Mindig van mit tanulnunk

"A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre."

2 Timóteus 3:16

Az elmúlt hónapokban megpróbáltam valami újat tanulni.
A férjemmel van egy kis farmunk az észak-karolinai Charlotte mellett. Nemrég megmentettünk egy lovat, aki végül nálunk talált otthonra.
Egy kicsit értettem a lovakhoz, de nem eleget ahhoz, hogy egyedül edzhessek és dolgozhassak vele. Körbekérdezősködtem, és rábukkantam egy hölgyre-, aki egész életét lovakkal töltötte. Ő lényegében a lósuttogó, és a mi kis környékünkön mindenki ismeri őt, még az állatok is.
Amikor először jött el hozzánk, hogy találkozzon velem és a lovammal,  Tennessee-vel, megkérdeztem tőle, hogy hány óra kell ahhoz, hogy igazán elsajátítsam a vele való munkát. Úgy gondoltam, talán három vagy négy.
Ő nevetett - nem azért, hogy kigúnyoljon, hanem hogy eloszlassa a tanulási folyamathoz fűződő, naiv elképzeléseimet.
Ez körülbelül 20 órával ezelőtt volt, és még mindig hosszú út áll előttem, hogy megtanuljam, amit kell.
Azt hiszem, egyetértesz abban, hogy az új dolgok megtanulása kihívást jelent. Gyerekként azzal a megállíthatatlan hittel vágunk bele az ismeretlenbe, hogy bármit meg tudunk csinálni! De aztán néhány évnyi kudarc és csüggedés után, ha valami új ismeret elsajátítására vállalkozunk, az nehézségekkel jár.
Ilyenkor eszünkbe jut, hogy akkor miért is fáradjunk?
Néha a Biblia tanulmányozása is ilyen érzést kelt bennünk. Annyi mindent kell megtanulni és megérteni, 
hogy egyszerűen azt gondoljuk, nem vagyunk elég okosak ahhoz, hogy egyedül tanulmányozzuk az Igét.
Elveszíthetjük a motivációnkat a tanulással kapcsolatban, mert a dolgok bonyolulttá válnak a fejünkben.
A 2Timóteus 3:16 határozottan erősít bennünket arra, hogy vágyjunk a Biblia felfedezésére:
"A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre."
Amikor Pál ezt a levelet írta Timóteusnak, a tanítványának, azt magyarázta, hogy Isten Igéjének megértése áldássá válik. Valójában az a három dolog, amit ebben az egy versben említ, erőteljes emlékeztető, hogy motiváltak maradjunk a tanulás folytatására:
  1. Ha többet tudunk meg a Szentírásról, többet tudunk meg Istenről, mert - ahogy Pál apostol emlékeztet bennünket - ezek Isten által ihletett szavak.
  2. A Biblia megismerése megváltoztat minket, mert lehetővé teszi számunkra, hogy meglássuk, mit kell helyre hozni az életünkben. Pál itt az Ige tanulmányozásának arra a részére utal, amikor az Úr feltárja előttünk a bűneinket.
  3. Megtanít bennünket arra, hogyan legyünk kitartóak az életben. Minden nehéz és embert próbáló helyzetre, amivel szembe kell néznünk, van valaki a Bibliában, akitől tanulhatunk az Istennel való kapcsolatán keresztül.
A lovaglás és a Biblia tanulmányozása nem teljesen ugyanaz. De mindkettőhöz szükség van a folyamat iránti elköteleződésre és egy tervre, hogy folytassuk, még akkor is, ha fáradtnak érezzük magunkat, vagy ha nem értünk mindent.
Találnom kellett valakit, aki megtanít Tennessee-vel dolgozni. És tudod mit? Van egy tanítónk, a Szentlélek, aki készen áll arra, hogy segítsen nekünk megérteni Isten Igéjét. Ha meghívjuk Őt a tanulmányozási és tanulási folyamatunkba, az hatalmas erővel bír.  Ma ezzel a hozzáállással a szívünkben elkezdhetjük, és egyszerűen kérhetjük a Szentlelket, hogy mutasson nekünk valami újat a Bibliáról.
Nem mindig van szükségünk lelkipásztorra, bibliatanárra vagy bárki másra, akit "Biblia-szakértőnek" tartunk, hogy együtt olvassuk a Bibliát. Ezek az emberek nagyszerűek, és segytenek ösztönözni minket a tanulási folyamatban, deezt  te is megteheted. Imádkozz! Nyisd ki a Bibliádat! Olvass! Tanulj! És keresd azt, amire Pál emlékeztet minket, hogy csak Isten képes ezeket véghez vinni bennünk az Ő Igéje által.



Istenem, segíts minket ma, hogy a Szentlélekre hallgassunk, amikor a Bibliát olvassuk. Mutasd meg, mit kell megtanulnunk, és segíts minket növekedni. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2021/12/01/we-always-have-more-to-learn
https://unsplash.com/photos/QJDzYT_K8Xg

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések