Üzenet Michelangelotól

Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben.

(Efézusbelieknek írt  levél, 1:4)

Egy művész az olaszországi Firenzében megkérdezte a híres reneszánsz szobrászt, Michelangelo-t, hogy mit lát egy márvány tömben, amikor megpillantja. "Már látom benne rejlő gyönyörű alakzatot", - hangzott a válasz, "nekem egyszerűen az a dolgom, hogy a kalapácsommal és a vésőmmel kiszabadítsam ezt a formát."

A Kolossé beliekhez írt levél 1. fejezetének 27. verse beszél egy minden hívőben ott lévő alkotásról, mely arra vár, hogy szabad lehessen: Krisztus közöttetek van (bennetek van): reménysége az eljövendő dicsőségnek.  Ez az ígéret egy csodálatos esélyt ad minden kereszténynek. A mag belénk van ültetve, és Isten gyakran a nehézségek kalapácsát és vésőjét használja, hogy Krisztus képmása kirajzolódjék bennünk, mert Isten az Ő Fiát, Jézus Krisztust állította modellként: Mert akiket előre kiválasztott, azokról előre el is rendelte, hogy hasonlókká legyenek Fia képéhez, hogy ő legyen az elsőszülött sok testvér között. (Rómabeliekhez írt levél 8:29)

Miként jön létre ez a művészi alkotás? Isten a szenvedések, bennünket érő nehézségek által tisztít meg bennünket a bűntől, erősíti a mélyebb ragaszkodásunkat Őhozzá, arra késztet a próbák által, hogy mind inkább a kegyelembe kapaszkodjunk, összeköt bennünket más hívőkkel, önvizsgálatra késztet bennünket, az érzékenységet táplálja bennünk, megzabolázza a gondolkodásunkat, segít, hogy bölcsen osszuk be az időnket, a reménységünket erősíti, az igazság utáni vágyakozásunkat felkelti, a fájdalmas, nehéz helyzetek ellenére is hálára indít bennünket, növeli a hitünket és erősíti a jellemünket. Így formálódik ki egy gyönyörű művészi munka bennünk.

Krisztus kirajzolódása bennünk azonban mindig egyedi, egyénre szabott. A türelem, az önmegtartóztatás, a kedvesség és a bűn egészséges gyűlöletének ruhája személyesen rád van tervezve. A téged érő próbákat, nehézségeket a mennyei kezek szabják ki számodra, hogy a türelmed egyedivé formálódjon. És így a benned elrejtett forma szépen kirajzolódik egy gyönyörű alkotásként:
Mi pedig, ..... ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre. (Korintusiaknak írt 2.levél, 3:18)

Segíts kérlek, Uram, hogy ne a nehézségek és próbák kalapácsára és vésőjére koncentráljak, hanem Rád, a szobrász művészre. Adj erőt a mai napra, hogy alávethessem magam a vésőd munkájának. Formálj engem, és tükröződj ki bennem a Te dicsőségedre, Istenem. Ámen

(Forrás: Joni and Friends Daily Devotional, October 25, 2013. A Message from Michelangelo)
 


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések