azt mondta neki, hogy ő, egy látszólag hétköznapi fiatal szűz lesz a Megváltó édesanyja. (Lukács 1:26-38)

Ahogy belém ivódott ennek az üzenetnek az áhítata, azon tűnődtem, vajon Mária milyen aggodalmakat érezhetett amiatt, hogy félreértik. Egy jegyes fiatal nő, aki most természetfeletti módon terhes?


Miközben közössége félreérthetetlenül várta a Messiás érkezését, Mária a Megváltó ígéretét tartotta méhében. Bárhogy is magyarázta volna növekvő pocakját, Mária helyében a meg nem értéstől való félelem került volna az aggodalmaim listájára.


Mégis meghatott Mária végső elfogadása: "Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem te beszéded szerint!" - mondta (Lukács 1:38). Bár a helyzete mások számára talán nem tűnt volna helyénvalónak, Mária tudta, hogy Isten megérti őt, és a rendelkezésére bocsátotta magát.


Miután Mária megkapta ezt a hírt az angyaltól, meglátogatta unokatestvérét, Erzsébetet, aki fiúval - Keresztelő Jánossal - volt terhes. Mária üdvözlését hallva János megmozdult Erzsébet méhében, Erzsébet pedig, hirtelen Szentlélekkel telve, lelkesen megáldotta Máriát, megerősítve őt a Megváltó anyjaként. (Lukács 1:39-44)

Micsoda ajándék lehetett Mária számára, hogy úgy érezte, megértették. Mária válasza mégsem az volt, hogy Erzsébettel együtt ötleteljen, hogyan magyarázhatná el helyzetét másoknak. Inkább az imádat volt a válasza: "Magasztalja lelkem az Urat" - jelentette ki (Lukács 1:46).

Mária békéje nem mások felfogásán nyugodott. Mária inkább Megváltójának belső jelenlétére összpontosított, ahelyett, hogy mit gondol a külvilág az ő helyzetéről.

Ó, követni Mária példáját - annyira Istenre összpontosítani, hogy az Úr imádása felváltja a világtól való megértés utáni vágyakozásunkat.

A tartós békét nem lehet mások véleményében megtalálni. A legtöbb napon mindannyian csak a legjobbat tesszük ebben a zűrös dologban, amit életnek hívunk, és a félreértések az emberségünk természetes részei. De legyen ez ok a kegyelem kiterjesztésére, ne pedig a béke kiüresítésére.

A békénk ára túl nagy ár ahhoz, hogy automatikus visszavonásra állítsuk be, valahányszor úgy érezzük, hogy félreértettek vagyunk.

Ehelyett csendesítsük el lelkünket imádatban, és pihenjünk meg abban a nyugalomban, hogy Isten teljesen megért minket.

Mert az igazi béke nem a világ felfogásának kezeléséből, hanem az Úr jelenlétének felmagasztalásából származik.

Drága Istenem, köszönöm, hogy bensőségesen megértesz engem, és hogy te vagy az én békém az életben. Jézus nevében, ámen.







Brenda Bradford Ottinger

When the Fear of Misunderstood Upsets our Peace - Daily Devotions

December 6, 2021

proverbs31.org

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2021/12/06/when-the-fear-of-being-misunderstood-upsets-our-peace

Fotó: pixabay.com

Megjegyzések

  1. Béke fejedelme légy velem! A Te békédet add lelkembe, amely oly sokszor zaklatott. Te légy velem az idei Karácsonykor is, Neked adom az ünnep csendjét, zaját...Te békét adsz minden körülmény között! Áldott légy Uram most és mindörökké! Ámen

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések