Isten mindent lát, Isten ismeri a körülményeinket, Isten gondoskodik rólunk

Mert az ÚR szemei áttekintik az egész földet, és ő megmutatja erejét azoknak, akik tiszta szívvel az övéi. Ostobán viselkedtél ebben a dologban, és emiatt mostantól fogva háborúkban lesz részed!


Krónikák 2. könyve 16:9


Minden próbálkozás, hogy életünk irányítását kézben tudjuk tartani igen kimerítő tud lenni.

Kérdezd meg, honnan tudom...

A számmal azt vallom, hogy bízom Istenben, de a valóságban teljesen lefáraszt az, hogy magam próbálom megjavítani és irányítani a dolgokat. Így a "Bízom Istenben" nem lesz más, mint egy kijelentés, amit úgy érzem, hogy mondanom kell, nem pedig az, amit valójában meg is élek.

Ezáltal a bizalmatlanság Istennel szembe beépül az életembe. Az önmagamba vetett bizalomra építek, közben pedig azon tűnődöm, hogy miért érzem magam egyre kimerültebbnek.

Ha tudsz azonosulni a fentebb leírtakkal, akkor szeretném, ha együtt olvasnánk el néhány szentírási részt.

A második Krónika 16. fejezete az utolsó a három fejezet közül, amely Ászá, Júda királyának történetét mutatja be. Szomorú módon azonban ez a fejezet éles ellentétben áll az előtte lévő kettővel. A 2Krónika 14-15-ben megtudjuk, hogy Isten "minden oldalról nyugalmat adott Ásának", mert az Úrra hagyatkozott (2Krónika 14:7; 2Krónika 15:15,). Isten még győzelmet is adott Ásának egy hatalmas sereggel szemben. A 16. fejezetben azonban, amikor Ásá király határkonfliktusba került Baása izraeli királlyal, Ásá viselkedésében hirtelen és meglepő változás állt be. Ahelyett, hogy Istenhez kiáltott volna, mint korábban, Ásá azonnal a saját eszközeihez fordult a helyzet kezelésére - visszaélt a templom kincseivel, és reményét egy bölcsnek tűnő katonai szövetségbe vetette.

A végeredmény? Nyugtalanság Ásá és népe számára. Ez a király, akinek a hite a múltban győzelmet jelentett, harcokat hívott a jövőjébe, mert nem volt hajlandó bízni Istenben a jelenben.

Tanulságosnak, kijózanítónak és nagyon fontosnak tartom a történetét, amire érdemes odafigyelni. Akárcsak Ásáé, a mi múltbeli hitvallásaink nem jelentenek garanciát arra, hogy a jövőben is Istenre fogunk támaszkodni. A hit minden hívő számára egy jelenbeli, folyamatos döntés.

Ezért szeretném, ha megnéznénk két igazságot a 2Krónikák 16. fejezetéből, amelyek segítenek abban, hogy továbbra is úgy döntsünk, hogy bízunk Istenben, nemcsak a szavainkkal, hanem a tetteinkkel is:

1) Isten nem vak, látja a körülményeinket és a Belé vetett bizalomra vonatkozó döntéseinket.
Amikor az élet nehézzé válik, időnként talán elgondolkodunk azon, hogy vajon Isten látja-e mindazt, amivel szembenézünk. Van azonban egy gyönyörű emlékeztető elrejtve azokba a szavakba, amelyeket Hanani próféta mondott Ásának a 2Krónikák 16:9a-ban: "Mert az ÚR szemei áttekintik az egész földet, és ő megmutatja erejét azoknak, akik tiszta szívvel az övéi. "

Olyan Istent szolgálunk, aki lát. Ő egy mindent tudó, mindig jelenlévő Isten, aki folyamatosan tisztában van életünk minden részletével. És Isten nem csak tudatában van, hanem arra is figyel, hogy megerősítse azokat, akik hajlandóak teljes szívvel belé vetni bizalmukat.

2) Isten hűséges volt a múltban és továbbra is hűséges lesz.
Eltűnődöm azon, hogy vajon mennyire másképp alakult volna Ásá jövője, ha megállt volna és emlékezett volna Isten múltbeli hűségére.

A félelem feledékennyé tesz minket. Ezért kell tudatosan visszatekintenünk, és nyomon követnünk Isten hűséges kezét az életünkben. Isten korábbi hűsége biztosít bennünket arról, hogy a jövőben is hűséges lesz. (Zsidók 10:35-36) Ezt az igazságot nemcsak akkor látjuk, amikor visszatekintünk a saját életünkre, hanem akkor is, amikor Isten hűségének az egész Szentírást átszövő történetét olvassuk.

Ó, barátom! Vegyük számba azokat a területeket, ahol nemcsak kimerültséget, hanem esetleg pusztulást is okozunk az életünkben, mert nem vagyunk hajlandóak Istenre hagyatkozni. Vajon a kétségbeesett és irányítani akaró cselekedeteink nem állnak-e szöges ellentétben a hitről szóló kijelentéseinkkel? Ne csak beszéljünk arról, hogy van hitünk. Éljük meg a gyakorlatban, hogy hisszük, hogy Isten jó, hűséges és megbízható.

Hagyjuk hát abba az erőfeszítéseinket, hogy a magunk módján oldjuk meg a dolgokat - mert akkor lehetőségünk lesz szemünket Istenre szegezni (Ézsaiás 26:3) Ő lát. Ő ismeri a körülményeinket. Ő gondoskodik rólunk. Megnyugodhatunk.

Atyám, Istenem, megvallom, hogy néha elfelejtek emlékezni a múltbéli hűségedre, különösen akkor, amikor a mindennapjaimban kiszámíthatatlan dolgokkal vagyok elárasztva. Emlékeztess arra, hogy Te nemcsak látsz engem, hanem szeretsz is. Nem tudom pontosan, hogy mit hoz majd a holnap, de azt tudom, hogy kire fogok nézni: Rád, Uram. A Te szereteted örökké tart, nem inog meg és a Te kezedben van a legbiztonságosabb hely, ahová reményemet helyezhetem. Jézus nevében, Ámen.



Forrás: 
Proverbs31 Ministries Daily Devotions, April 13, 2023. Lysa TerKeurst: God Sees, God Knows, God Cares
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2023/04/13/god-sees-god-knows-god-cares
Fotó: pinterest.com



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések