Isten megbánta?

„Megbánta ezt az ÚR.”

Ámos 7:3

Isten annyira elkeseredett Izrael lázadásán, hogy már-már készen állt arra, hogy sáskajárással pusztítsa el a termésüket. Ámós könyvét olvasva Isten türelmetlennek és forrófejűnek tűnik. De amikor a távolból hallatszódik a sáskajárás, olyan mintha beadná a derekát, és meggondolná magát. Hogyan lehetséges ez? Ő Isten. Vajon Isten abban az értelemben bánta meg magát, hogy tegnap döntött valahogyan, ma pedig mást gondol? Nem, mert ő mindent tudott a kezdetektől fogva, beleértve azt is, hogyan fog cselekedni minden jövőbeli helyzetben.
Megváltozott a véleménye? Nem, szinte istenkáromlásnak tűnhet arról beszélni, hogy Istennek "véleménye" van bármiről is; ez azt sugallja, hogy az Úr minden tény ismerete nélkül hoz döntéseket, vagy hogy a preferenciái puszta ízlések vagy szeszélyek, amelyeknek semmi közük ahhoz, hogy mi a tiszta és helyes. Hogyan tud tehát Isten "megbánni"?
Ahogy az emberek változnak, Isten a viselkedésükhöz illeszkedően mutatja meg saját jellemének különböző "oldalait”. Haragja megmutatkozik, amikor az emberek lázadnak, jósága pedig, amikor újra megtérnek – az a jóság, amely mindvégig ott volt. Úgy tűnhet számunkra, hogy megbánta - és a Biblia talán azért használja ezt a nyelvet, hogy felfoghassuk a gondolatot -, de nem bánta meg vagy gondolta meg magát. A. A. Hodge professzor azt mondta: "Amikor [Istenről] azt mondják, hogy... szomorú, vagy féltékeny, az csak azt jelenti, hogy úgy cselekszik velünk szemben, mint ahogyan egy ember tenné, ha ilyen szenvedélyek zaklatnák fel".


Isten kegyesen megalázza magát, hogy alkalmazkodjon véges és gyakran egydimenziós világunkhoz. Emberi metaforákat használ, hogy a lehető legjobban megértsük. Milyen irgalmas! Isten lehajol, hogy kifejezze az irántad érzett nagy szeretetét és szenvedélyét. Nem számít, hány hibát követsz el, Isten soha nem fogja meggondolni magát, hogy gyermekének nevezzen téged.

Uram Istenem, köszönöm, hogy csak emberi metaforákat "kölcsönzöl". Köszönöm, hogy soha nem változtatod meg a véleményedet rólam.

Pearls of Great Price 2006. Zondervan
Joni Eareckson Tada: God Repenting?
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/hajnal-eg-napnyugta-szemely-54333/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések