Mivel táplálod az elméd?

„Testvérek, ami igaz, ami nemes, ami helyes, ami tiszta, ami kedves, ami csodálatra méltó - ha valami kiváló vagy dicséretre méltó - gondoljatok azokra a dolgokra.” (Fil 4,8 NIV fordítás)


Sokat megtudhatunk egy személy fizikai egészségéről, ha egyszerűen megnézzük az étrendjét. Különféle teljes értékű ételeket esznek? Sok gyorsételt esznek? Tele van-e az étrendjük olyan ételekkel, amelyek segítenek nekik erősödni és energiát biztosít, vagy az elfogyasztott ételek elhasználják őket?

Ugyanez igaz lelkileg, mentálisan és érzelmileg is. Sokat megtudhatsz lelki, mentális és érzelmi egészségedről, ha megnézed a mentális étrendedet.

Az órákon át tartó beszélgetős rádiós műsorok, a kábeles hírek, a szappanoperák, a közösségi média és a túlzott tv nézés a mentális gyorsételek egyenértékűje. Ez nem egészséges számodra. Valójában méreg. Kimeríti a képességedet, hogy céltudatos életet élj.

A Példabeszédek 15:14 azt mondja: „A bölcs ember az igazságra éhezik, míg a gúnyolódó szemétből táplálkozik” (TLB fordítás).

Választhatsz – és minden nap azt kell választanod, hogy a legjobb gondolatokkal táplálod az elméd.

A Filippi 4:8 részletezi azokat a gondolatokat, amelyek a legjobbak a szellemi, érzelmi és lelki egészségeteknek: „Testvérek, ami igaz, ami nemes, ami helyes, ami tiszta, ami kedves, ami csodálatra méltó - ha valami kiváló vagy dicséretre méltó - gondoljatok azokra a dolgokra.” (NIV fordítás).

Ez a lista leírja, hogy mire gondolsz a legtöbbször? Ha őszinte vagy, a válaszod "nem". Mindannyian nemmel válaszolnánk. A gondolataink nem természetes módon járnak ezeken a dolgokon, mert emberek és bűnösök vagyunk.

Tehát arra kell edzened az elmédet, hogy olyan gondolatokkal foglalkozz, amelyek igazak, nemesek, helyesek, tiszták, kedvesek, csodálatra méltók, kiválóak és dicséretesek. Hogyan csinálod ezt? Úgy, hogy csinálod! Gyakorolnod kell, hogy ezekkel a dolgokkal töltsd meg az elmédet, a Biblia olvasásával, elmélkedéssel és memorizálással. Ki kell éhezned ezekre.

Az, ahogyan gondolkodsz, meghatározza, hogyan élsz. Amit a fejedbe teszel, az életed minden területére hatással lesz, ezért szükséged van az Isten Igéjéből származó igazság folyamatos táplálékára.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 
  • Hogyan jellemeznéd a mentális étrendedet? Ez táplálja az életedet, vagy megviseli?
  • Milyen módon válik a közösségi média méreggé az elméd számára? Számodra a jótékony tulajdonságai felülmúlják a romboló tulajdonságait?
  • Min kell változtatnod a bibliatanulmányozási szokásaidban, hogy folyamatosan Isten Igéjéből táplálkozz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.31.)



(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)





kép: pinterest

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések