Túlértékeljük Jones-ék életét




"Megtanultam, hogy elégedett legyek azzal, amim van. Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, bővölködésbe és nélkülözésbe egyaránt. Mindenre van erőm Krisztusban, aki megerősít engem."



Fil 4,11-13



Psszt – elárulok egy titkot.

Túlértékeljük Jones-ék életét.

Tudom, abból, amit látunk belőle, ez kizártnak tűnik, de valójában nem is olyan jó nekik, mint ahogy mutatják.

Anyámék idejében csak elvétve lehetett Jones-ékkal találkozni. Gyülekezetbe menet például, vagy egy szülői értekezleten. Amikor leparkoltunk kopott, szürke kis autónkkal, ők meg nevetgélve szálltak ki a csillogó-villogó vadonatúj Chevrolet-ből.

Mekkora változás történt néhány évtized alatt! Ma már egyfolytában a szemünk előtt parádéznak Jones-ék, a nap 24 órájában. Hogy hol?

Hát a képernyőn a hírfolyamban. Az okostelefonokon. Twitteren, Facebook-on, Pinteresten, Instagramon. Ők az „Ide nézzetek!”-Jones-ék, az összes tökéletes profilkép-szerű életükkel. Könnyen iriggyé, féltékennyé, elégedetlenné tehetnek bennünket.

Valamelyik délben ez a bejegyzés fogadott a facebook-on egyik ismerősömtől: „Fettuccini Alfredo, friss borsó a kertből, és a híres epres sajttortám. Ez vár most ebédre!” Egy másik ezt írta: „Huhh! Kifizettem az utolsó törlesztőrészletet! Megszabadultam a hitelemtől!” A harmadik: „Jimmynk lett a hónap éltanulója az iskolában!”

Olvastam mindezt akkor, mikor azon a héten már másodszor fagyasztott pizzát melegítettem ebédre, azon sakkoztam, melyik számla maradjon ki, hogy a törlesztő részletet ki tudjam fizetni, és telefonon keresett az igazgatóhelyettes az iskolából, hogy a fiam megint intőt kapott a viselkedése miatt.

Igen, a Jones-ok naponta többször berobbannak otthonainkba, gondolatainkba, az interneten, a tévén, a médián keresztül, és elrabolják elégedettségünket. Miért sikerül ez nekik?

Mert összehasonlítgatjuk magunkat velük.

És a hasonlítgatás mindig mérgezi az elégedettséget. Mikor látjuk a másik gazdagságát, örömét, azt, hogy olyasmit tapasztalhat meg, amire mi csak vágyakozunk, könnyen elégedetlenné válunk.

A Filippibeli hívekhez írta Pál apostol azt a híres vallomást, ami így kezdődik: „Megtanultam, hogy elégedett legyek azzal, amim van.

A „megelégedjem” görög eredetije többet jelent, mint hogy boldogan tapsolok valaminek megörvendve. Azt jelenti, hogy „olyan mértékig elégedett vagyok, hogy már nem zavar, nem nyugtalanít semmi.”

Isten tartogat nekünk egy helyet, egy elégedett lelkiállapotot arra az esetre, ha lerobban a kocsi, ha nem tudjuk kifizetni a számlákat, és Jones-ék már megint mutogatják magukat. Akkor érjük el ezt a lelkiállapotot, ha leemeljük tekintetünket az adott helyzetről (vagy a képernyőről), és egyedül Istenre összpontosítunk.

Ha ez sikerül, megéljük azt az igazságot, amit egyszer Elisabeth Elliottól, az írónőtől hallottam: „Ami megváltoztatja körülményeket, az, ha bennem van Krisztus. Nem az, ha én vagyok egy más helyzetben.”

Akkor tudjuk valóban elfogadni a körülményeket, ha elhatározzuk, hogy nem könyörgünk tovább: „Istenem, szabadíts ki ebből a helyzetből!” Inkább alázatosan így imádkozunk: „Uram, nem tudom, miért hoztál ilyen helyzetbe. Mi az, amire meg akarsz tanítani, amit csak így tudok megérteni, ha ezt átélem, amibe belevittél? Milyen tulajdonságokat próbálsz ezzel fejleszteni bennem? A türelmet? A bizalmat? A hitet? Mások megértését?”

Amikor abbahagyjuk az összehasonlítgatást, amikor tudatosan el akarjuk fogadni a jelen állapotot, és azt figyeljük, vajon mire akar nevelni vele Isten, akkor van esélyünk, hogy megfejtsük a titkot, amit Pál apostol ismert. Az igazi elégedettség nem akkor jön el, ha megvan mindened, amire vágysz, hanem amikor nem vágysz másra, mint amid van.

Ezt csak akkor éljük át, ha szemünket elfordítjuk Jones-ékról, és Jézus Krisztusra tekintünk, aki erőt ad nekünk.




Uram, bocsásd meg, hogy mindegyre másokkal hasonlítottam össze magam és a körülményeimet. Csak Rád akarok tekinteni, Benned akarom megtalálni a békét és elégedettséget. Jézus nevében, Ámen.


(Forrás: Karen Ehman: The Joneses are Overrated, Encouragement for today, 2013,02.04. www.proverbs31.org/devotionals, fordítás:www.eszmelkedesek.hu)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések