Szeretheted, de nem változtathatod meg őket

 "Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk." Zsidók 4:16

Van olyan kapcsolat az életedben, ahol tudod, hogy valami nincs rendben, de nem tudod, mit tegyél?

Már imádkoztál a másikért vagy a helyzetért. Beszéltetek róla. Megpróbáltál eligazodni rajta.Talán még azt is megpróbáltad, hogy megállítsd. Változtattál. Meghallgattad a bölcs tanácsokat, és megtettél mindent, amit tudtál.

De végeredményben, semmi sem működött.

Majd szépen kezdtél ráébredni arra, hogy ha a másik nem akar változtatni a dolgokon, akkor te sem tudsz.

Mit lehet tenni ilyenkor?

Állíts fel határokat!

Tudom .. lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Minden kapcsolatnak meg van a maga összetett mivolta. Lehet, hogy már próbálkoztál hasonlóval ezelőtt is, de nem alakult túl jól.

Esetleg hasonlít valamelyik kihívást jelentő helyzeted az alábbi forgatókönyvek valamelyikére?

Tudod, hogy szükséges határokat szabni de ez a személy olyan valaki aki:

- Mindent személyesnek vesz és hajlamos arra, hogy megsértődjön. Fogalmad sincs róla, hogyan kell kezelni azt, amit ismételten megtesznek veled és nem tartod elfogadhatónak. Világos, hogy kellenek határok de nem tudod, hogyan értesd meg az igényeidet anélkül, hogy nagyobb drámát okoznál annál mintsem, hogy kezelni tudnád.

-  Feletted áll a munkahelyeden és nem érzed úgy, hogy a határok működnének.

-  Az otthonodban él, és bár szükséged van némi távolságra, a határok felállítása nem tűnik túl életszerűnek.

Függetlenül attól, hogy az éppen kihívást jelentő kapcsolati helyzeted hasonlít e ezekhez vagy sem, a következőre jöttem rá:  A legtöbbször, amikor úgy érezzük, hogy a határok nem működnek, az azért van, mert megpróbáltuk őket arra használni, hogy a másik embert változásra kényszerítsük. A határ állítás nem lehet kísérlet arra, hogy egy másik személyt irányítsunk.

Ahelyett, hogy a másik személynek szabnánk határt, magunknak kell határokat szabni az adott helyzetben. A célja az, hogy segítsen megőrizni az önuralmad és biztonságod. Megkérdezheted magadtól: Ha ez a másik személy nem hajlandó, vagy képtelen a szükséges változtatásokra, mi az, amit én képes vagyok megváltoztatni? Megállapíthatod, hogy mi az, ami számodra elfogadható és mi az, ami nem... és hogy mit kell és mit nem kell adnod.

Nyilvánvaló, hogy ez nem könnyű. De egészséges határok nélkül az egyetlen másik lehetőség az, hogy hagyjuk, hogy az egészségtelen kapcsolati minták folytatódjanak, és titokban azon tűnődünk, hogy vajon mi vagyunk-e az őrültek. 

Barátnőm ..  lehet, hogy összetört a szíved. Lehet, hogy szomorú vagy. Lehet, hogy félsz és talán dühös is vagy. Lehet, hogy arra koncentrálsz, hogy megpróbáld helyrehozni azt, amit nem tudsz helyrehozni.  Még az is lehet, hogy még mindig azon vagy, hogy mindent megoldj.

De nem vagy őrült. Nem önzőség egészségesebb és fenntarthatóbb mintákat kialakítani a kapcsolataidban.

A határok nem fogják megjavítani a másik személyt. De segíteni fognak neked megmaradni abban, ami jó, elfogadható és amire szükséged van, ahhoz, hogy egészséges és teljes legyél. Szeretheted a másik embert, de nem tudod megváltoztatni. Légy tehát őszinte magadhoz, miközben ezt fontolgatod: Ahol kapcsolati káosz van, ott rendszerint a határok hiánya áll fenn. A szeretetnek két embert összehoznia kéne, nem pedig elválasztania.

A kulcs igeversünk azt mondja: "
Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk." (Zsidók 4:16) Barátnőm, Isten törődik velünk és a kapcsolatainkkal. Mindez nem könnyű de nem kell mindezt magadnak kitalálnod. Amíg mindezt feldolgozod és imádkozol, hasznos lehet, ha beszélsz egy megbízható keresztény lelkigondozóval vagy bölcs baráttal.
 
Végy egy mély lélegzetet és szánj
ma per percet arra, hogy elmélkedj azon igazságon, hogy az egyetlen változás ami hatalmadban áll, az hogy a saját életedben idézel elő fenntartható változásokat. Lehet, hogy nem áll módunkban mást megváltoztatni de ez nem jelenti azt, hogy nem tapasztalhatunk változást a saját életünkben. A határok ezt az ajándékot adják a számunkra.


 
Uram, mindig alázatos felismerés az, hogy nem tudok megváltoztatni egy másik személyt - csak magamat.

Miközben azon gondolkozom, hogy hol is kellene határokat húznom, adj kérlek tisztánlátást, bölcsességet és bátorságot. Segíts, hogy először, téged keresselek amikor a különböző kapcsolati nehézségekben lavírozok. Ámen.

 





 

lysa terkeurst / Proverbs 31 ministries / You can love them but you can't change them.

Fotó: https://hu.pinterest.com/pin/447052700518413375/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések