Mózes akkor oltárt épített, és így nevezte el: "Az Úr az én hadijelvényem".(Jehova-Niszszi)

(Királyok II. könyve, 17:15)

Őszintén bevallom neked, ha olimpiai versenyszám lenne a bizonytalanság, alsóbbrendűség és az alkalmatlanság érzése, mindenképp első helyezést érnék el.

Valószínűleg most azt gondolod, hogy a következő mondatom így fog szólni: "...de amikor keresztény lettem, a bizonytalanság érzése egyszerűen eltűnt!" Nem így történt. Tizennégy évesen keresztelkedtem meg. Eddig rendben is volnánk. De keresztény életembe magammal vittem a bizonytalanság érzését mázsás súlyként a vékony bokámhoz láncolva. Ne érts félre, én is hangosan énekeltem a többiekkel, hogy "Győzelem Krisztusban", és határozottan hittem, ha itt hagyom ezt a Földet, átlépve a mennyei küszöböt, örökké Jézussal leszek. Inkább az a kérdés hozott zavarba, hogy mit kell csinálnom, míg oda nem érek. Ebben az életben elért győzelem lehetőségével nem tudtam mit kezdeni.

Ha újjászületett keresztényként nem tudsz győzelmes életet élni, akkor az nem Isten hibája. Mert "Az ő isteni ereje megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és a kegyességre való, azáltal, hogy megismertük őt, aki saját dicsőségével és erejével hívott el minket." (2Péter 1:3), ellátott bennünket a Szentlélek erejével, (János 14:20), Krisztus értelmével, (1Korintus 2:16) és olyan értékes ígéretekkel, amelyekben soha nem kell csalódnunk. (2Péter 1:4). Rajtunk múlik egyedül, hogy Őbenne akarunk-e élni. Rajtunk múlik, hogy győzedelmes életet élünk-e Krisztusban.

Mózesnek is meg kellett harcolnia a bizonytalanság érzésével. Egyiptom hercegéből egy menekülő gonosztevővé vált. A következő negyven évben apósa nyáját legeltette Midián pusztájában. Amikor nyolcvan éves lett Mózes, Isten egy égő csipkebokorban szólt hozzá.

Az Úr pedig azt mondta: Megláttam népem nyomorúságát Egyiptomban, és meghallottam kiáltozásukat a sanyargatók miatt, mert ismerem fájdalmukat.

 Le is szállok, hogy kimentsem őket Egyiptom hatalmából és elvigyem őket arról a földről egy jó és tágas földre, tejjel és mézzel folyó földre: a kánaáni, a hettita, az emóri, a perizzi, a hivvi és jebúszi nép helyére.
(2Mózes 3:7-8)

Mindez nagyon jól hangzott Mózesnek...mindaddig, míg Isten elé nem tárta, hogyan szándékozta ezt véghezvinni:
 
Most azért menj! Elküldelek a fáraóhoz, vezesd ki népemet, Izráel fiait Egyiptomból! (2Mózes 3:10)


Mózes mindig is népének szabadulását várta, de amikor Isten azt mondta neki, hogy "téged küldelek", Mózes elkezdett visszakozni. A bizonytalanság, alsóbbrendűség és az alkalmatlanság érzés szörnyének karmai elkezdték Mózes torkát szorongatni.
Négyszer vázolta fel Mózes Istennek, hogy miért volt ő a rossz választás, és Isten négyszer adta tudtára, hogy Ő a Mindenható Isten. Ő véghez tudja vinni tervét Mózesen keresztül. Kemény lecke volt ez Mózesnek. Mindenképpen nehéz lecke ez számomra is. Te hogy állsz ezekkel az érzésekkel?

Természetesen ismerjük a történet folytatását. Néhány héten keresztül tartó meggyőző csapások árán Fáraó elengedte Isten népét. Száraz lábbal keltek át a Vörös Tengeren, mennyből hulló mannával táplálkoztak, sziklából fakadó vizet ittak és égből hulló sült fürjet ettek.

Az Ígéret Földje felé vezető útjuk elején megtámadta a népet az amálekiták serege, akik istentelen emberek voltak, és Isten választott embereit évszázadokon keresztül üldözték. Isten közbeavatkozásának köszönhetően az Izráeliták megnyerték a csatát, majd Mózes egy oltárt épített, melyet "Az Úr az én hadijelvényem" néven nevezett el. (2Móz. 17:10-13, 15)

A hadijelvény a győzelem jelképe még ma is. Annak ellenére, hogy az Igében ez az egyetlen hely, ahol Istent mint "Hadijelvény"-t (Jehova-Niszszi) mutatja be, Isten nem csak egyszer adott győzelmet népének. Újra és újra, Ő harcolt népe helyett, és az emberek felmutathatták a győzelem zászlaját, bár a csata végkifejlete  nyilvánvaló veszteség lett volna Isten nélkül. (Józsué 10:10, 20, 33, 11:8, Bírák könyve 11:21, 20:35)  Isten vizek szintjét emelte meg, falakat döntött le, és a Földet állította meg. Igen, Isten harcolt az Ő népéért, és barátom, Ő kész arra, hogy érted és értem is ugyanezt megtegye.

Tehát kedves barátom, emeld magasra a jelvényt! A győzelem a tiéd!

Uram, kérlek bocsásd meg, hogy sokszor én próbálom megharcolni életem küzdelmeit. Jézussal ennél sokkal többre vagyok képes, mert a győzelmem egyedül Ő benne lehetséges. Segíts, hogy ne lapuló szökevényként, hanem Benned bízó gyermekedként élhessek.
Jézus nevében, Ámen.

 

(Forrás: October 23, 2013. God is Your Victory, Sharon Jaynes)


Copyrighted by Girlfriends in God, Inc. 2013

Used with permission



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések