Isten nevei

Adjatok hálát az Úrnak, hívjátok segítségül nevét, hirdessétek tetteit a népek közt! Dicsőítsétek szent nevét, szívből örüljenek, akik keresik az Urat! Folyamodjatok az Úrhoz, az ő hatalmához, keressétek orcáját szüntelen!
Krónikák első könyve 16:8, 10-11
Isten arra bátorít bennünket, hogy hívjuk segítségül az Ő nevét, és nem kell szűkölködnünk a választékban, a Biblia sokféleképpen mutatja be Őt. Például, amikor Isten odafigyelő szeretete megérinti szívemet, és meghatódva gondolok gazdagságára és felém kiáradó szeretetére, akkor az Urat Pásztoromnak és Barátomnak hívom.

Persze van olyan időszak is amikor a büszkeségemmel küzdök, vagy amikor órákat tékozlok el álmodozással, hiú ábrándok kergetésével. Ilyenkor Isten Igéje mélyen a szívembe hatol, és rámutat bűnös voltomra. Maró fájdalom hat át, érzem, amint Isten keze rám nehezedik. Ilyenkor az Urat Csiszolómnak, Tisztítómnak nevezem.

És persze van olyan időszak is, amikor félek és elesettnek, gyámoltalannak érzem magam. Ezeken a napokon sem a férjem, sem a legjobb barátnőm nem ért meg igazán. Ekkor Szárnyai oltalmában keresek menedéket. Biztonságot keresek, befészkelem magam a Szikla hasadékába. Az Úr ilyen esetben az én Erős Váram, Bástyám.

Amikor Istenről beszélünk, csupán egy névvel nem lehet Őt megragadni, körbeírni. Mivel a Biblia számos névvel jellemzi Őt, bármilyen élethelyzetünkben bátran mehetünk Őhozzá. Akár térdünkre hullva tiszteljük Őt, vagy  akár az ölébe húzódunk, ölelésére vágyva.

Erős torony az Úr neve, oda fut az igaz, és védelmet talál.
 (Példabeszédek 18:10)


"A tűz jellege sohasem változik, akár melegít, megvilágít, vagy eléget valamit. Ehhez hasonlóan, amikor Istent szólítjuk meg, különböző neveket használhatunk, azért mert Ő maga is különböző formában jelenti ki az Ő változatlan lényét számunkra." (Herman Bavnick) Fordulj a Bibliához, hogy megtaláld Isten azon nevét, mely leginkább kifejezi szíved állapotát. Ő a te Kősziklád. Ő az Ajtó. A Tűzfal. A Kenyered és Vized. A Királyod, és a Barátod is.



Csodálatos a neved. Köszönöm, hogy Jézusnak hívhatlak!


(Forrás: Joni and Friends Daily devotionals, God's Names, www.joniandfriends.org)










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések