Nagypénteki emlékeztető a szürke hétköznapokra

"Így szólt hozzájuk: „Megszakad a szívem a szomorúságtól. Maradjatok azért itt, és virrasszatok!”

 Márk 14:34



Mindannyian tudjuk, milyen érzés átküzdeni magunkat azokon a súlyos csalódásokon az életben, amelyek egyre-másra érnek bennünket.

Mindannyiunknak voltak már olyan helyzeteink, amikor számtalan imát elmondtunk, könyörögve Istenhez, hogy avatkozzon közbe, és változtassa meg a dolgokat.

De amit én olyan gyakran elfelejtek az az, hogy még Jézus is könnyekkel teli, kétségbeesett imákat emelt fel Istenhez, hogy változtassa meg a dolgokat.

Először is nézzük meg Jézus szavait, miután elhagyta az utolsó vacsorát a tanítványaival: "Így szólt hozzájuk: „Megszakad a szívem a szomorúságtól. Maradjatok azért itt, és virrasszatok!” Márk 14:34

Jézus a ekkor a Gecsemáné kertjében volt, és érezte annak a nyomasztó súlyát, amiről tudta, hogy el kell viselnie. Nagyon is tudta, hogy mit fog hamarosan átélni a keresztre feszítés során. Jézus megélte ezt a szívszorító érzést. Megtapasztalta, küzdött vele és hordozta.

A húsvéti időszakban mély vigasztalást találtam abban, ahogy Jézus az emberiségre gondolt ezekben a percekben. Igen, Jézus bűntelen volt, de Ő nagyon is ismerte nyomasztó voltát annak, amikor ellene vétkeznek. Jézus megtapasztalta az árulást, a bántalmazást és az elhagyatottságot olyan emberek részéről, akikben bíznia kellett volna.

Később, a Márk 14:36-ban ezt mondta: "Abba, Atyám ... neked minden lehetséges. Vedd el tőlem ezt a poharat" (NIV).

Annyira azonosulok Jézus fenti szavaival, mivel Ő is olyan gondolatokkal küzdött, mint amelyekkel én is folyton harcolok: Istenem, ha neked minden lehetséges, akkor miért nem hozod rendbe ezt nekem, most azonnal? Miért kell, hogy ez legyen a terved? Nem akarom, hogy ez legyen a terv! Kérlek, legyen egy másik terved számomra! Hiszen Istenem, neked minden lehetséges!


És nem éppen ez az ami olyan bonyolulttá teszi az Istennel való kapcsolatunkat? Szilárd meggyőződéssel hisszük, hogy Isten mindenre képes. De éppen az tépázza meg a hitünket, hogy mivel mi tudjuk, hogy Isten mindenre képes és mégis úgy látjuk, hogy nem teszi meg azt az egy dolgot, amiért könyörögtünk neki.

De íme a jó hír, amire a nagypénteki történésekben lelhetünk: A kereszt nem volt a történet vége Jézus számára. Valójában csak a kezdet volt. És a feltámadás ereje miatt, ami Jézusban van, a nagypéntek számunkra is csak a kezdet.

Lehet, hogy a szenvedés, szívfájdalom, vagy gyász része a történetünknek, de nem jelenti azt, hogy itt véget is ér a történetünk.

Nagypéntek emlékeztet bennünket arra, hogy amikor minden reménytelennek tűnik, amikor a sötétség eluralkodni látszik, a remény már úton van felénk. Ismerünk egy jobb véget, mert ismerünk egy győztes Megváltót. A sötétség talán egy ideig tart, de reggel eljön az öröm. (Zsoltárok 30:5)

A húsvét nem csak egy évente visszatérő ünnep, hanem egy személyes megtapasztalás a jelenben. Ilyenkor a most megélt bizonytalanságot kevésbé érezzük gyötrelmesnek a holnap biztos győzelme miatt. Ó, barátom, légy bátor! Tarts ki a Jézusban való reménységed mellett. Ő valóban megérti a mélységét annak a kettőségnek, amint a bánatot és a reményt egyszerre hordozod.

Őrizd meg ezt a nagypénteki emlékeztetőt a hétköznapokra, amikor szükséged van arra, hogy emlékeztessen arra, hogy nem jársz egyedül a fájdalmadban. Jézus meghallgat téged, lát téged és megért téged.


Uram, köszönöm Neked hogy a mai nap az Igazságodra emlékeztettél. Köszönöm, hogy feltámasztottad Jézust a halálból, hogy a Veled való kapcsolatunkban az utunk örök legyen Hozzád. Adj nekem bátorságot és erőt utam folytatásához, amikor a dolgok nehézzé válnak. Emlékeztess a nagypéntek igazságára, amikor elcsüggedek. A remény mindig jelen van a mai nap történései viharában és az öröm ránk vár a holnapunkban. Jézus nevében, Ámen.










Forrás:  Proverbs31Ministries Daily Devotion, Lysa TerKeurst: "Good Friday" Reminders To Keep for an Ordinary Day, April 7, 2023
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2023/04/07/good-friday-reminders-to-keep-for-an-ordinary-day
Fotó: seatlestravels.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések