Hópihék

Karácsony
Szeretet? Krisztusunk Földre jötte? Ünnep? Készülődés? Öröm és rohanás?

Ezt mind magába foglalja ez a szó, de nekem most más jutott eszembe róla.

Gyerekkorunk vágya volt mindig - de belül szerintem valamiért még felnőttként is az - a fehér Karácsony. Miért? Miért olyan idilli ez? Talán azért, mert mindannyian szeretjük a hóborította táj tisztaságát, puhaságát. Mert belül mind szeretjük a csendet, lelkünknek gyönyörűsége telik a tisztaságban, szépségben. Ez nem a jóra való hajlamunk jele, így vagyunk teremtve. Ezt éhezzük. Ezt keressük.

Nemrég láttam egy képet egy hópehelyről és lenyűgözött! Aztán utána olvastam a keletkezésének, és... még jobban lenyűgözött. Íme:
„A hópehely kialakulása egy felhőkben szálló porszemmel kezdődik (pontosabban a tizedmikron nagyságú, pornál több nagyságrenddel kisebb méretű, finom eloszlású aeroszol részecskékkel), amelyre rárakódik a levegőben található vízpára. Ez zuhanás közben jéggé fagy, és hatoldalú testté formálódik. Az ismert formák ezután azért alakulnak ki, mert az éleken gyorsabban nő a jég mennyisége. Az eredmény egy hatszög, amely tovább növekszik, amikor a hőmérséklet eléri a -12 ºC-ot. A hideg és meleg levegő váltakozása tovább növeli a fraktálszerűen gyarapodó hópelyhet. A közhiedelem szerint nincs két egyforma hópehely. A tudósok szerint ez valószínűleg igaz a nagyobbakra. A kisebb, korai szakaszban lévő, egyszerűbb kristályok azonban lehetnek egyformák. A folyamatosan változó környezetnek és a H2O rengetegféle kristályba rendeződési lehetőségének köszönhetően azonban az biztos, hogy nagyon sok fajta hópehely érheti el a talajt.”

Ez a két videó jól bemutatja a folyamatot:


„A hópelyhek összetapadásának pontos folyamata a mai napig is vitatott. A lehetőségek között szerepel, hogy a hókristályok mechanikusan összezárnak, vagy összeragadnak, esetleg elektrosztatikus vonzás lép fel köztük, vagy azért tapadnak egymáshoz, mert felületük nedves. A jégkristályok legtöbbször hatszögletű szimmetriával rendelkeznek. Habár a felhőkben keletkező jég tiszta, a kristályok felületén megtörő fény a színskála minden elemét visszaveri, ezért a hókristályok mindig fehér színűnek látszódnak. A hópelyhek alakja és formája attól függ elsősorban, hogy milyen hőmérsékletű és nedvességtartalmú levegőkörnyezetben keletkeznek. Ritkán háromszögletű, vagy más megfogalmazással élve háromszög-szimmetriájú kristályok is létrejöhetnek, főleg, ha a hőmérséklet -2°C körül alakul. A hópelyhek általában nem tökéletesen szimmetrikusak, bár a legtöbb képi ábrázolásban a látványosabb hatás kedvéért úgy ábrázolják őket. Gyakorlatilag kizárható annak az esélye, hogy két hókristály azonos kinézetű legyen, mivel egy tipikus hópehely legalább 10 a tizenkilencediken, azaz 10 quintillió vízmolekulát tartalmaz, amely a különböző környezeti hatások miatt számos, változatos formában és mintázatban vezethet a jégkristályok kialakulásához.”

A hópehely mérete parányi, súlya alig mérhető, összetapadva azonban gyönyörű hótakarót, vagy hatalmas erőt képviselő lavinát képez. Melyikünk tudna ilyet kitalálni? („Bizony, csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt!” Zsoltár 139,14)

Isten ott van a hópehelyben, sok ezer változatban. Visszatükrözi az Ő szentségét, változatosságát, a hófödte táj pedig az Ő befedező kegyelmét.

Isten tökéleteset alkotott és ott van az általa alkotott világ makro- és mikrodarabjaiban!

Közel van mindenkihez. (Zsoltár 145,18) Bárhova megyek, Ő ott van velem, bármerre nézek (közelre, messzire, kifelé vagy befelé), Őt látom. (Még az sem baj, ha rövidlátó vagyok...)

De ha nem lenne elég, ahogy Isten a természetben megmutatta magát, akkor megnézhetem, ahogy személyesen bemutatkozott („Mert Krisztusban lakozik Isten egész teljessége emberi testben.” Kolossé 2,9). Jézus Krisztusban eljött a sötét Földre; világosságot, tisztaságot, áldozatával kegyelmet hozott nekem. Nem ismerek még egy személyt, akinek ennyire egyszerű lenne a mondanivalója, ennyire szeret engem és ilyen biztonságot nyújt.

Dicsőség a megszületett, feláldoztatott és feltámadott Krisztusnak!

Áldott Ünnepeket!





(Zsolnainé K. Jutki írása)

Megjegyzések

  1. Kedves Jutki! (Tetszik ez a becenév... :) )

    Igazán jó volt olvasni egyszerű, közvetlen szavaidat - és érzékelni a stílusodat.
    Az is, hogy a kis hópehely-csodán keresztül Isten Atyánkra mutatsz - és Krisztus Jézusra.
    Hála legyen Nekik ezért is!

    Ancsa - egy hópehely-rajongó

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések