Isten elképzelése a jóról

„Mert nap és pajzs az Úr, kegyelmet és dicsőséget ad az Isten. Nem vonja meg javait az ÚR azoktól, akik feddhetetlenül élnek. Seregek Ura, boldog az az ember, aki benned bízik!”

Zsoltárok 84:11-12

Még tinédzser koromban tanultam meg a 84. zsoltár ezen verseit. Élveztem a gondolatot: "Nem vonja meg javait…” Úgy gondoltam, hogy csak meg kell csinálnom a házimat, be kell fejeznem a házimunkát, távol kell tartanom magam a nővéreimmel való veszekedéstől, kedvesnek kell lennem Kitty nénivel, templomba kell járnom, el kell mondanom az imáimat... és... és... és... feltételeztem, hogy ha ezeket megteszem Isten jó jegyeket, jó barátokat, jó egyetemmel áld meg, és jó térdeket ad ahhoz, hogy kibírjam a hokiszezont.

Azt gondoljuk, hogy ha engedelmesek vagyunk, Isten anyagi jólétet vagy könnyen kezelhető próbákat ad az életünkbe. Ha megtesszük a magunkét, Isten cserébe jóval áld minket. Ugye?

Viszont elég sokáig éltem ebben a kerekesszékben ahhoz, hogy tudjam, néha a mi elképzelésünk a "jóról" nagyon különbözik Istenétől. Hogyan olvassuk tehát a 84. zsoltárt? Ha a mi járásunk feddhetetlen, Isten nem fogja visszatartani a békét. Nem fogja visszatartani az erényt, a hitet vagy a bátorságot. Nem fogja visszatartani a kegyelmet, amikor szükség esetén hozzá fordulunk. Képesek leszünk lelkileg futni, és nem fáradunk el; képesek leszünk hitben járni, és nem lankadunk el. Nem fogja visszatartani a lehetőségét a magvetésnek, hogy világítsunk a fényével. Nem fogja visszatartani a türelmet vagy a kitartást, vagy az ő közelségének és kedvességének kegyelmét. Nem fogja visszatartani a mennyei öröm ajándékát. Ezek közül egyiket sem fogja visszatartani azoktól, akik egyenesen járnak.

Isten legjobb ajándékainak némelyikét a sötétségben kell kicsomagolni. Gondoljatok a legutóbbi nagy próbatételetekre. Milyen "jó dolgot" csúsztatott az Úr a tenyeredbe azokban a nehéz napokban?

Uram, emeld fel a tekintetemet, hogy a te szemszögedből lássam az életet. Segíts megérteni - és megbecsülni - minden jót, amit a mennyből küldesz.

Pearls of Great Price 2006, Zondervan

Joni Eareckson Tada: God’s Idea of Good

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-kezek-no-viragok-7944838/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések