Feltétlenül beszélgess velük, mielőtt visszamennek az iskolába...

IMG_3918

Rápillantottam az étkező asztal körül ülő fiatalokra, és egy kétségbeesett fájdalom lett úrrá rajtam, az a fajta fájdalom, melyet mi nők gyakran megtapasztalunk amikor mélyen és elkötelezetten szeretünk valakit.


Akár a családtagjaimról van szó, akár azokra gondolok, akiket szinte már családtagoknak tartok, a legjobbat kívánom nekik. Ezek a drága fiatalok telve vannak álmokkal, fényes jövő reménységével, perspektívával. Teljes szívemmel szeretem őket.

Mégis aggódva tekintek rájuk. Tudom, hogy okosak és megalapozott nevelést kaptak. De fiatalok és tapasztalatlanok még.

Önkéntelenül is a saját fiatalságomra gondolok.


És ekkor megijedek.


Emlékszem mennyire felnőttnek éreztem magam, őrülten izgatott voltam, mert végre én irányíthattam életemet. Készen álltam a függetlenségre. Készen álltam a szerelemre. Készen álltam arra, hogy életem újabb fejezetébe léphessek.

Miközben a jónak tűnő és izgalmas dolgokat kergettem, gyorsan meg kellett tanulnom, hogy a szél időnként veszélyes vizekre terel. Az árral haladva időnként olyan helyekre kerültem, ahova nem volt szándékomban menni. Egy reggel arra ébredtem, hogy döntéseim miatt mélyen szégyenkeztem, azon tűnődve, hogyan juthattam el idáig.


Mi történt?

Megalázkodva pörgetem vissza emlékeim. Közben sírtam. Mert nem akarom, hogy szeretteim ezeken a tapasztalatokon, hibákon menjenek keresztül.

Így hát az ebédlőasztalnál a beszélgetés fonalát a nevetésről és barátságos heccelődésről egy kifejezésre tereltem, melyet szeretném, ha ismernének, és meg is élnének.

Dönts előre!


Most döntsd el, ki szeretnél lenni. Az együttlét ezen pillanatában, amikor a család körbevesz, és egy szerető burokban lehetsz, - dönts.


Most döntsd el, hogyan fogsz hozzáállni egy szituációhoz, amikor a beszélgetés durva irányt vet, és egy olyan lányt közösítenek ki, akinek kétségbeesetten a barátságodra lenne szüksége.


Most döntsd el, hogyan fogsz reagálni egy party meghívásra, ahol tudvalevő hogy alkohol és drog is lesz.

Most döntsd el, hogyan fogsz viszonyulni a sráchoz, aki arra kér, hogy töltsd vele az éjszakát.

Most döntsd el, mit fogsz válaszolni, amikor "barátaid" kinevetik keresztény nézeteidet, és arra biztatnak, hogy lazulj el egy kicsit.

Dönts előre!

Most döntsd el, kihez fogsz fordulni, amikor bajba keveredsz. Ne felejtsd az asztal körül ülőket. És ne feledd, ki szeret igazán. Ne feledd, ki is vagy te igazán.

Dönts előre!

Tudatosítsd magadban, hogy a múlt minden hibáját felülírja, ha kéred Isten megbocsátó kegyelmét, és az szerint is élsz.

Dönts most, hogy ellenállsz a kísértőnek, aki meg akar téveszteni, meg akar buktatni, rabságban akar tartani.

Dönts előre!

Igen, dönts előre!

Ezután az asztal körül mindenki megosztotta, hogy milyen döntéseket hoztak meg előre, erre az évre vonatkozóan. A szívemben pedig enyhült a szorító fájdalom.

Nem vagyok oly naiv, hogy azt gondoljam, hogy ez a beszélgetés a rossz döntésektől mindig meg is őrzi majd őket, hiszen mindannyiunkat, így őket is kísértések érnek. De hiszem, hogy az előre elhatározott és kimondott dolgok azonban a szívükbe fognak vésődni.

Elérkezett a búcsú ideje, a tányérok kiürültek, már csak süti morzsa maradt az asztalon...

Így hát néhány utolsó tanáccsal láttam el őket...

"A bölcsességet keressétek.
Olyan döntéseket hozzatok, melyek a jövőben is meg fognak állni.
Soha ne feledjétek, mennyire szeretlek benneteket."

A következő igeversekről érdemes gyermekeinkkel beszélgetni, mielőtt visszatérnek az iskolába:


Galatáknak írt levél 1:10
Most tehát az embereket akarom meggyőzni vagy Istent? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája.

Római levél 12:12
...ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.

Józsué 24:15
De ha nem tetszik nektek, hogy az Urat szolgáljátok, válasszátok ki még ma, hogy kit akartok szolgálni: akár azokat az isteneket, akiket atyáitok szolgáltak a folyamon túl, akár az emóriak isteneit, akiknek most a földjén laktok. De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk.

Példabeszédek könyve 29:25Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az Úrban bízik, az oltalmat talál.
I.Thesszalonikai levél 2:4
Hanem mivel Isten ítélt minket alkalmasnak arra, hogy ránk bízza az evangéliumot, úgy hirdetjük azt, mint akik nem embereknek akarunk tetszeni, hanem a szívünket vizsgáló Istennek.

1Korinthusi levél 15:33
Ne tévelyegjetek: "A jó erkölcsöt megrontja a rossz társaság!"


Apostolok cselekedetei 5:29
Péter és az apostolok így válaszoltak: Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek.

Imádkozzunk azért, hogy az említett Igék valósággá váljanak gyermekeink életében...


(Forrás: Lysa TerKeurst, Before they go back to school, have this conversation with them, http://lysaterkeurst.com/2014/08/before-they-go-to-school-have-this-conversation/)





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések