Annak, aki már számtalanszor hallotta a húsvéti történetet

Pilátus eleget akart tenni a sokaság kívánságának, és szabadon bocsátotta nekik Barabbást; Jézust pedig miután megostoroztatta, kiszolgáltatta, hogy megfeszítsék. (Márk15:15)


Felnőve, gyakran hallottam az evangéliumot. De emlékszem, hogy egy húsvétkor bementem a gyülekezetbe, elénekeltem az énekeket, hallgattam az igeverseket... és nem éreztem semmit.

Régebben én voltam az a lány, aki zokogott a gyülekezetben, amikor a lelkész az evangéliumot magyarázta, és éreztem a Lelket az istentisztelet alatt. De aztán, anélkül, hogy észrevettem volna, hirtelen az örömhírt, elavultnak éreztem. Végig tudtam csinálni a húsvétot, de nem tudtam öt percnél több időt szánni arra, hogy hálát adjak Istennek.

De nemcsak ez volt, hanem a bűn is egyre gyakoribbá vált az életemben. Az evangélium figyelmen kívül hagyása azt okozta, hogy semmibe vettem a békét, a meggyőződést és az örömöt. Önző életmódom nyugtalanságot okozott nekem.

Sokan közülünk elismerik, hogy számtalanszor hallották már az evangéliumot. Sokan hallottuk már, hogy Isten Fia szolgaként lett elküldve, és bár hibátlan volt, mégis magára vállalta a minket megillető büntetést. Mivel tökéletes áldozat volt, és elszenvedte a kereszthalált, végre megbocsátást nyerhetünk. Három nappal később a sírja üres volt. Legyőzte a halált, és feltámadt a sírból, így most lehetőségünk van arra, hogy higgyünk az Ő halálában és feltámadásában, és, hogy a mennyben töltjük az örökkévalóságot.

Vagy, ha még soha sem hallottad ezt korábban - és ha ez a helyzet, akkor arra bátorítalak, hogy olvasd el az evangéliumot János könyvével kezdve. És arra hívlak, hogy fogadd el Krisztust Megváltódnak, és döntsd el, hogy követed Őt!

Ez az üzenet megváltoztatta az életemet. A rohanó élet, a feladatok és a napi munkahelyi vagy iskolai teendők közepette azonban érzéketlenné váltam. Hirtelen az, hogy meghallgassam és elhiggyem az evangéliumot olyanná vált, mint amit felírtam a teendőim listájára, de könnyedén át is ugrottam.

Rád is igaz most ez? Talán ismered Jézust, legalábbis fejben, de amikor a kísértés túl erős a szívedben, akkor engedsz neki. Amikor hangos a világ, akkor arra hallgatsz, a Megváltód helyett.

Amikor így éreztem az evangéliummal kapcsolatban, emlékszem, hogy Márk 15-öt olvastam, és Poncius Pilátushoz kapcsolódtam. Ő volt az a helytartó, aki hivatalosan elrendelte Jézus keresztre feszítését - nem azért, mert szerinte Jézus rossz volt vagy megérdemelte volna ezt a büntetést, hanem mert a tömeg Jézus halálát akarta.

Pilátus eleget akart tenni a sokaság kívánságának, és szabadon bocsátotta nekik Barabbást; Jézust pedig miután megostoroztatta, kiszolgáltatta, hogy megfeszítsék. (Márk15:15)

Semminek sem vagyok a kormányzója, és az egyetlen dolog, amiért felelős vagyok, az az, hogy a húsvéti villásreggelire elvigyem a sajtos makarónit (szeretem hinni, hogy az a legnagyobb kötelességem) ... de mint Pilátus, én is nyilvánosan megtagadtam Jézust. És a tömegre hallgattam a férfi helyett, aki azért jött, hogy megmentse a lelkemet. Mert őszintén szólva nem mindig kényelmes mellé állni, igaz?

Amikor úgy érezzük, hogy érzéketlenné váltunk a kereszthez, az gyakran azért van, mert el van terelve a figyelmünk, és a mindennapi döntéseink révén megtagadjuk Jézust, mint Megváltónkat, és a tömegre hallgatunk. Lehet, hogy nem kiabál ránk a tömeg, hogy feszítsük keresztre Jézust, de minden nap egy olyan világban élünk, amely hazugságokat kiabál a Megváltónkról és a benne való identitásunkról. És anélkül, hogy észrevennénk, elkezdjük elhinni ezeket a hazugságokat.

Jézus nem csak egy "jó fiú" - Ő a mi Megváltónk, aki méltó minden dicséretre és figyelemre. A Vele való kapcsolatra, a Vele való következetes imaéletre és az Igéje olvasásának elkötelezett gyakorlására lettünk teremtve. Még az életünk elfoglaltsága közben is ápolnunk kell a Jézussal való kapcsolatunkat. Csak akkor fog a szívünk meglágyulni az evangéliumra.

Ha tehát nyugtalannak érzed magad, és az evangélium már elavult hír a számodra, hagyd abba, amit csinálsz, és beszélj őszintén Jézussal erről. Imádkozz meggyőződésért és olyan szívért, amelyet nem zavar meg a tömeg. Alakítsd úgy a szokásidat, hogy időt szánsz az imára és az istentiszteletre, és vedd körbe magad hűséges barátokkal, akik naponta Jézusra mutatnak, még akkor is, ha hangos a tömeg.

Drága Istenem, emlékeztess engem idén húsvétkor, hogy ne engedjem, hogy érzketlenné válljak az evangélium hallatán. Kérlek, lágyítsd meg a szívemet, és engedd, hogy emlékezzek mindarra, amit értem tettél, és mindarra, amit továbbra is teszel. Segíts, hogy idén húsvétkor emlékezzek a Te hatalmadra. Jézus nevében, Ámen.



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések