Lélegezd be Isten szeretetét és lélegezd ki az aggodalmaidat

Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok. 

1 Péter 5:7


Egy 74 négyzetméteres ikerházban nőttem fel a kaliforniai Szilícium-völgyben, egy forgalmas kereszteződés közepén. Egy elvált család legidősebb gyermekeként én voltam a felelősségteljes, aki nem akart bajt okozni. Mivel azzal voltam elfoglalva, hogy mindenkivel minden rendben legyen, így könnyű volt figyelmen kívül hagyni a szívemet, és félretenni a saját igényeimet.

Láthatatlannak éreztem magam, mert nem volt kivel megosztanom a gondjaimat és terheimet.

Te is gyakran figyelsz oda mások szükségleteire, de elhanyagolod a saját "jól-létedet"? Mintha a te felelősséged lenne az, hogy összeszedd a körülötted élők gondjait és válladra vedd őket?

Ha igen, akkor olyan vagy, mint én - és a legtöbb nő! Kutatások szerint a nők jobban szenvednek a kiégéstől, mint a férfiak. A túlzott felelősségvállalás és az abból fakadó aggodalmak kifárasztanak minket.

De Isten egy élményt használt fel számomra ötödik osztályos koromban, hogy tudassa, törődik velem, és hogy az aggodalmaim nem láthatatlanok számára: Elmentem az első túrámra, egy tudományos táborba a hegyekbe. A buszról leszállva felnéztem a mamutfenyőkre, és békét éreztem. Még a levegőnek is más illata volt. Tudtam lélegezni.

A táborvezetőink szerint a nagy esemény az éjszakai túra volt. Napnyugta után izgatottan gyülekeztünk az ösvény elején. De mindenki kővé dermedt, amikor megtudtuk, hogy egyedül kell túráznunk - a sötétben. A táborvezetők mindannyiunkat egyedül küldték az ösvényre, ötperces időközökkel, mert azt akarták, hogy megtapasztaljuk a holdfényes túra csendes szépségét, és lássuk a gyönyörű csillagok ragyogását távol a város fényszennyező vakító fényétől.

Azt mondták nekünk, hogy csendben menjünk, de ha megijedünk, csak kiáltsunk. Az ösvény mentén lévő pontokon tábori tanácsadók segítettek nekünk.

Az az éjszaka lélegzetelállítóan gyönyörű volt. A lombok puha szőnyegnek tűntek a lábam alatt. Nem féltem. A csillagok ragyogtak odafent.

Minél beljebb kerültem az ösvényen, annál csodálatosabb és váratlanabb dolog történt: Látni kezdtem a sötétben! És rájöttem, hogy amikor tudtam, hogy valaki ott lesz és segít nekem, már nem éreztem magam túlterheltnek vagy egyedül.

Eszembe jut, amit a zsoltáros Dávid súgott Istennek:
..."ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is jelen vagy". (Zsoltárok 139:8)
... "jobbod megragadna engem". (Zsoltárok 139:10)
"A sötétség nem lenne elég sötét neked, az éjszaka világos lenne, mint a nappal,a sötétség pedig olyan, mint a világosság". (Zsoltárok 139:12)

A sötétben járás élménye segített megtanulni, hogy amikor nem látjuk mi van előttünk, és félünk, Isten szeretete megvilágítja az utat. Isten szeretete olyan, mint egy fény a sötétségben, amely segít abban, hogy megnyugodjunk, és ne nyomjanak el többé az aggodalmaink.

Semmi az életben - sem a stressz, sem a zűrzavar, sem a nyomasztó gondok - nem tarthatják távol tőlünk Isten jóságát. Isten lát minket a sötétben is, és az Ő hangja a mi világosságunk. Isten szeretetének hangja azt suttogja: Támaszkodj rám. Engedd, hogy szeresselek. Pihenj bennem. Ahogy hallgatunk Istenre, lelki szemünk helyreáll, és elkezdjük meglátni az utunk szépségét.

Sötétnek és nyomasztónak tűnik az előtted lévő út? Isten szeretete és az Ő Igéje meg tudja világítani azt. Az Isten, aki szeret téged, nemcsak az utat ismeri, hanem személyesen és egyedi módon ismeri a te ösvényedet.

A sötétség megvilágításának egyik gyakorlati módja az, hogy belélegezzük Isten szeretetét, és gondjainkat kifújjuk hozzá a következő lelkigondozási tipp segítségével: Célzottan írjuk le Isten ígéreteit a Szentírásból. Az Ő Igéje lámpás a lábunknak és világosság az utunkon. (Zsoltárok 119:105) Ezután a Szentírás alapján imádkozzunk egy "lélegzet imát". Ez egy egyszerű, de gyakorlatias módja annak, hogy a légzésünk természetes ritmusát és Isten Igéjét használva imádkozzunk. A lélegzet imák Isten békéjének oxigénjével töltik fel a lelkünket, és helyreállítják a nyugalmunkat.

Add át a problémáidat Jézusnak, miközben ezt a lélegzet imát alkalmazod. 1 Peter 5:7: Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.

Belégzés: Minden gondomat átadom Neked.
Kilégzés: Mert neked gondod van rám.

Minden egyes lélegzetvételnél nevezz meg az aggodalmaidat, hogy imádságban átadhasd Istennek.

Köszönöm, Jézus, hogy velem jársz, még a sötétben is. Adj nekem szemet, hogy most is lássalak Téged. Segíts, hogy ma a Te szerető békédet lélegezzem be. Jézus nevében, Ámen.


forrás: https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2023/04/03/breathe-in-gods-love-and-breathe-out-your-worries
kép: pinterest

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések