"...úgy ajánljuk magunkat mindenben, mint Isten szolgái: tisztaságban, ismeretben, türelemben, jóságban, Szentlélekben, képmutatás nélküli szeretetben,"

(Korintusiakhoz írt 2. levél, 6:4, 6)

Ahogy biztosak lehetünk abban, hogy az élet viharai időnként elérnek bennünket, ugyanilyen bizonyosak lehetünk Isten felénk áradó gondviselésében is. Időnként az életünk nagyon zűrzavaros, és rossz dolgok vesznek körül bennünket. Azonban, minden egyes krízis helyzet, és minden egyes vihar lehetőséget nyújt nekünk, hogy bízzunk Istenben. Ő arra hív bennünket, hogy a megpróbáló időket mennyei megvilágításban szemléljük. Azt szeretné, ha ezeket a viharokat úgy látnánk, ahogy Ő, - lehetőségként, hogy az Ő ereje emberi formában megmutatkozhasson. A küzdelemben milyen lépéseket kell megtennünk, hogy az Istent dicsőíthessük?

Első lépés: Tiszta életet élj

 "mint Isten szolgái: tisztaságban, ismeretben, türelemben,"

Pál apostol megszokta a nehézségeket az életében. A korintusiakhoz írt levelében Pál leír néhány tanácsot, hogy miként éljük túl, sőt, miként győzzünk ezekben a viharokban. Megfigyelted, hogy először a tisztaságot említi az apostol? Pál egy nyilvánvaló üzenetet fogalmaz meg. Az a szív, amely a tisztaságot fontosnak tartja, teljes és erővel teli életet fog tudni megélni a mindennapokban. Egy tiszta szív lehetőséget nyit Isten hatalma megnyilvánulásának bennünk és általunk.  A tisztátalanság megmételyezi a szívet, míg a tisztaság természetfölötti erőnek nyit lehetőséget: erőt ad és stabilitást az elesés ellen.

"Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket (angolban: állhatatos lelket) újítsd meg bennem!" (51. Zsoltár 12.vers)

Ebben a versben a zsoltáríró összeköti a tiszta szívet az állhatatos lélekkel. Az állhatatos kifejezés azt jelenti, hogy változatlan, állandó. Egy olyan erőt jelent, amely Istennel való megfelelő kapcsolatban gyökerezik. Az állhatatosság nagyon fontos, amikor azok a bizonyos megtépázó szelek viharai ostromolnak bennünket. Megeshet, hogy egyes viharok a féltve dédelgetett bűnünkről fújják el a leplet. Ha mi elutasítjuk, hogy szembenézzünk életünk bűneivel, Isten bizony viharokat engedhet meg életünkben, annak érdekében, hogy engedelmességre késztessen bennünket. Soha ne téveszd szem elől, a vihar célja mindig a tisztaság, és utána pedig az abból eredő erő.

Második igazság: vágyakozz az ismeret után.

 "mint Isten szolgái: tisztaságban, ismeretben, türelemben,"

Az ismeret épp olyan értékes, mint maga a forrása. Az emberi ismeret nagyon korlátozott, és szennyezett, miközben az Isteni értelem végtelen és romlatlan. A legnagyobb tanulságot sokszor a legkeményebb viharok után tudjuk levonni. Valószínű, sokat hallottad már ezeket a szavakat, de meg tudod- e ragadni a mondani valóját az életedben?

Egy tanárt megkérdezett a diákja, a Mózes V. könyvének 6:6 versével kapcsolatban. (az angol fordítás szerint így hangzik a vers:  "És ez ígék, a melyeket e mai napon parancsolok néked, legyenek a te szíveden." A kérdés így hangzott: Miért írja az Ige, hogy tegyük a parancsolatokat a szívünkre, ahelyett, hogy azt írná, hogy helyezzük el a parancsolatokat a szívünkben? A bölcs tanár így válaszolt: az igazság szívben való elhelyezése az emberi erőt meghaladja. Egyet tehetünk, a megtanult igazságokat helyezzük a szívünkre, és amikor a viharok megtörik azt, akkor az oda helyezett igazság mindenképpen a szívünk mélyére kerül.

Minden egyes körülmény, amely megtör bennünket, céllal van az életünkbe helyezve, mégpedig, hogy önuralmat gyakorolhassunk, és új megvilágításban szemlélhessük életünket. A viharokat azzal a bizonyossággal harcolhatjuk meg, hogy Isten az ismeretünket mélyíti általuk és ezáltal bölcsebbé válhatunk.

Harmadik igazság: tanuld meg a türelmességet

 "mint Isten szolgái: tisztaságban, ismeretben, türelemben,"

 Be kell vallanom, hogy a türelem nem az erősségem. Nem szeretek várakozni senkire és semmire, mely tulajdonságom megmagyarázza a bizonyos viharokat és próbákat az életemben. Jakab is hasonló problémákkal küzdött, de sokkal jobban kezelte azt:
 
"Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe (angol szerint: különböző próbák jönnek rátok) estek, tudván hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez."
(Jakab apostol levele, 1:2,3)

Én azt élem meg teljes örömmel, ha sikerül elkerülnöm a próbákat és nehézségeket, ezzel szemben Jakab azt mondja, hogy a próbát türelemmel és örömmel kell fogadnunk. Ez nem azt jelenti, hogy örüljünk a megpróbáltatásnak, hanem azt, hogy tartsuk meg a belső örömünket a próbák ellenére is, mert ez az öröm abban a bizonyosságban gyökerezik, hogy Isten a dolgok áldott irányítója. Ne felejtsd, ez az öröm egy tudatosan választott hozzáállás eredeménye, mely szerint a megpróbáltatásoknak nem a büntetés a céljuk.

Vegyünk példaként egy 5 dollár értékű vasat. Ha ebből a vasból lópatkót készítenénk, akkor az értékét megdupláznánk, és máris 10 dollárt érne. Ha ebből a mennyiségből tűt készítenénk, az értéke 350 dollár lenne. Ha azonban finom óra rugót csinálnánk belőle, máris 250.000 dollárt érne az 5 dolláros vas.

A próbák bizonyos tesztek az életünkben, és a lelki érettségünkre mutatnak rá. A türelem lehetőséget ad Istennek, hogy munkálkodjon. Ha azon fáradozunk, hogy a nehézségeket elkerüljük, és rejtekhelyet találjunk a megpróbáltatások viharaiban, akkor lelkileg mindig kiskorúak maradunk.

Isten nem építi az egyéniségünket a mi együttműködésünk és hozzájárulásunk nélkül. Alá kell vetni magunkat az irányításának, meg kell engednünk, hogy munkálkodjon, és ezután hit által türelmesen kell elfogadnunk ezt a munkát. Warren Wiersbe ezt írja: "Amikor Isten megengedi, hogy gyermekei a kemencében legyenek, akkor Ő szemmel tartja az időt és keze a termosztáton van."

Köszönöm Atyám hűséges jelenlétedet az életemben. Időnként nagyon önző és önmagam körül forgó tudok lenni. Kérlek tisztítsd meg szívemet minden bűntől. Kérlek segíts, hogy meglássam az próbákban elrejtett kincseket, és segíts, hogy a belső örömöm megmaradjon, még akkor is amikor nem értem munkálkodásodat az életemben. Kérlek Uram, segíts, hogy életemmel Téged dicsőíthesselek, hogy a gyengeségem által legyen nyilvánvalóvá a Te erőd.
Jézus nevében, Ámen

(Forrás:October 22, 2013. Standing Firm in the Storms of Life, Part1. Mary Southerland)

Copyrighted by Girlfriends in God, Inc. 2013
Used with permission
 

   
 






 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések