Nyugodtan pihenhetsz. Nem kell semmit sem bizonyítanod.

"Gondolkozzatok el fekvőhelyeteken, és csillapodjatok le! (Szela.)"

Zsoltárok 4:4b

Egy új napra nyitom ki a szemem, és nehéz ellenállni annak, hogy ne rohanjak bele. A Zsoltárok 4:4-inspirál arra, hogy lássam meg milyen ereje van a megállásnak. "Gondolkozzatok el fekvőhelyeteken, és csillapodjatok le! (Szela.)"A "szela" szó több mint hetvenszer fordul elő a Zsoltárok könyvében, mégis sok tekintetben rejtély marad, mert nincs angol(magyar) megfelelője.
Jason Soroski író és lelkipásztor azt mondja: "Sok kommentátor szerint a szela azt jelenti, hogy 'megállni' vagy 'elgondolkodni'. Ez lehetett egy kérés az olvasó vagy hallgató számára, hogy tartson szünetet és gondolkodjon az imént elhangzottakon, vagy lehetett egy pillanat is, ahol az énekhangok szünetet tarthatnak és a hangszerek egyedül játszhatnak. Nem tudjuk biztosan".
Amit biztosan tudok, az az, hogy szükségem van a szela pillanataira az életemben. Régebben azt hittem, hogy az "elfoglalt" egy becsületbeli jelvény, hogy ez bizonyítja, hogy értékes vagyok és hogy szükség van rám. A szela-hoz hasonló dolgokat zavaró tényezőknek tekintettem. De miután néhány évvel ezelőtt a kiégés szélén kötöttem ki, elkezdtem egyfajta meghívásként tekinteni rá.
Istenünk nem a maximális hatékonyságra tervezett minket, hanem a kapcsolati intimitásra. Mi ezt olyan könnyen elfelejtjük, és azt gondoljuk, hogy azért vagyunk itt ezen a földön, hogy minél többet és minél gyorsabban megtegyünk. De annak, Aki hat nap alatt létrehozta a világot, nem okoz gondot a tennivalók listája.
Mi van, ha az életünkben a szünetek fontosabbak, mint amit produkálni tudunk? Hogy őszinte legyek, ez a kérdés megijeszt. Úgy jönni Istenhez, ahogy vagyok, úgy, hogy semmi sincs a kezemben, nagyon sebezhetővé tesz. De pontosan ezért van szükségem a szela-ra. Mert megállás nélkül elfelejtem, hogy mennyire szeretnek. Elfelejtem, hogy nincs mit bizonyítanom. Elfelejtem, hogy nem a törekvésre, hanem a kapcsolatra vagyok teremtve.
A szela az egész zsoltárban a szándékkal együtt szerepel. Mi is szándékosan helyezhetjük el napjaink során. Csábító azt gondolni, hogy meg kell várnunk, amíg nyaralni megyünk, vagy akár nyugdíjba vonulunk, hogy lelassítsunk. De a szela itt és most megtalálható, bárhol is vagyunk.
A szela jól illik a reggeli kávéhoz, egy kényelmes kanapéhoz, az imakuckóhoz és a dugóhoz is. Bárhol, ahol találunk egy kis időt. A szela nem igényel órákat. Csak egy mély lélegzetet, néhány pillanatot és egy kis pihenést kér a rohanások közepette.
Miközben a keresztre és a feltámadásra összpontosítunk, emlékezzünk arra is, hogy Isten egy szent, erőteljes szünetet helyezett a kettő közé.


Drága Istenem, Te nem a hatékonyságra, hanem a meghittségre hívsz minket. Amikor kísértésbe esünk, hogy végig rohanjuk a napjainkat, vonzz minket vissza a Te szívedhez. Mutasd meg nekünk, hogyan választhatjuk a szela-t nemcsak a nagy dolgokban, hanem a kis, mindennapi dolgokban is. Jézus nevében, Ámen.

Segítő kérdések:
Hogyan fogod szándékosan beépíteni a szela-t az életedbe ezen a héten?

https://girlfriendsingod.com/its-okay-to-rest-you-have-nothing-to-prove/
fotó:https://www.pexels.com/hu-hu/foto/feny-fekete-feher-szemely-piros-2233865/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések