Ő az élő Isten, aki megmarad mindörökké.

(Dániel 6:27)

Örömmel tanultam Isten neveiről új könyvünkben, "Knowing God by Name"-ben. Az egyik név különösen megérintette szívemet: El Chay. Mélyedjünk el egy kicsit Isten igéjében a mai napon, és gondoljuk át a név jelentését.

Ezékiás király mutatja be Istent, mint El Chay-t a Királyok második könyvének 19. fejezetében. 
Egy nap a király rossz hírt kapott. Tudod, azt a fajta rossz hírt, amikor például értesítést kapsz, hogy a biopszia eredménye pozitív lett, vagy ha fizetési felszólítást kapsz, vagy értesítést arról, hogy a kérelmedet elutasították...Olyan típusú levelet, amit legszívesebben visszaküldenél a feladónak, úgy téve, mintha meg sem érkezett volna...

A levél Szanhéribtől, Asszíria királyától érkezett, aki Júdeában 46 várost leigázott, és ezreket hurcolt el fogolyként. Szanhérib most Jeruzsálem és Ezékiás emberei ellen fordult. És annak ellenére, hogy Ezékiás megerősítette a város falait, fegyvereket halmozott fel, és város alatti csatornákat ásatott annak érdekében, hogy a vizet és az élelmet pótolni tudják a harc idején, nem nyugodott meg. Bár a harcra felkészült, nem volt annyira ostoba, hogy emberi erőbe vesse bizalmát, hanem El Chay-hez, az élő Istenhez fordult védelemért.

Ezékiás átvette a levelet a követek kezéből és elolvasta. Majd fölment az Úr házába, és kiterítette azt Ezékiás az Úr előtt.
És így imádkozott Ezékiás az Úr előtt: Uram, Izráel Istene, aki a kerúbokon ülsz, egyedül te vagy a föld minden országának Istene, te alkottad a mennyet és a földet!
Uram, hajtsd hozzám füledet, és hallgass meg! Uram, nyisd ki szemedet, és láss! Halld meg Szanhérib beszédét, aki ideküldte ezt az embert, hogy gyalázza az élő Istent!
Igaz, Uram, hogy Asszíria királyai elpusztították a pogány népeket és országaikat.
Isteneiket tűzbe vetették, mert azok nem is voltak istenek, hanem csak emberi kéz alkotásai, fa és kő, azért pusztíthatták el azokat.
De most te, Urunk Istenünk, szabadíts meg bennünket az ő kezéből, hadd tudja meg a föld minden országa, hogy te vagy, Uram, az egyedüli Isten! (2Királyok 19:14-19)

Ezékiás király tisztában volt a fából, kőből és értékes fémből készült élettelen pogány istenek erőtlenségével. Tudta, hogy a megállíthatatlan erejű élő Isten alkotta mindhárom anyagot. Tehát bízott és imádkozott.

Azon az éjszakán eljött az Úr angyala, és levágott az asszír táborban száznyolcvanötezer embert. Amikor reggel fölkeltek, mindenfelé csupa holttest volt.
Ekkor Szanhérib, Asszíria királya fölkerekedett, visszavonult Ninivébe, és ott is maradt. (2Királyok 19:35,36)

Hát persze, hogy ott maradt. Soha többé nem fenyegette az Élő Istent és a szolgáit.

Amikor Isten a Tíz parancsolatot odaadta az embereknek, így kezdte "Ne legyenek idegen isteneid Én előttem". Ennek ellenére a történelemben azt látjuk, hogy férfiak és nők idegen isteneket imádnak. Mekkora ostobaság azt gondolni, hogy egy arany borjú, egy fa oszlop, vagy egy értékes kövekkel telerakott dísz megóvja vagy gondoskodik az emberről.

A mai kor istenei nem sokban különböznek Ezékiás idejében lévőktől. Bálványokkal elárasztott világban élünk, melyek hamis biztonságot kínálnak a félrevezetett lelkeknek.

Olyan ellenségek, mint például a harag, a depresszió, az aggódás, a félelmeink, a különböző függőségek, az irigység Szanhéribként állnak szívünk ajtaja előtt, készen arra, hogy átvegyék az uralmat a szívünkben. Melyek azok a hamis istenek, akikhez sokan megnyugvásért fordulnak?

Emberek. Gazdagság. Pozíció. Repülőgép flotta. Egyre növekvő összeg a bankszámlán.
Eszünk. Bevásárolunk. Gyermekeinket helyezzük szívünk trónjára. Emberi kapcsolatainkba kapaszkodunk, hogy szeretetet és biztonságot találjunk. A mai kor bálványai fellelhetők körülöttünk.

Egyik írásomban már korábban említettem, hogy Howard Hughes rádöbbent arra, hogy olyan bálványok mint az emberek, az értékek, és a hatalom mennyire hiábavalók tudnak lenni. Ő volt a történelem egyik leggazdagabb embere, és egyben a legszerencsétlenebb emberek egyike is. 2.5 billió dollárnyi gazdagsága nem óvta meg attól a küzdelemtől, amellyel naponta szembenézett.

Jézus azt mondta, hogy "én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek." (János 10:10)
Egy bővölködő élet ígért. Ő azt is mondta, hogy "Ő az út, az igazság és az élet" (János 14:6)

Ma arra szeretnélek bátorítani, hogy bármilyen ellenséggel is kell szembenézned, legyenek azok akár fizikai, érzelmi, kapcsolatbeli, vagy lelki problémák, kiálts az Élő Istenhez. Kérd Őt, hogy győzze le őket, és elégítsen meg téged, mert

"Ő az élő Isten, aki megmarad mindörökké."
 
Élő Istenem, kérlek bocsásd meg, hogy sokszor idegen isteneket melengetek a szívemben. Tudom, hogy Te vagy az egyetlen, élő Isten, ki be tudod tölteni az űrt bennem, aki meg tudod gyógyítani megtört életemet. Te El Chay vagy, az Élő Isten, aki mindörökké voltál és leszel. Te az az Isten vagy aki meghallod szavamat, figyelsz rám, és készen állsz arra, hogy csodát tegyél az életemben.
Jézus nevében, Ámen


(Forrás: October 16, 2013. Do You Have any Idols in Your Life?, Sharon Jaynes.)
Copyrighted by Girlfriends in God, Inc. 2013
Used with permission
 

 

 






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések